Csak a fogamzásgátlók segíthetnek csökkenteni a szürkemókusok számát

invazív fajok, keleti szürkemókus, Sciurus carolinensis
Vágólapra másolva!
A kutatások megállapították, hogy a szürkemókusok úgynevezett orális fogamzásgátlása bevált és a kormány reméli, hogy a módszer használható. A brit tudósok kísérlete ugyanis azt mutatta, hogy a nem halálos módszer segíthet az invazív faj felszámolásában, miközben lehetővé teszi a vörös mókusok populációinak felépülését.
Vágólapra másolva!

A szürkemókus (Sciurus carolinensis) invazív fajnak számít az Egyesült Királyságban. Az állatot Észak-Amerikából hurcolták be az 1870-es években, de problémát jelentenek a vadon élő állatok számára, beleértve a veszélyeztetett vörös mókusokat (más néven európai mókusokat). Emellett

a mókushimlő nevű betegséget is hordozzák, amely bár őket nem érinti, de elpusztíthatja a vörös társaikat.

A szürkemókusok szintén fenyegetést jelentenek a fák számára, megfosztják azokat a kérgüktől, amivel meggyengítik őket. Különösen nagy pusztítást okoznak például a tölgy esetében, amely ökológiailag kiemelten fontos, mivel sok más fajt támogat. A becslések szerint körülbelül 3 millió invazív rágcsáló él az Egyesült Királyságban.

Európai vörös mókus (Sciurus vulgaris) Forrás: Wikimedia Commons

A tudósok már régóta igyekeznek megtalálni a módját a szürke populáció visszaszorításának.

A brit Squirrel Accord szervezet most pozitív eredményeket hozott nyilvánosságra a szájon át szedett fogamzásgátlók kipróbálását követően. A szakemberek úgy vélik, ennek segítségével megállíthatják az emlősök szaporodását.

A speciális fogamzásgátlót az Állat- és Növény-egészségügyi Ügynökség (Apha) gyártja, és további vizsgálatokat végeznek a biztonság és hatásosság biztosítása érdekében.

A tudósok egy speciális etetőgaratot is terveztek, hogy más fajok ne nyelhessék le a gyógyszert: ez egy nehezített ajtóval rendelkezik, amely kizárja a legtöbb vadon élő állatfajt, miközben lehetővé teszi, hogy a helyi szürkemókus-populációk hozzáférjenek és egyenek belőlük. Az Apha emellett különböző módszereket is tesztel a vörös mókusok távol tartása érdekében.

A szürkemókusok számának csökkentésére használt egyéb módszerek közé tartozik a nyestek bizonyos erdőkbe való kiengedése:

ezek a ragadozók elriasztják és zsákmányként kezelik a szürke mókusokat.

A keleti szürkemókus, a Sciurus carolinensis Forrás: Flickr/Anemoneprojectors

– mondta Gideon Henderson, a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidéki Ügyek Minisztériumának tudományos főtanácsadója a The Guardian online portálnak. – Az új tanulmánynak az a célja, hogy olyan fogamzásgátlót hozzon létre, amely szájon át adható szürkemókusoknak egy fajspecifikus szállítási mechanizmuson keresztül.

Hozzátette: ez az innovatív kutatás nagy lehetőségeket rejt magában, mert hatékony, könnyen alkalmazható és nem halálos módszert biztosíthat a szürkemókus-populációk kezelésére.