Mutatunk egy egyszerű trükköt a bűnözés csökkentésére

kutya, kutyakiképzés
A kutyák több szempontból is visszaszorítják a bűnözést
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint az ember legjobb barátja az egyik legjobb elrettentő eszköz a „rossz viselkedés" ellen. A tudósok megállapították, hogy azokban a negyedekben, ahol több kutya és lakos él, az emberek jobban megbíznak egymásban, miközben alacsonyabb az olyan bűncselekmények aránya, mint az emberölés, a rablás és a súlyos testi sértés.
Vágólapra másolva!

A Social Forces tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen negyedekben több „szem van az utcán", mivel az embereknek kutyáikat sétáltatniuk kell, és ez a fokozott ellenőrzés elriaszthatja a bűnözést.

– mondta Nicolo Pinchak, a tanulmány vezető szerzője és az Ohio Állami Egyetem szociológiából doktorandusza a ZME Science online tudományos portálnak. – Látják, ha a dolgok nem stimmelnek, és ha gyanús kívülállók vannak a környéken; ez bűnelrettentő eszköz lehet.

A kutyasétáltatás miatt a gazdák mindig aktívabbak Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Makela

Hozzátette: nyugodtan kijelenthetjük, hogy intuitív módon mindannyian megértjük, hogy a szorosabbra fűzött viszonyban élő közösségek, amelyekben az egyének magas szintű bizalmat tudnak fektetni társaikba és együttműködnek a környék megfigyelésén, kevésbé válnak hívogató célpontokká a bűnözésnek.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a felebarátokban való bizalom fontos szerepet játszik a bűnözés visszaszorításában, mivel szükség esetén kölcsönös támogatást és a közösség számára előnyös „kollektív hatékonyság" érzését biztosítja.

Ennek ellenére a kutatók nem rendelkeztek megbízható méréssel arra vonatkozóan, hogy a lakosok pontosan hogyan tudják biztosítani a környékük felügyeletét. A csapat ennek számszerűsítésére törekedett, és a kutyasétáltatást az ilyen viselkedés valószínű helyettesítőjeként azonosította.

A tanulmányhoz 2014 és 2016 között rögzített bűnözési statisztikákat vizsgáltak 595 népszámlálási blokkcsoportban Columbus területén. Mindegyik ilyen blokk nagyjából egy szomszédságnak felel meg.

A kutyasétáltatásra vonatkozó adatokat egy marketingcégtől szerezték be, amelynek felmérései során megkérdezték a környék lakóit, van-e kutya a háztartásukban.

Végül az emberek környezetükben tanúsított bizalom általános szintjére vonatkozó adatokat az Adolescent Health and Development in Context tanulmányból nyerték; ennek a részeként a lakosokat arra kérték, hogy értékeljék, mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy „az utcán élőkben megbízhatunk a környékükön".

A kutyák több szempontból is visszaszorítják a bűnözést Forrás: Pinterest

Az eredmények megerősítették, hogy a nagy bizalommal jellemezhető negyedekben összességében alacsonyabb volt az emberölések, rablások és súlyos testi sértések száma, mint azokhoz a területekhez, ahol alacsony a bizalom.

De még ezeken a nagy bizalommal teli területeken is tovább csökkent a bűnözés ott, ahol sok kutyát tartottak. És ez leginkább a kutyasétáltatásra vezethető vissza.

– mutatott rá Pinchak. – Amikor az emberek sétáltatják a kutyájukat, beszélgetnek, megsimogatják egymás házikedvenceit; néha tudják a kutya nevét, még ha a gazdáét nem is. Ők észreveszik a lehetséges problémákat.

A tanulmány kimutatta, hogy a kutyasétáltatás és a közösségi bizalom igen hatékonyan csökkenti a bűncselekmények előfordulását, de a közösségben lévő kutyák száma is hozzájárult a vagyon elleni bűncselekmények, például a betörések előfordulásának csökkentéséhez, függetlenül a közösség bizalmának szintjétől.