Tudja-e, miért van a macskáknak hasi zacskója?

macska, őspocak, Zsebi
Zsebinél látványos az őspocak.
Vágólapra másolva!
Nem minden macska túlsúlyos, akinek úgy tűnik, hogy nagy a hasa. Bár úgy néz ki, mintha pocakos lenne és ring ez a pocak szerű valami, amikor fut, vagy sétál, nem biztos, hogy erről van szó.
Vágólapra másolva!

Bár ez a szőrből és zsírból álló bőrdarab, az úgynevezett őszacskó sétálás közben leng és úgy néz ki, mint egy pocak, valójában nem az. Ez az úgynevezett őszacskó egy védő réteg, mely a has hosszának mentén helyezkedik el. Ez teljesen normális és egészséges. Minden cicának van, de mérete nagyon eltérő, néhányuknak majdnem észrevehetetlen. Könnyen látható ez a pocakszerű képződmény, amikor a cica fut, előre-hátra leng.

Három fő teória van, hogy mi is lehet ez? Az egyik, hogy harc közben védi a belső szerveket. A másik, hogy lehetővé teszi a macska számára, hogy gyorsabban mozogjon, kinyúlik, tovább kinyúlik amikor a macska fut, vagy ugrik extra flexibilitást és azt a képességet adva hogy minden ugrással távolabb kerüljön. Ezek az adottságok segítik elkerülni a predátorokat, vagy elkapni a prédát. A harmadik magyarázat, hogy ez egy extra élelmiszer raktár, egy nagy étkezés után ide raktározza az élelmiszert. Ez a zacskó extra helyet biztosít a has tágulásához egy nagy étkezés után. A vadonban a macska nem kap napi kétszer kiadós étkezést, akkor eszik, amikor tud, és elraktározza a zsírt ebben a zacskóban, amivel napokig fenntartja magát.

Nem csak a házi macskáknak van ilyen őszacskójuk, hanem a nagymacskáknak is, mint az oroszlán, a tigris, ugyanezen okokból. A házi macskáknál körülbelül 6 hónapos korukban kezd el fejlődni ez a zacskó mind a két nemnél.

Simbánál nem látványos az őspocak. Forrás: Szomor Anikó

Fontos, hogy képesek legyünk megkülönböztetni, hogy a cica túlsúlyos-e, vagy csak nagy zacskója van. Ahogy az embereknél, az elhízás a macskáknál is szívproblémához, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és néhány típusú rákbetegséghez vezethet.

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy világszerte a kutyák 59, a macskák 52 százaléka elhízott és a gazdiknak csak 24 százaléka ismeri fel, hogy kedvence elhízott.
Egyik módja, hogy különbséget tegyünk a zacskó és az elhízás közt, hogy megnézzük a cica alakját. Elhízott cicának kerekebb a teste, mint a nagy zacskós egészséges cicáé. Ha a cica felett állunk, a csípőnél bemélyedést kell látnunk, ez a cica dereka. Egy elhízott cica hasa az alsó rész tetejétől jön és folytatódik végig le. A zacskó viszont lejjebb kezdődik és ferdül a hátsó lábak felé.

Egy másik mód, hogy megállapítsuk elhízott-e a cica, hogy megnyomkodjuk, ha keményen kell nyomni, hogy érezzük a bordákat, akkor elhízott, és ha a cica elhízott, akkor ez a zacskó nem ring, amikor fut a cicus. Nézzük meg milyen könnyű kitapintani a bordákat, vagy egyáltalán tapintható-e?

Zsebinél látványos az őspocak. Forrás: Szomor Anikó

Az ember lehet egészséges úgy is, hogy nincs határozott dereka, az állatoknál azonban más a helyzet, náluk a darázsderékra kell törekedni.

Ha a macska elhízott, vagy elhízásra gyanakszunk, forduljunk állatorvoshoz.

Az állatorvos javasolhat zsírszegény, magas rosttartalmú diétát. Hogy egészségesen tartsuk a cicát, napi 15 percet tornáztassuk, játszunk vele, használjunk játékokat is. Ha a cica eddig nem tornázott, lassan kezdjük az edzést, ha liheg, valószínűleg túlhajtotta magát.