Előkerült egy eddig ismeretlen maja kukoricaisten feje

maja birodalom
Egy eddig ismeretlen kukoricaistenség fejét találták meg
Vágólapra másolva!
Az Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) régészei egy maja isten stukkós kőfejét fedezték fel, amely a kukoricával kapcsolatos. A csapat Palenque államban végzett ásatásokat, az Usumacinta folyó közelében, amely a mexikói Chiapas államban található.
Vágólapra másolva!

Palenque, más néven Lakamha az itza nyelvben (jelentése: „Sík-Place-River"), leginkább a maja világ legszebb építészetéről, szobráról, tetőszerkezetéről és domborműves faragványairól ismert. A csapat a Kulturális Megőrzésért Felelős Államminisztérium által finanszírozott projekt részeként végzett helyreállítási munkákat. Miközben a palotakomplexum B- és F-házát összekötő folyosóról eltávolították a törmeléket, a kutatók találtak egy tartályt, amelyben egy levágott stukkófej található egy kis tóban.
A szakemberek úgy vélik, hogy ez a környezet a maja alvilág bejáratát utánozhatta.

A maják ugyanis úgy gondolták, hogy az univerzum az égre, a földre és az alvilágra van felosztva.

Utóbbi a tiszteletreméltó helyek, például a barlangok és a cenoté-k egyfajta kapukként vagy átjáróként funkcionáltak Xibalba, a maja halálistenek és segítőik által uralt földalatti birodalomba.
Az eredetileg levágott fejnek tervezett szobrot a maják valószínűleg egyfajta állványra szerették volna helyezni (amit egy kerámiaállvány felfedezése is bizonyít).

Egy eddig ismeretlen kukoricaistenség fejét találták meg Forrás: INAH

Kelet-nyugati irányban helyezték el, hogy a nap sugarai szimbolizálják az első kukoricanövény születését.

Hasonló ikonográfiát találhatunk a Tikal vidékéről származó lelőhelyeken a késő klasszikus időszakból (időszámításunk szerint 600-850) és a kora klasszikus időszakból (időszámításunk szerint 150-600), valamint a drezdai és madridi kódexek ábrázolásain, ahol az istenek levágott fejjel jelennek meg.

– mondta Arnoldo González Cruz, az INAH Chiapas Központjának kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.