A Fekete-tenger csodája: a hihetetlen Batumi

Batumi
Naplemente a Fekete-tengeren. Adzsaria tengermelléke több ezer éves múltra tekint vissza
Vágólapra másolva!
A több mint három évezredes történelmi múltra visszatekintő kaukázusi állam, Grúzia, vagy Georgia egészen különleges kulturális és természeti értékekkel rendelkezik. Az országon belül külön entitásnak számító Adzsaria szubtrópusi éghajlatával és a Kaukázus előhegységének bérceivel övezett tengerpartjával Európa egyik legszebb tájegységének számít. Adzsaria Autonóm Köztársaság fővárosa, a Fekete-tenger partján fekvő Batumi egyszerre testesíti meg a történelmi múltat és az ultramodern jövőt.
Vágólapra másolva!

Három évezredre visszatekintő gazdag múlt

Az elmúlt években egyre több magyar utazó kezdte felfedezni a látványosságai, kulináris különlegességei és természeti szépségei miatt vonzó célpontnak számító kaukázusi országot, Grúziát. Sokak számára zavarba ejtő az ország kettős neve, amit újabban főleg Georgiaként és nem Grúziaként emlegetnek.

Naplemente a Fekete-tengeren. Adzsaria tengermelléke több ezer éves múltra tekint vissza Forrás: Origo - Elter Tamás

Az ország tévesen újabb keltűnek gondolt elnevezése ugyanabból az ősi alapalakból származik, amivel az ókori Ibéria királyságát illeték helyi nyelven, vagyis a Kartaliból. A grúzok önmagukat mind a mai napig kartvelinek, az országukat pedig Szakartvelónak nevezik. Az újperzsa nyelvben Gurgánként emlegetett országnevet vették át az ókori görög szerzők is, akik ezt görögösen Georgiaként jegyezték a krónikáikban.

Tradicionális adzsáriai grúz viselet Forrás: Origo - Elter Tamás

Az az általánosan elterjedt nézet is téves, miszerint Grúzia az ország orosz elnevezése lenne.

Valójában ez név is a perzsa Gurgán alakból származik, amit az ókori szíriaiak formáltak először Gurzánná, majd Grúziává. A grúz nép kialakulásában az ország területén az i. e. 6. században létrejött két királyság, Ibéria, és a nyugati Kolkhisz játszott kulcsszerepet. A görögök a perzsákkal vívott háborúik során többször is betörtek a mai Grúzia területére, és a híres, i. e. 4. században élt görög hadvezér, Xenophón hozta létre az első görög kolóniákat az ország fekete-tengeri partvidékén.

A 21. századi Batumit a modernitás jellemzi, ultramodern épületeivel, luxusszállodáival és kaszinóival Forrás: Origo - Elter Tamás

A görög gyarmatosítás korának köszönhetően erős hellenisztikus hatás érte Grúziát, ami Nagy Sándor uralkodása idején érte el a tetőpontját. Az ókorban állandó küzdelem folyt a terület feletti fennhatóság megszerzéséért a görögök és a perzsák, majd később a rómaiak illetve a bizánciak és az Újperzsa Birodalom között.

A középkorban, a 12-13. században, I. Tamara ( Tamar) királynő uralkodása idején élte az ország a virágkorát,

ami ekkor a kaukázusi térség legerősebb regionális nagyhatalmának számított.

Batumi múltja és jelenje szorosan kapcsolódik a tengerhez Forrás: Origo - Elter Tamás

Az Oszmán Birodalom felemelkedése Grúzia történelmére is hatással volt; az orosz-török háborúk eredményeként a 19. század végén pedig a cári Oroszország szerezte meg az ország feletti fennhatóságot. Grúzia az első világháború végén, 1918-ban kiáltotta ki függetlenségét, amit először a cári rendszer romjain létrejött kommunista államalakulat, a Szovjetunió is elismert, de 1922-ben az abháziai és adzsáriai felkeléseket ürügyként felhasználva megszállta az országot, és beolvasztotta a Szovjetunióba.

Grúz néptánc. Grúziában elevenen élnek a kulturális tradíciók Forrás: Origo - Elter Tamás

A Szovjetunió 1991-ben történt felbomlását követő években kiéleződtek a nemzetiségi ellentétek, amik több regionális konfliktusba torkolltak Abházia, Dél-Oszétia és Adzsaria önállósulási törekvései miatt. Az ország délnyugati részén fekvő Adzsariát elkerülte az 1991 és 1993 között dúló polgárháború, ami viszonylag rövid idő alatt Grúzia legfejlettebb régiójává vált. 2004-től törvény biztosítja Adzsaria Grúzián belüli széles körű autonómiáját.

Tengerparti pálmafasor, és Dubait idéző modern városrész

A helybéliek azt szokták mondani, hogy van Grúzia, és van Batumi. Ez a félig térfás szólás-mondás a fekete-tengeri üdülőváros kivételes gazdagságára és fejlettségére utal. Batumi a maga több mint 150 ezres lakosságával Grúzia harmadik legnagyobb városának számít, ami az Adzsaria Autonóm Köztársaság székhelye is egyben.

Az elmúlt másfél évtizedben látványos fejlődés jellemezte a várost Forrás: Origo - Elter Tamás

A Fekete-tenger partján hosszan elnyúló település az elmúlt másfél évtized látványos fejlesztéseinek köszönhetően nyugat-európai színvonalú várossá, és a Fekete-tenger egyik leghíresebb üdülő központjává nőtte ki magát. Batumi az ország legdélnyugatibb csücskében fekszik, alig néhány kilométerre a török határtól.

A nedves szubtrópusi éghajlat miatt mindenütt virágok és délszaki növények pompáznak Forrás: Origo - Elter Tamás

Nyugatról a tenger, keletről pedig a déli Kaukázus hegyvonulata övezi. A nedves, szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően a város klímája egész évben kellemes, nyáron pedig kifejezetten meleg és párás. Batumi, illetve Adzsaria az ország legcsapadékosabb vidéke, a klimatikus viszonyok már-már Délkelet-Ázsiára emlékeztethetik az utazót.

A partot kiépített sétáló és kocogó-út szegélyezi Forrás: Origo - Elter Tamás

Főleg augusztus és január között gyakori errefelé a csapadék, aminek köszönhetően Batumit és környékét buja, örökzöld szubtrópusi vegetáció teszi színpompássá.

A nedves szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően buja délszaki növényzet övezi a tengerpartot Forrás: Origo - Elter Tamás

Legyezőpálmák, eukaliptuszok, cédrusok, fa méretű fikuszok, babér és tulipánfák, sőt, kisebb bambuszligetek varázsolnak hamisítatlan délszaki hangulatot a városnak és környékének. Batumit a romantikus múlt és az ultramodern jövő sajátos egyvelege jellemzi.

A város különleges hangulatában talán a tenger játssza a legfőbb szerepet.

Batumi életében a tenger a főszereplő Forrás: Origo - Elter Tamás

A város egyik legfőbb ékessége a település északi részén fekvő nagy kikötőtől kezdődő, és a Fekete-tenger partját hét kilométeres hosszúságban követő promenád, a világhíres Batumi Boulevard, aminek még a 19. század végén, 1884-ben kezdték el a kiépítését. Az álomszép tengerparti sétányon, a gyalogos és kerékpár illetve kocogóutakkal kiépített, rendezett parkokkal és pálmafasorral díszített promenádon érdemes egy hosszabb sétát tenni, amit a kikötőtől célszerű elkezdeni.

A tengerparti sétány, a Batumi Boulevard hét kilométer hosszú Forrás: Origo - Elter Tamás

A batumi kereskedelmi kikötő a Fekete-tenger egyik legnagyobb tengerhajózási bázisa. A kikötő tágas öblében mindenféle nemzetiségű teherhajó horgonyoz a be vagy kirakodásra várva, a móló mentén pedig lépten-nyomon kisebb kirándulóhajók kapitányai ajánlják lármásan a szolgáltatásaikat az arra sétálgató turistáknak, „kalózhajózást", delfinlest vagy éppen naplemente-néző tengeri programokat kínálva.

"Kalózhajó" kapitánya várja a kirándulókat a kikötőben Forrás: Origo - Elter Tamás

A sétány mentén rengeteg a látnivaló. A promenád kikötőtől kezdődő szakaszát egy kiszélesedő tér uralja, közepén a 2010-ben felállított mozgó szoborral, ami egy férfi és egy nőalakot formáz meg. A forgó és egymásba olvadó hatalmas szoborpár, amely Tamara Kvesitadze alkotása, egy régi helyi legendát, Ali és Nino történetét ábrázolja stilizáltan, ami egy híres azeri regényt is megihletett.

Ali és Nino mozgó emlékműve Forrás: Origo

A tiltott és beteljesületlen szerelmet szimbolizáló forgó kompozíció Batumi legnépszerűbb találkahelye, amely előtt igen gyakran a friss házasok is lefotóztatják magukat. A tér déli végén magasodik az ég felé Batumi egyik szimbóluma, a futurisztikus formájú, 130 méter magas ABC-torony.

A híres ABC-torony Forrás: Origo - Elter Tamás

Az ultramodern torony a DNS-t szimbolizálja, a tetején lévő hatalmas gömb pedig egy elegáns körpanorámás éttermet és kilátóhelyiséget foglal magába. A torony oldalán spirális szalag fut fel, amelyen a grúz abc különleges betűi láthatók. A számunkra szokatlan formájú betűkből álló grúz abc legalább háromezer éves múltra tekint vissza, ami három nagyobb lépésben alakult ki,

és amely unikális jellege miatt az UNESCO világörökség része.

Batumi fontos fekete-tengeri kikötőváros Forrás: Origo - Elter Tamás

Az ABC-torny mögött egy másik felhőkarcoló nyújtózkodik az ég felé; a Sheraton hotel karcsú épülettömbje Dubai hangulatát idézi fel, a sétány távolabbi részén femagasodó felhőkarcolókkal együtt. A Batumi Boulevard mentén sorakoznak a város legelegánsabb luxusszállodái, a Sheratontól kezdve a Hiltonon át egészen a Miramar Luxury Residences-ig és a Seaside-ig bezárólag.

A modern városrész már a 21. századot jelképezi Forrás: Origo - Elter Tamás

Akinek még a régmúltból, a szovjet időkből vannak csak emlékei Batumiról, garantáltan rá sem fog ismerni a Perzsa-öböl menti emirátusok ultramodern nyaralókerületeire emlékeztető új Batumira.

Óvárosi romantika és Las Vegas-i hangulat a Fekete-tenger partján

A modern kort és a jövőt szimbolizáló felhőkarcolók árnyékában Batumi óvárosa megőrizte egyedi báját, és romantikus hangulatát. A bő két évtizede elkezdődött általános felújításnak köszönhetően az óváros a régi, lenyűgöző pompájában fogadja a látogatóit. Az itt emelt épületek többsége a 19. századból való, de különböző építészeti stílusokat testesít meg; a francia hatástól kezdve az olaszos stílusjegyeken át egészen a cári idők építészetéig bezárólag.

A Batumi Bolevard a régi kikötőtől indul Forrás: Origo - Elter Tamás

A szovjet időkből is megmaradt egy-egy jellegtelen tömbház, amelyek élesen elütnek a bájos és stílusos régi épületektől, de ezek is hozzátartoznak a történelmi városmag összképéhez egyfajta sajátos időkapszulaként.

Óvárosi utcarészlet Forrás: Origo - Elter Tamás

Az óváros centrumában fekvő gondozott parkkal rendelkező Európa-tér közepét a Medea emlékmű uralja. ( Az ókori mitológiai történet szerint a grúz származású nő, Medea segített Jászonnak az aranygyapjú ellopásában.) A tér másik látványossága a gyönyörűen felújított hatalmas csillagászati óra.

A múlt és a jelen egysége lépten nyomon szembe köszön Batumiban Forrás: Origo - Elter Tamás

A belváros kihagyhatatlan, különleges látványossága a Piazza tér. is Az olasz név nem véletlen, hiszen a híres grúz építész, Vazha Orbeladze által megálmodott Piazza Velence hangulatát idézi fel a kiülős kávézóival és pompás sítlusú épületeivel.

Balvárosi életkép Forrás: Origo - Elter Tamás

A tér számos étteremnek és butikhotelnek ad otthont. Ha már étterem, érdemes szót ejteni a grúz konyha egyik különösen népszerű helyi ínyencségéről, a hacsapuriról is. Az adzsáriai régió „lángosa" egy hajót formázó, sajtból és pizzaszerű tésztából készített étel, amit a pizzához hasonlóan téglasütőben sütnek ki.

Gyümölcsárus az óvárosban Forrás: Origo - Batumi

Miután a séf kiveszi a kemencéből az átsült tésztát, a hacsapuri közepébe kevert sajtra ráüt még egy nyers tojást, amit a vendégnek kell összekevernie a sajttal és a vajjal. A kulináris élvezetek elengedhetetlen része a világhírű grúz borok megkóstolása is.

Éttermi hangulat. A grúzok rendkívül vendégszerető és barátságos emberek, akik gyakran fakadnak spontán dalolásra evés vagy borozás közben Forrás: Origo - Elter Tamás

Grúzia rendelkezik a világ legrégebbi szőlőművelési tradícióival; a grúz borkultúra ugyanis kereken háromezer éves múltra néz vissza. A könnyű és zamatos fehérboroktól kezdve a nehéz és fűszeres vörösborokig bezárólag rendkívül széles a grúz borkínálat. Egy kiadós étkezés és borozás után a grúz férfiak szívesen fakadnak dalra.

Egy-egy kiadós étkezés után a grúz férfiak szívesen fakadnak dalra Forrás: Origo - Elter Tamás

A különleges hangzású többszólamú grúz dalkincs egyébként az UNESCO kulturális világörökségének része. Batumi további kihagyhatlan nevezetessége a 2012-ben épített Argo Cable Car, vagyis a két és fél kilométer hosszú panorámakabinos drótkötélpálya.

Óvárosi utcarészlet Forrás: Origo - Elter Tamás

Az alsó térszintről induló kabinok több mint 250 méteres magasságot áthidalva érkeznek fel a város fölé magasodó dombtetőre, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik Batumira és a Fekete-tengerre, ha pedig déli irányba fordítjuk a tekintetünket, egészen Törökországig ellátunk.

Az Argo Cable Car kilátóterasza Forrás: Origo - Elter Tamás

A kilátóponton tágas terasz, egy elegáns étterem és ajándéktárgyboltok várják a fenséges látványban gyönyörködő látogatókat. A batumi akvárium a Fekete-tenger élővilágát mutatja be, a messze földön híres Delfináriumban pedig delfinshow várja az érdeklődőket, ahol a bemutató megtekintésén kívül, felár ellenében arra is van lehetőség, hogy együtt ússzunk a tenger leginteligensebb emlőseivel.

A város látképe a Fekete-tengerrel az Argo Cable Car kilátópontjáról Forrás: Origo - Elter Tamás

Az éjszakai élet rendkívül színes Batumiban, amit a rengeteg kaszinója miatt méltán emlegetnek a Fekete-tenger Las Vegasaként is.

Európa egyik legnagyobb botanikai parkja, a Batumi Botanikus Kert

Nemcsak maga Batumi, hanem a város közvetlen környéke is több különleges és könnyen megközelíthető látnivalót kínál. Batumitól 12 kilométerre északra fekszik a Fekete-tenger fölé magasodó hegyoldalon kialakított Batumi Botanikus Kert.

A Batumi Botanikus Kert több mint egy évszázados múltra tekint vissza Forrás: Szeszler Szilvia

Az impozáns botanikai park kialakításának ötlete Andrej Nyiklojevics Krasznov orosz botanikustól származott, aki az 1880-as évek végétől kezdte el a nagy kiterjedésű park kiépítését. Krasznov munkáját a kor két híres kertésze, a francia D. Alphonse és a grúz Yason Gordeziani segítette. A Batumi Botanikus Kert 1912 novemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A nagy kiterjedésű park a világ számos növénytársulását mutatja be Forrás: Szeszler Szilvia

Külön érdekesség, hogy a parkot megálmodó Krasznovot végakaratának megfelelően 1914-ben itt helyezték örök nyugalomra. 1925-től a parkot tovább fejlesztették, ami ekkortól vált a fekete-tengeri szubtrópusi flóra tanulmányozásának és kutatásának fő intézményévé.

A botanikus kertben számos virágos növényfaj látható Forrás: Origo - Elter Tamás

A park területén jelenleg kilenc különböző tájegység flórájának legjelegzetesebb növényegyüttese látható;a kaukázusi nedves szubtrópusi, a kelet-ázsiai, az új-zélandi, és a dél-amerikai flóra reprezentánsai, valamint a Himalája, Mexikó, Ausztrália, és a Földközi-tenger mellékének növénytársulásai.

A park tudományos kutatóműhelyként is funkcionál amelynek a kaukázusi szubtrópusi flóra kutatása áll a középpontjában Forrás: Szeszler Szilvia

A parkban jelenleg 2037 különböző fás szárú faj látható, ezekből 104 a kaukázusi eredetű taxon. A Batumi Botanikus Kert korábban a Grúz Tudományos Akadémia kezelésében állt, 2006 óta pedig önálló intézmény.

Virágok a Batumi Botanikai Parkban Forrás: Origo - Elter Tamás

A gyönyörű parkot elektromos meghajtású nyitott kisbuszokon lehet bejárni, szakszerű szakmai idegenveztés mellett. A buja, egzotikus növényzet a Fekete-tenger panormájával együtt gönyörű látványt nyújt.

Már idősebb Plinius is megemlítette Apsarust, a teljes épségében fennmaradt római erődöt

Batumitól 15 kilométerre délre, a török határ közvetlen közelében fekszik a csaknem tökéletes állapotban fennmaradt és az i. sz. 1. században épült római castrum, Gonio vagy Apsarus erődje.

Apsarusról idősebb Plinius tett először említést Forrás: Origo - Elter Tamás

A négyszögletes alapterületű, vastag kőfallal és kapubástyákkal övezett ókori erődről az első írásos feljegyzés idősebb Pliniustól származik. Az i.sz 2. századra népes polgárváros épült ki az erőd körül, amely saját színházzal és hippodrommal is rendelkezett. Gonio miután i. sz. 395-ben Theodosius császár két részre osztotta fel az impériumot, a Kelet-római Császárság része lett.

A castrum első századból származó falai Forrás: Origo - Elter Tamás

Az első századi római erőd azért nem indult romlásnak, mert a bizánciak, majd az oszmán hódítás után a törökök is az eredeti funkciója szerint, katonai célra használták az erődítményt. A törökök 1547-től 1878-ig birtokolták az erődöt, amelynek többször is megerősítették illetve restaurálták a falazatát.

A római erődöt a bizánciak és a törökök is katonai célra használták Forrás: Origo - Elter Tamás

Apsarus ennek köszönheti, hogy szinte teljesen intakt állapotban fennmaradt, amire nem sok római kori példa akad. A történelmi hagyomány szerint az erőd belső udvarában van eltemetve Jézus apostolainak egyike, Szent Mátyás, akinek a tiszteletére kegykápolnát emeltek az erőd keleti oldalánál.

Korhű római légiós sátrak, pajzsok és hadijelvények Forrás: Origo - Elter Tamás

Azt, hogy valóban itt nyugszik-e az apostol, egyelőre nem lehet tisztázni, mivel a grúz kormány megtiltotta a sír feltételezett helyének feltárását. Az erőd más részein viszont jelenleg is folynak leletfeltáró illetve leletmentő ásatások. Az itt kiásott legszebb régészeti leleteket az erőd múzeumában lehet megtekinteni.

Rekonstruált római hadigép Asparusban Forrás: Origo - Elter Tamás

Apsarus belső udvarán korhű római ostromgépeket, és légiós sátrakat is kiállítottak.

Barangolás a Kis-Kaukázus ormai között

A Batumi környékén tett kirándulásokba feltétlenül érdemes beiktatni egy dél-kaukázusi hegyi túrát, ahol belekóstolhatunk az adzsáriai vidék különleges hangulatába. Az adzsáriai hegyi falvak festői környezete, és a messze földön híres grúz vendégszeretet tesz felejthetetlen élménnyé egy-egy ilyen felefedezőutat.

A Kis-Kaukázus tengerhez közeli vonulatában gyakori a csapadék Forrás: Origo - Elter Tamás

A Fekete és a Kaszpi-tenger között felmagasodó kaukázusi hegytömeg földrajzi és geológiai szempontból is két nagyobb egységre, a Nagy-, és a Kis-Kaukázusra osztható fel. Adzsaria területén fekszik a tengerpartnál kezdődő Kis-Kaukázus egyik vonulata, amit a Kaukázus főtömegétől eltérően nem tengeri üledékes, hanem legnagyobb részt vulkanikus eredetű kőzetek építenek fel.

A kaukázusi hegylakók jellegzetes viselete a merevített vállú posztóköpeny és a híres szőrkucsma, a papali Forrás: Origo - Elter Tamás

A Batumi közelében húzódó hegyláncok a Kis-Kaukázus előhegységét alkotják. A csapadékos éghajlatnak köszönhetően sűrű vegetáció borítja a hegyeket, amelyeket kisebb-nagyobb patak és folyóvölgyek tesznek tagolttá. Az 1500 méternél magasabb területeken szubalpin jellegű éghajlat uralkodik, a hóhatár feletti magasságokban pedig nyáron is hideg a hőmérséklet.

Vízesés a Kis-Kaukázusban Forrás: Department of Tourism and Resorts of Ajara

Ezeknek az adottságoknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend itt a téli síturizmus és az alpinizmus is.

A Kis-kaukázus előhegységi vonulata Batuminál Forrás: Origo - Elter Tamás

Adzsaria Grúzia egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, ami az ország leggazdagabb körzete, és amely rengeteg természeti és kulturális látnivalóval várja az új élményekre vágyó utazókat.

(A cikk megírását a Department of Tourism and Resorts of Ajara, és a Trip & Travel Ltd. támogatta.)