Tilos korlátozni az állatok vízfogyasztását!

kutya, Douz
Vágólapra másolva!
Egészen megdöbbentő, és fölháborító: vannak, akik korlátozzák a kutyák és macskák, de főleg a kutyák vízfogyasztását, hogy ne pisiljenek be, mert elfoglaltságuk, munkájuk akad és ez sokszor 8-10 órát is igénybe vesz. Dr. Varga József, a Család Utcai Kisállatrendelő vezető állatorvosa ennek veszélyeire hívja fel most a figyelmet közösségi oldalán, valamint a hirtelen megnövekedett vízfogyasztás okaira és a szobatisztasági tanácsokat is kapunk tőle.
Vágólapra másolva!

A vízfogyasztás nem korlátozható! A megfelelő folyadékmennyiség az rendelkezésre kell, hogy álljon. És ráadásul Ez azt jelenti, hogy az addigi folyadékfogyasztás, amit megiszik a kutya, az jelentősen megszaporodik.

Ha a gazdi észreveszi, hogy bizony az a jószág többet iszik, akkor állatorvoshoz kell fordulni! Csomó betegségnek lehet az első és fontos tünete. Cukorbetegség, mellékvese problémák, számtalan más dolog is.

A folyadék korlátozása vese és egyéb anyagcsere problémáknak a forrása lehet. Nagyon helytelen dolog! Amennyiben azt szeretnénk, hogy ne pisiljen be a kutyusunk, vagy gyakrabban levisszük, vagy, most már egyre több olyan lehetőség áll rendelkezésünkre, ahol meg tudunk kérni másokat, bizonyos kutyasétáltatók, szolgáltatások is mozdulnak ilyen irányban, hogy segítséget lehet kérni tőlük.

Egyrészről, másrészt pedig, hogyha elkezd be-bepisilgeti a kutya, az is bizonyos tünet lehet, még akkor is, ha nem emelkedik meg a folyadékfogyasztás. Tehát, ha Fifike addig teljesen jól van, szobatiszta volt, aztán egyszer bepisilt, nézzük utána.

Nőstény kutyáknál lehet egyébként hormonális probléma a háttérben, vagy a kan kutyáknál ugyanúgy hasonló, prosztata betegségek,satöbbi, satöbbi, satöbbi, tényleg sokáig lehetne sorolni. Itt is állatorvoshoz kell fordulni. Vagy ha idősödik a jószág, és ezért kezd el bepisilgetni, akkor egy teljes kivizsgálás után vérvétel, vizeletvizsgálat, esetleg ultrahangos röntgenvizsgálat, majd állatorvosi konzílium után lehet, hogy érdemes rászoktatni kutyapelenkára. Mert ha nem tudjuk az elfoglaltságunkat rövidíteni, mert hát dolgozni kell és ez érthető, akkor ezt kutyaokotató segítségével meg lehet tenni.

Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

És ezt tényleg nagyon komolyan kérem, ne hibázzuk el, mert kárt tudunk tenni a jószágnak az egészségében, sorolhatnám, hogy igazán mit is. – hangsúlyozza Varga doktor.

A legfontosabb az, hogy a víz bevitel semmiféleképpen nem korlátozható!

Még egy kis információ talán illik ide, hogy a kutyusoknak a szobatisztaságra nevelése úgy kezdődjék, hogy ha 6 óránál gyakrabban le tudjuk vinni a fiatal kutyát, akkor kezdjünk egyáltalán hozzá. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, akkor a kutyapelenkának a fönthagyása a helyes megoldás. Mint a kosszal ráragad a szobatisztaság a jószágra, szép lassan szobatisztává válik, ahogy eléri a 3-4-5 hónapos kort.

Amennyiben gyakrabban tudunk lemenni, mint 6 óra, akkor kezdjük el rászoktatni úgy, hogy ennivaló után, játék után, ébredés után fölkapjuk a kutyust, leszaladunk vele, megpisiltetjük és lent megdicsérjük. Ha ez már jól megy, utána szép lassan a kutyapelenkát kezdjük el félbe hajtani, negyedbe hajtani és utána vehetjük el tőle. Persze megfelelő jutalmazással mindig dicsérjük meg, hogy jaj de jó ügyes voltál, hogy lent csináltad. Fönt pedig el lehet kezdeni óvatosan fedni. Természetesen a legkíméletesebben tegyük, mert hát így illik és így a helyes.

Szagelnyelő, antibakteriális, puha, mosható műfű toalett Kutyáknak és más kisállatok számára. Forrás: https://diszkontmarket.hu/kutya-wc?

Ha nem tudjuk ezt megtenni, mint ahogy említettem, hogy például 8 órát dolgoznunk kell és ez is egy élethelyzet, akkor szép lassan a kutya megfogja szokni, hogy kutyapelenka ugyan van, de kényelmesebb kinn végezni a dolgát.

((Forrás: Család Utcai Királlatrendelő: https://www.allatpatika.hu/)