Szellemhajót sodort partra a vihar Kambodzsában

szellemhajó
A szellemhajót két napig nem lehetett megközelíteni az erős szél, illetve a heves hullámzás miatt
Vágólapra másolva!
A Kambodzsa térségében tombolt tengeri vihar hátborzongató fejleménye az a hullámok által partra sodort teherhajó, amelynek senkit sem találtak a fedélzetén. A helyi hatóságok a vihar lecsillapodása után alaposan átvizsgálták az elhagyatott hajót, de egyelőre még semmi olyan értékelhető nyomra nem akadtak, ami magyarázatot adna a személyzet eltűnésére. 
Vágólapra másolva!

A parthoz közel, egy zátonyon akadt fenn az üres kísértethajó

Július 12-én a hevesen tomboló vihar egy hátborzongató szellemhajót sodort partra a kambodzsai Preah Sihanouk tartományhoz tartozó Koh Tang szigeténél. A szél által felkorbácsolt hullámok hátán tehetetlenül sodródó hajó a parthoz közel fennakadt egy zátonyon. Másnap, július 13-án, amikor a vihar csendesedni kezdett a helyi hatóságok átkutatták az érintett partszakaszt, de sem túlélőket, sem pedig holttesteket, illetve egyéb nyomokat nem találtak.

A vihar hullámverése a partnak sodorta az elhagyatott szellemhajót Forrás: Weather.com

A zátonyon megfeneklett roncstól nagyjából ötven méter távolságra viszont három eldobott, vagy kisodródott mentőmellényre bukkantak a parti sziklákon. Az erős hullámzás miatt a kutató-mentőcsoport tagjai az első napon még nem tudtak felmászni az elhagyott hajó fedélzetére, hogy megkezdjék annak az alapos átvizsgálását. A kambodzsai parti őrség szóvivője Sopheap San a következőket nyilatkozta: „Először nem tudtunk elég közel jutni a hajóhoz, hogy ellenőrizzük a jelöléseit."

Az ismeretlen kilétű szellemhajó a Thai (Sziámi) öböl kambodzsai partszakaszán sodródott partra Forrás:UPI.com

"Nyoma sem volt annak, hogy melyik országból származik." A szóvivő ez utóbbi kijelentése több mint furcsa, hiszen a kereskedelmi hajók orrára festett névből vissza lehet keresni a hajó lajstromát, illetve azt, hogy melyik országban van bejegyezve. További furcsaság, hogy a kambodzsai parti őrség rádiófigyelő szolgálatához a kérdéses időben nem futott be vészjelzés, illetve segélykérés.

Sem a szellemhajó kapitányát, sem pedig a személyzetét nem találták meg

A kambodzsai parti őrség riasztást adott ki a környéken elhaladó hajóknak, hogy fokozottan figyeljék a tengert, esetleges mentőcsónakok, vagy a vízen sodródó hajótöröttek után kutatva. A vihar elültével a Koh Tang Kereső Szolgálat munkatársai július 14-én reggel tudták először alaposabban megvizsgálni a zátonyon fennakadt hajóroncsot.

A szellemhajót két napig nem lehetett megközelíteni az erős szél, illetve a heves hullámzás miatt Forrás: Weather.com

A szolgálat munkatársai a szemle alapján úgy vélik, hogy a hajót Kínában regisztrálták. A parton tovább folytatják a keresést az esetleges túlélők, vagy holttestek után kutatva. Sem a kapitányt, sem pedig a legénység tagjait nem találták még meg. A tengerészeti zsargonban azokat a hajókat szokás szellemhajóknak nevezni, amelyek legénység és irányítás nélkül, elhagyatottan bolyonganak a tengeren.

Csak július 14-én, a vihar elültével sikerült megközelíteni a magányos szellemhajót Forrás: Cambodia News English/ Cambodia News English

A kambodzsai parti őrség szóvivője Sopheap San azt is lehetségesnek tartja, hogy a zátonyra sodródott szellemhajó illegális rakományt szállított, és ezért távolították el a hajó azonosítójeleit. A kínai kábítószercsempész-maffia a mianmari illegális laboratóriumokban előállított drogot többnyire álcázott rakományként hajókon szállítja el a távol-keleti-csendes-óceáni régió fejlettebb országaiba, így köztük a Tajvanon, Japánban vagy Ausztráliában működő elosztóhálózatokhoz.

Nem tudni, hogy mi történhetett a hajó legénységével Forrás: Cambodia News English/ Cambodia News English

Hogy mi történt a július 12-én felfedezett szellemhajó legénységével és a rakománnyal, arra egyelőre még nincsen magyarázat.