Az elhagyott kobaltbánya egyfajta időkapszulát rejtett

kobaltbánya
A kobaltbányában számos eszközt találtak
Vágólapra másolva!
Egy 19. század eleji elhagyott kobaltbányát fedeztek fel az angliai Cheshire-i Alderley Edge-ben, amely hátrahagyott műtárgyak úgynevezett „időkapszuláját" tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Az Alderley Edge-i bányászat a történelem előtti időszakra nyúlik vissza, ám a területen nagy léptékű kobaltkitermelésre került sor a napóleoni háborúk miatt a 19. század elején.

– mondta Ed Coghlan, a Derbyshire Caving Club munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Lenyűgöző ablakot tár elénk a múltba és abba az utolsó napba, amikor a bányamunkások abbahagyták itt a tevékenységüket.

A kobaltot a kerámia és az üveg kék színezésére használták, valamint számos híres festmény kék pigmentjeként alkalmazták. Miután azonban az Egyesült Királyság piacára visszatérhetett a nyersanyag importja,

az Alderley Edge bányát 1810-ben bezárták és elhagyták.

A kobaltbányában számos eszközt találtak Forrás: National Trust

A területet a National Trust vette át, amelyet az 1970-es évek óta a Derbyshire Caving Club szervezet bérelt. A szakemberek az elmúlt 50 évben korábban feltáratlan területeket kutattak, és 2021-ben fedezték fel az elhagyott kobaltbányát. Itt azóta részletes vizsgálatot végeztek, amely

egy bőrcipőből, agyagpipákból, egy kabát fémgombjából, valamint bányászati gépekből és gyertyaviaszba írt feliratokból álló „időkapszulát" tártak fel.

A feliratokon a „WS" kezdőbetű látható, 1810. augusztus 20-i dátummal. A tudósok más betűket és számokat is találtak pihenőhelyeken, ami arra utal, hogy a bányászok talán itt tanulták és gyakorolták az írást.

Egy falba ásott agyagtálat is feltártak: a gyakorlatot a babonás bányászok követhették köszönetként egy jó ásványért.

A további felfedezések közé tartoznak a gyertyák tartására használt agyagban lévő egyértelműen meghatározott ujjlenyomatok, valamint egy kordbársony lenyomat egy munkás ruházatáról, aki a falnak dőlt.