6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

szúnyog
Kifejezetten taszítják a szúnyogokat a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.
Vágólapra másolva!
A szúnyogok éjszakai zümmögése, harapásszerű csípése a nyár egyik legtöbb bosszúságot okozó élménye. Annak, aki mégsem akarja azonnal vegyszeres füstölőkkel, mérgekkel átitatott lapocskákkal, spray-kel terhelni a család egészségét, természetes megoldásként a következő növények adhatnak segítséget. - tájékoztat a Tudatos Vásárlók Egyesüete honlapján Markovics Vera
Vágólapra másolva!

Nemrég írtunk arról, hogyan tudunk védekezni a kullancsok ellen természetesen alapanyagokból, házilag készített kullancsriasztó spray-vel, most pedig egy hasonlóan kellemetlen társaságra fókuszálunk. A szúnyogok és egyéb rovarok nem szeretik bizonyos növény illatát. Ilyen növényeket érdemes ültetni a ház közelébe, a teraszra, az ablakpárkányra.

Ezek azok a számunkra ártalmatlan, sőt, kellemes illatú növények, amik hatékonyan űzik el a szúnyogokat.

✓ Kifejezetten taszítják őket a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.

✓ Hasonlóan jónak tartják a szúnyogok elkergetésére a mentaféléket: borsmenta, csombormenta, macskamenta. A macskamenta például olyan természetes vegyi anyagot (nepetalacton) tartalmaz, amely hasznos rovarriasztó: kutatások szerint 10-szer hatékonyabb, mint a rovarűzőszerek leggyakoribb hatóanyaga, vegyi úton előállított DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).

Citromfű az ablak előtt - segíthet a szúnyogok távoltartásában Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/6-noveny-ami-tavol-tartja-szunyogot-vegyszerek-nelkul/

✓ A körömvirágban lévő hatóanyagok nem csak a haszonnövények kártevői számára, de a szúnyogok számára is veszélyesek.

✓ Szintén nagyon hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen egy maláriával foglalkozó tanulmány szerint a bazsalikom illóolaja.

✓ A természetes rovarirtó szereket népszerűsítő írások megemlítik még a levendulát és a rozmaringot is.

Kifejezetten taszítják a szúnyogokat a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/6-noveny-ami-tavol-tartja-szunyogot-vegyszerek-nelkul/

Hogyan használjam?

✓ Tépjünk le ezekből a növényekből pár levelet és dörzsöljük be velük a veszélyeztetett testrészeinket.

✓ Használjunk természetes alapanyagú körömvirágolajat, a fenti növények illóolajait tartalmazó kozmetikumokat, valamennyire azok is segíthetnek a szúnyogok távoltartásában.

✓ Úgyis csökkenthetjük környezetünkben a szúnyoginváziót, ha illóolajakat párologtatunk.

! A füstölők és illatos gyertyák használatát ugyanakkor jó szívvel nem tudjuk javasolni, mivel, különösen zárt helyiségben, az elégett illóolaj belélegzése káros az egészségre.

Mi az ami még segíthet?

✓ A tisztaság nemcsak fél egészség, de a szúnyogok távoltartásában is szerepet játszik, a verejtékben lévő anyagok ugyanis vonzzák a szúnyogokat.

✓ A fizikai védekezés a leghatásosabb: szereljünk az ablakokra szúnyoghálót, illetve ha nincs mindegyik ablakunkon, a lakást a szúnyoghálós ablakokon keresztül szellőztessük.

Hozzá kell tennünk, hogy a mostanihoz hasonló, hosszabb esős időszakot követő szúnyoginvázió ellen sajnos a fenti praktikák sem adnak megoldást.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete:https://tudatosvasarlo.hu )