Egy kakapó Új-Zéland természetvédelmi nagykövete

kakapó
A kakapó Új-Zéland természetvédelmi nagykövete
Vágólapra másolva!
Sirocco, egy karizmatikus kakapó, nemzeti kincs és média sztár. Ő Új-Zéland hivatalos természetvédelmi szóvívője.
Vágólapra másolva!

Új-Zéland hivatalosan kinevezett természetvédemi nagykövete Sirocco, a kakapó (Strigops habroptilis). Sirocco élete bizonytalanul indult. Anyja, Zephir szárnyai alatt nevelkedve 3 hetesen légúti betegségtől szenvedett, így az emberek vették gondjaiba, ő lett az első ember nevelte kakapó. Sirocco meggyógyult készen arra, hogy túléljen a természetben. elengedték, hogy vándoroljon a szigeten, de a természet hívása nem volt olyan hangos a számára Az intenzív kézi nevelés és a kakapó társaság hiánya ahhoz vezetett, hogy az emberek vésődtek be neki. Jobban érdekelték az emberek, mint saját faja és valószínűtlen volt, hogy szaporodjon.

Sirocco 38 naposan, nebulizerrel (párásító gép, gyakran használják asztma kezelésére) kezelve légúti betegség miatt. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/seduced-rare-parrot-180962855/

Rájöttek, hogy Sirocco emberek iránti érdeklődése ideális kakapó nagykövetté teszi őt. aki képes utazni, emberekkel találkozni, ahogy más kakapó nem tud. Először a New-Zéland körüli embereknek volt lehetősége találkozni egy kakapóval.

2005-2009 közt Sirocco Ulva-szigetre (egy Steward-szigeti rezervátumba) és az Auckland Állatkertbe utazott. Kezdettől fogva ideális madárnak bizonyult a kakapók képviseletére és úgy tűnt virágzik a figyelemtől.

Sirocco hírneve gyorsan emelkedett 2009-ben, miután Mark Carwardine a zoológussal való találkozása youtube szenzáció lett. Carwardine a BBC dokumentumfilmjét filmezte a Last Chance to See címűt Stephen Fry brit színésszel. A felvétel egy meglehetősen játékos Siroccot mutatott, aki megkísérelt párzani Carwardine fejével, mialatt Fry az oldalvonalakról nevetett. A videónak 7 millió nézője volt.

2010-ben John Key Új-Zéland miniszterelnöke elindította Új-Zéland részvételét a 2010-es Biodiverzitás Nemzetközi Évében és Siroccot kinevezte „a Természevédelem Hivatalos Szóvívő Madarának".

Úgy kommentálta Sirocco világméretű rajongótáborát, hogy akik „lógnak minden rikácsoláson, ami a csőrén kijön" és azt mondta Sirocco a veszélyeztetett fajok helyzetére fogja fókuszálni a figyelmet.

Sirocco a Tőkehal-szigeten. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/seduced-rare-parrot-180962855/

2011. szeptemberben Sirocco az Orokonui Ökorezervátumban maradt Dunedinhez közel, aztán a Wellingtonban lévő Zealandia-ba ment tovább. Több mint 2.000 ember előre lefoglalt jegyeket, hogy lássa Siroccot a fővárosban. 2012-ben Sirocco a Hamilton közeli Maungatautari házigazdája volt. Meglátogatta Zelandiát újra 2013-ban és 2015-ben, és Orokonui-t 2013-ban és 2014-ben.

A házigazdák számára a lehetőség, hogy Sioccot bemutassák egy nagy elkötelezettség. Rengeteg munka és pénz megy arra, hogy biztosítsák az egészségét és jólétéről gondoskodjanak. Ez szigorú szabályok követését tartalmazza arról, hogyan lakik Sirocco, hogyan kell bánni vele, és hogyan kell táplálni. Rendszeres egészségügyi ellenőrzés és kijelölt felügyelő biztosítja, hogy Sirocco olyan gondoskodásban részesüljön a turnén, mint bármely híresség. Az utazások között más vadon élő hím kakapókkal él együtt a Fiorland-szigeten.

Sirocco 14 napos korában, csak 185 gramosan. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/seduced-rare-parrot-180962855/

Hogy segítsék Sirocconak élményeit jobban élvezni, toborozták Barbara Heidenreich állat viselkedési szakértőt, hogy dolgozzon Sirocco viselkedésének aspektusina folyamatosan.

2016 alatt Sirocco jeladója meghibásodott. A kakapó jeladók 5 %-a meghibásodik évente, és gyakran sok évbe telik, hogy megtaláljanak egy madarat. Szerencsére Siroccot biztonságban és egészségesen találták 2018-ban.
Sirocco, egyike világban fennmaradó csak 147 kakapónak, a BBC Utolsó esély, hogy lássuk (Last chance to see) című programjában való szereplése után katapultált a sztárságba. A kakapók népszerűsége és az emberek érdeklődése, akik többet akartak tudni Új-Zéland egyedülálló őshonos vadvilágáról nagyban növekedett.

Sirocco megkapja jeladóját. Freya Moor és Leigh Joyce cseréli. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/seduced-rare-parrot-180962855/

„Sirocco nyilvánvaló választás volt a szerepre – világszerte sokan követik és ő demonstrálja a nagyon különleges természetről való gondoskodás fontosságát, ami Új-Zélandot olyan eltérővé teszi." – mondta a természetvédelmi miniszter, Kate Wilkinson.

A Biodiverzitás Nemzetközi Évét 2010-ben indította útjára egy ünnepségen Berlinben a német kancellár, Angela Merkel, figyelmeztetve, hogy a világ „hatalmas kiadásokkal" fog szembenézni, ha nem teszünk a biodiverzitás biztonságáért.

A világ globális kihalás krízissel néz szembe, amely fenyegeti nem csak a természetes környezetet, hanem az emberiséget magát – minden élet a Földön a fajoktól, ökoszisztémáktól és a természeti forrásoktól függ.

Új-Zéland az otthona világ egyetlen röpképtelen és éjjel aktív papagájának, az utolsó túlélő tagja egy dinoszaurusz családnak és a világ legkisebb tengeri delfinjének. Új-Zélandnak olyan sok egyedülálló őshonos vadvilága van minden sarokban és résben országszerte. Ezt biodiverzitást meg kell védeni és Sirocco segít terjeszteni ezt az üzenetet.

Sirocco, a kakapó, Új-Zéland természetvédelmi nagykövete. Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=480452070111232&set=pb.100044393289282.-2207520000..

A kakapókról általában

A kakapó éjszakai, röpkptelen papagáj. Kritikusan veszélyeztetett faj és Új-Zéland egyik egyedülálló kincse.
A Tőkehal-szigeten, a Horgony-szigeten és a Te Hauturu-o-Toi Ks Gát-szigeten található (Codfish Island/Whenua Hou, Anchor Island and Te Hauturu-o-Toi/Little Barrier Island)

A kakapók védelmében a legnagyobb kihívás a kakapók terméketlensége és a beltenyészet. Mindazonáltal, innovatív technikákat alkalmazva már vannak sikerek a populáció növekedését illetően.

Mielőtt az emberek Új-Zélandra érkeztek volna, a kakakók bőségesen voltak Új-Zéland szerte. A vadászat, a behozott ragadozók és az erdőirtás miatt a populáció száma gyorsan csökkent. A természetvédelmi erőfeszítések 1894-ben kezdődtek, de az 1900-as évek közepéig a kakapók a kihalás szélén ingadoztak.


A kakapó egy nagy, zöld papagáj, jellegzetes bagolyszerű arccal és totyogó járással. Nem tudnak repülni, de jól másznak. A kakapók éjszakai állatok, röpképtelenek, az egyetlen olyan papagáj faj a világon, amelynél a hím nem vesz részt a fiókák nevlésében. Talán a leghosszabb életű madárfaj a világon, becslések szerint elérhetik a 90 évet. A legnehezebb papagájfaj a világon, a nőstények kisebbek, 1.4 kg-osak, a hímek 2,2 kg-ot nyomnak. És képesek felhalmozni 1 kg zsírt a párzási időszak előtt.

Minden kakapónak megvan a saját személyisége. A gondozók jól megismernek néhány madarat, mint például a fogságban nevelkedett csibéket. A barátságostól a zsémbesig terjednek, vagy csak egyszerűen zárkózpttak. Van, aki pimasz és játékos, vannak felfedezők és számos kakapó telhetetlenül szereti a kaját.
A kakapók magányos teremtések, bár új bizonyíték azt mutatja, hogy nem olyan magányosak, mint egykor gondoltuk. A nőstényeket és a fiatal madarakat alkalmanként együtt találják 2-4 fős kis csoportokban játszva, vagy ugyanazon a fán őgyelegni, vagy egy élelem verem közelében összegyűlve. Úgy tűnik, a szomszédok tartják a kapcsolatot egymással alkalmankénti hangos „skrarks"-okkal.
A felnőtt hímek és nőstények csak a párzáskor találkoznak, és a nőstények egyedül nevelik csibéiket. A nap folyamán a kakapók a földben, vagy a fa tetején a pihenőhelyen alszanak. Éjszaka élelem után kutatnak.
A kakapók az emlősök jelenléte és hatása nélkül fejlődtek. Súlyt szedtek fel és elvesztették röpképességüket. Most a szárnyaikat egyensúlyozásra és kecsesebb esésekre használják, de a könnyebb nőstények képesek 3-4 méteres réseken átsiklani.
Fejüket azonban a magasba tartották, erős karmaikat használva, hogy felmásszanak a 20 méter magas rimu fákra. Kitűnő vándorok, nagy, erős lábakkal. Képesek számos kilométert gyalogolni egyszerre, és jókora hajrára is váltani.

A kakapó (Strigops habroptilus)a világ egyetlen röpképtelen papagája kizárólag Új-Zélandon honos Forrás: AFP/Don Merton

A kakpók megdermednek, amikor megzavarják őket, bízva abban, hogy márványozott tollazatuk álcázza őket. Ez egy kitűnő védekezés a látásra számító ragadozók ellen, mint például a most kihalt Haast sas és Eyles rétihéja. Az éjszakai szokásaik is alkalmazkodás, hogy elkerüljék a repülő nappali ragadozókat. De a betelepített emlős ragadozók, mint például a macskák és a hermelinek a szaglásukat használják a vadászathoz, és aktívak nappal és éjszaka. Ez az, ami olyan fenyegetővé teszi őket a jellegzetes szagú röpképtelen kakapók számára.

Supplejack bogyót evő kakapó (Strigops habroptilis) a Tőkehal-szigeten. Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10151372093755596&set=a.480452043444568

A kakapók hosszú életűek és nem szaporodnak körülbelül 5 éves korukig. Csak akkor párzanak, amikor a rimu fák gyümölcs tömegeket termelnek 2-4 évente. A hím kakapók összegyűlnek és udvarlási bemutatót tartanak egy fix helyszínen, hogy felhívják a nőstény figyelmét és nem segítenek az utódok nevelésében. Nincs más új-zélandi madár, aki így tesz és nincs más papagájfaj a világon, akiről úgy tudjuk, hogy így tesz. A párzási években, a felnőtt hím kakapók körülbelül decemberben lépnek színpadra. Minden hím talál magának egy kiemelkedő hegygerincet, sziklát, vagy dombtetőt alacsonyan növő vegetációval – a hívásra a legjobb helyet. Aztán egy ösvény és tál rendszert formáz: egy útvonal hálózatot, ami egy a földben lévő sekély edényszerű mélyedésből sugárzik. Az elsődleges edény körül általában egy tiszta földterület van és a gondosan díszített útvonalak két, vagy három hozzáadott edényhez csatlakozik, de néha tízhez. Edényébe telepedve a hím felfújja mellkasi légzacskóját. Aztán egy mély, alacsony frekvenciájú búgást bocsát ki 1-2 másodpercenként. Ez 300-400 méterrel arrébb hallható a sík talajon, vagy 5 km-rel arrébb a hegyekben. 20-3 búgás után egy magas fémes hangot ad ki. Ez segíti az érdeklődő nőstényeknek, hogy hajszálpontosan eltalálja a hím pozícióját. A hím szerenádja 8 órán át is tarthat szünet nélkül, minden éjszaka két, vagy három hónapon át.

Egy napos kakapó (Strigops habroptilis) csibe két termékeny tojás mellett az 1998-as párzási időszakból. Forrás: https://www.facebook.com/417326760595/photos/a.10150273587615596/10165587162455596/

Nem tudjuk, mely kvalitások tesznek egy hím kakapót vonzóbbá. Néhányan sok nőstényt vonzanak, míg másokat választanak ki egyáltalán. A nőstények hosszú távokat utaznak, hogy párosodjanak a preferált hímmel, vagy hímekkel, gyakran elhaladva más hímek mellett a folyamatban.

A fészket jó fedezékbe rakják: odvas fákba, vagy sziklákból és gyökerekből készített barlangokba. A őstény kakapók 1-4 tojást raknak, a csirke tojásnál némileg kisebbek. A tojások körülbelül 30 nap múlva kelnek ki. Mivel egyedül neveli a csibéket, a nőstény a fészket éjszaka hagyja el, hogy táplálékot keressen. A csibék körülbelül 10 hét után tollasodnak. Az anya 6 hónapig is táplálhatja őket.

A fészket jó fedezékbe rakják: odvas fákba, vagy sziklákból és gyökerekből készített barlangokba. A őstény kakapók 1-4 tojást raknak, a csirke tojásnál némileg kisebbek. A tojások körülbelül 30 nap múlva kelnek ki. Mivel egyedül neveli a csibéket, a nőstény a fészket éjszaka hagyja el, hogy táplálékot keressen. A csibék körülbelül 10 hét után tollasodnak. Az anya 6 hónapig is táplálhatja őket. Forrás: https://www.facebook.com/photo?fbid=10166250201015596&set=pcb.10166250201085596

A kakapók herbivórok – csak növényeket esznek. Az étrendjük diverz, tartalmaz gyümölcsöket a magas rimu ágak csúcsáról, lédús supplejack szőlőt és a földből kiásott gyümölcsös gumókat. Amikor a kulcsfontosságú táplálékuk, a rimu bőséges, a kakapók majdnem kizárólag ezt fogyasztják. És amikor bőséges a rimu gyümölcs, megkezdődik a párzási időszak.

A cikkben említett videó:

Még egy videó a kakapókról: