Ezek a jegesmedvék tengeri jég nélkül is képesek túlélni

jegesmedve
Jegesmedvék (Ursus maritimus).
Vágólapra másolva!
Ezek a genetikailag és földrajzilag elszigetelt medvék tovább képesek tengeri jég nélkül élnek, mint azt a tudósok lehetségesnek tartották. Mindenesetre Grönland délkeleti részén nem kellene jegesmedvéknek lenniük – de ezt láthatóan senki sem mondta el ezeknek az állatoknak.
Vágólapra másolva!

A jegesmedvék egész évben megtalálhatók a fjordokban

Bár kiváló úszók, a jegesmedvék alapvetően szárazföldi állatok, amelyek szinte teljes egészében tengeri élőlényeket fogyasztanak táplálék gyanánt. Ennek érdekében ezek a hatalmas lények ragadozókként keresik a zsákmányukat, és lesben állnak a tengeri jég repedései és lyukai mellett, amelyeket a fókák használnak ahhoz, hogy levegőt vegyenek.

– mondta Kristin Laidre, a Washingtoni Egyetem tudósa a National Geographic online portáljának, aki a Grönland Természeti Erőforrások Intézetével együttműködve kutatja a sarkvidéki állatökológiát. – Jogosan merül fel a kérdés: akkor mégis mi magyarázza a medvék jelenlétét itt?

Egy jegesmedve és kölykei kelnek át egy hóval borított édesvízi gleccseren Grönland délkeleti részén Forrás: KRISTIN LAIDRE, UNIVERSITY OF WASHINGTON

A grönlandi őslakos vadászok régóta azt vallják, hogy a jegesmedvék egész évben megtalálhatók a fjordokban, egészen az ország legdélibb csücskéig.

Sőt, amikor a grönlandi kormány megbízást adott a jegesmedvék elterjedésének vizsgálatára, Laidre és csapata „felbecsülhetetlen értékű", kézzel rajzolt térképeket követett, amit az inuit munkatársaiktól kapott,

és így azonosította azokat a medvéket, amelyek korábban nem vizsgáltak: ezek az állatok a gleccserek lábánál éltek az elhagyott délkeleti Skjoldungen település közelében.

Három hónappal képes tovább élni tengeri jég nélkül

A Science folyóiratban a közelmúltban közzétett kutatás DNS bizonyítékot mutat be arra vonatkozóan, hogy Grönlandnak ezen a részén nagyjából néhány száz medve él, amelyek eléggé különböznek a szomszédaiktól ahhoz, hogy az úgynevezett 20. szubpopulációnak tekintsék őket. A tudósok itt arra gondolnak, hogy

bár egyazon fajon belüli állatcsoporthoz tartoznak, amely genetikailag és földrajzilag egyaránt megtalálható a világon, de mégis különbözik a világ 26 ezer jegesmedvéjétől.

A huszonhét jegesmedve műholdas rádiónyakörveiből származó nyomkövetési adatok azt is megerősítették, hogy ez a populáció három hónappal képes tovább élni tengeri jég nélkül, mint azt a tudósok lehetségesnek tartották.

Folyik le a víz a Store gleccser ágyához Grönlandon Forrás: https://www.newscientist.com/article/2309034-base-of-the-greenland-ice-sheet-is-melting-faster-than-we-thought/

Ennek fényében sokan úgy vélik, hogy csábító úgy olvasni az új tanulmányt, mint egy új reményt, hogy a jegesmedvék kevesebb tengeri jég mellett is képesek túlélni,

de a szerzők hangsúlyozzák, hogy a végső következtetés sajnos nem az, hogy a jegesmedvék ellenállóbbak lesznek az éghajlatváltozással szemben, mint azt korábban vélték. Inkább arra mutatnak rá, hogy az olyan helyek, mint Grönland délkeleti része – ahol az édesvízi gleccserek jege pótolhatja az elveszett tengeri jeget –, a jegesmedvék utolsó menedékhelyeként szolgálhat.

Évekig egyetlen fjordban vagy néhány szomszédos fjordban tartózkodnak

Kristin Laidre és Fernando Ugarte, a Grönland Természeti Erőforrások Intézetének munkatársa, illetve számos nemzetközi munkatárs 36 évnyi mozgási adatot és DNS-mintát fésült át, hogy megtudják, miben különböznek ezek a jegesmedvék a máshol élő társaiktól. A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a helyadatok egyfajta szélességi határt tártak fel az északi 64 fokban.

A vonaltól északra élő medvék mindaddig ott maradtak, amíg az információt gyűjtötték, a délkeletre élő egyedek pedig délen maradtak, a populációk így alig vagy egyáltalán nem keveredtek össze.

Míg a Grönland északkeleti részén élő unokatestvéreik naponta átlagosan közel tíz kilométert barangolnak a tengeri jégtakarókon, a délkeletiek a part közelében maradtak a fjordoknál; a hosszú, keskeny öblökben, amelyeket Grönland jégsapkája által táplált gleccserek véstek.

A Landsat-8 felvétel bal alsó részén jéghegyek láthatók egy fjord vizén a Nuussuaq-félszigeten, Grönlandon Forrás: USGS/ESA

A nyári hónapokban a jégdarabok beleolvadnak az óceánba, létrehozva a tudósok által édesvízi „gleccser mélange"-nak nevezett, vaskos latyakot, amely képes szilárdan összeállni ahhoz, hogy a jegesmedvék átsétálhassanak rajta.

Laidre megállapította, hogy egyes medvék évekig egyetlen fjordban vagy néhány szomszédos fjordban tartózkodnak, és mindössze nyolc-tíz négyzetkilométeres területet foglalnak el. Ez igen kis szegletet jelent az északkeleti populáció élőhelyéhez képest, ahol egy tipikus medve évente több mint 1450 kilométert utazik át a tenger jegén.

Másként kezelik az új helyzetet

A Laidre csapata által a terepen nyert DNS-ek elemzése korábbi tanulmányokból és az őslakos vadászok mintáiból származott.

– mutatott rá Laidre. – Más szóval, kevésbé kapcsolódnak szomszédos szubpopulációihoz, mint a 19 ismert szubpopuláció bármelyike a szomszédaikhoz.

Jegesmedvék (Ursus maritimus). Forrás: https://www.bbc.co.uk/programmes/b00wylng

De vajon hogyan vált el egymástól a jegesmedvék két csoportja? A szakemberek szerint az „alapító hatás" bizonyítéka is látható, ami azt jelenti, hogy a délkeleti populációt a nagyobb csoporttól elszakadt egyedek kis száma hozta létre, és leszármazottjaik nemzedékeken keresztül kereszteződtek.

A genetikai elemzés azt sugallja, hogy az összes mintavételezett délkeleti medvének van egy közelmúltbeli közös őse, körülbelül kétszáz évvel ezelőttről.

A fjordok „alapító" jegesmedvéinek legvalószínűbb „támogatója" a kelet-grönlandi parti áramlat, egy hatalmas, nagy sebességű déli áramlás Grönland keleti partjain. Ez lényegében egy fagyott „szállítószalagot" hoz létre a tengeri jégből az északkeleti partoktól, amely dél felé haladva kisebb táblákra bomlik.

– magyarázta Ugarte. – A nyomon követett medvék közül tizenegyet elkaptak az áramlatok, és két hét alatt átlagosan közel kétszáz kilométert tettek meg a jégen.

Hozzátette: egy-két hónapon belül azonban mindegyiküknek sikerült visszajutnia az „otthoni" fjordjaihoz a fagyos vizekben úszva vagy átsétálva a befagyott részeken.

Menedék, ha csak egy időre is

Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológiaprofesszora több mint negyven éve tanulmányozza a jegesmedvéket és az Északi-sarkvidéket. Bár nem vett részt a tanulmányban, de azt mondja, hogy az új kutatás „érdekes eredményeket hozott össze". Hozzáteszi, hogy öröm azt látni, hogy a jegesmedvék új populációt „tartanak fenn" a tengeri jég hiányában. Kiemeli a jól dokumentált példát Svalbard, egy norvég szigetcsoport kapcsán, ahol szintén „otthonokat" teremtenek a jegesmedvék a gleccserjéggel kiegészített kis övezetekben.

A tudósok azt jósolják, hogy ahogy az éghajlatváltozás átalakítja az Északi-sarkvidéket, úgy a fjordok gleccserei hosszabb ideig érintetlenek maradnak, mint a tengeri jég.

Jegesmedvék (Ursus maritimus) a Jeges-tenger jegén. Forrás: https://phys.org/news/2020-04-north-pole-ice-free-summer.html

Mindez potenciálisan menedékhelyeket – a kedvezőtlen életkörülmények közepette – átmeneti támpontokat teremthet az olyan fajok számára, mint a jegesmedvék, amelyek a vadászat során a jégre támaszkodnak. A szakemberek remélik, hogy

a kutatás „ösztönzi majd a tudósokat és a vezetőket, hogy végezzenek néhány felmérést arról, hogy az Északi-sarkvidéken kívül hol tudnának a gleccserek segíteni a jegesmedvéknek a túlélésben".

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy Grönland délkeleti medvéit genetikai különbségeik és az északkeletiektől való földrajzi elkülönülésük miatt a jegesmedvék 20. alpopulációjaként kell elismerni az Északi-sarkvidéken. A tudósok úgy látják, hogy a délkeleti medvék genetikai jellegzetessége olyan dolog, amelyet meg kell őrizni és meg kell védeni.