Tigriscápa okozhatta az Egyiptomban történt halálos sorozattámadást

tigriscápa
A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakója
Vágólapra másolva!
Július elsején kettő áldozatot követelő halálos kimenetelű cápatámadás történt Egyiptom népszerű vörös-tengeri üdülővárosa, Hurghada partjainál – jelentette be vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium. A második áldozat is egy nő, az eddig közölt információk szerint román állampolgárságú és negyvenéves. Az eddigi híradásokkal szemben viszont nem röviduszonyú makó, hanem tigriscápa okozhatta mindkét halálos kimenetelű balesetet.
Vágólapra másolva!

Újabb halálos áldozatról tettek bejelentést a helyi hatóságok

Ahogy már megírtuk, 2022. július elsején halálos cápatámadás ért egy 68 éves osztrák állampolgárságú nőt Hurghada déli körzetében, Sahl Hasheesh egyik strandján. A baleset a parthoz közel, viszonylag sekély vízben történt. Az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint egy másik nő is életét vesztette pénteken Hurghadán, aki ugyancsak cápatámadás áldozatául esett.

Az egyiptomi Hurghada elsősorban tengerpartjával vonzza a látogatókat Forrás: feario_com/Pixabay

Az egyelőre még nem világos, hogy ugyanaz a cápa volt-e a támadó,

amelyik az osztrák állampolgárságú nővel is végzett. A pénteken elrendelt zárlat továbbra is érvényben van a Makadi Bay és a Sahl Hasheesh közötti partszakaszon.

Légzőkészülékes búvárok Hurghada vizein. A Vörös-tenger egyiptomi partszakasza különösen népszerű a légzőkészülékes búvárok körében Forrás: Elter Tamás

Az első tudósítások még azt valószínűsítették, hogy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrhincus) végzett az osztrák állampolgárságú áldozattal. Az áldozat sérüléseivel kapcsolatos friss információk azonban megkérdőjelezik ezt a korábbi feltevést; a tengerbiológus szakértők szerint ugyanis a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy tigriscápa számlájára írható a pénteki sorozattámadás.

Az már kizárható, hogy makócápa okozta volna a pénteki halálos baleseteket

A trópusi és szubtrópusi tengerekben világszerte előforduló tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a Vörös-tengerben honos legnagyobb húsevő cápafaj, amelynek maximális testhossza elérheti a 4,5-5,5 méteres hosszúságot; a tigriscápa a különösen nagy cápák közé tartozik. (Nála csak az egyébként planktonszűrögető életmódot folytató érdes vagy cetcápa, az ugyancsak planktonevő óriáscápa, valamint a nagy fehér számít méretesebb fajnak.)

A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakója Forrás: Elter Tamás

A tigriscápa rendelkezik az egyik legszélesebb zsákmányspektrummal, amely a tarisznyaráktól kezdve a nagyobb csontos halakon, tengeri madarakon és más cápafajokon át egészen a tengeri emlősökig, a cetekig terjed.

Az emberre potenciálisan veszélyes cápák között a tigriscápa extrém módon magas kockázatú fajnak számít,

a cápatámadási statisztikák szerint a nagy fehér (Carcharodon carcharias) után a második helyen áll a nem provokált és halálos kimenetelű cápatámadások rangsorában.

Tigriscápa támad egy légzőkészülékes búvárra (a kép illusztráció) Forrás: YouTube

A tigriscápa harapása különösen veszélyes a fogstruktúrája miatt.

A tigriscápa kakastaréjszerű fogai úgy működnek, mint a konzervnyitó Forrás: Wikimedia Commons

A lapos és visszahajló, erősen recézett fogak úgy működnek, mint a fűrész; erre és az állat nagy erejére vezethető vissza, hogy a tigriscápa-harapások igen gyakori velejárói az úgynevezett amputációs, vagyis csonkolásos, végtagveszteséggel és kiterjedt testhiánnyal járó sérülések. A pénteken meghalt áldozat sérüléseinek szakértői vizsgálatából jutottak arra a következtetésre, hogy tigriscápa okozhatta a nő halálát. Az áldozat ugyanis súlyos amputációs sérüléseket szenvedett el, az egyik karját és a lábát is letépte a ragadozó. A helyi hatóságok a vörös-tengeri környezetvédelmi és tengerkutatási szervezet, a HEPCA szakértőinek bevonásával dolgoznak a kettős támadást okozó ragadozó, vagy ragadozók azonosításán.