Amikor a macskák macskamentát rágnak, szúnyogriasztó vegyszerek szabadulnak fel belőle

macska
A macskabarátokat mélyen felháborította, hogy a kedvenceiket invazív fajjá nyilvánították Lengyelországban
Vágólapra másolva!
Amikor a macskák nyalogatják és rágcsálják a macskamentát vagy japán minikivi leveleket, magasabb szintű rovarriasztó iridoid vegyszerek szabadulnak fel. - írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

Amikor a macskák rágcsálják és nyalogatják a macskamentát és a japán minikivi leveleket, magasabb koncentrációjú természetes rovarriasztók növényből való felszabadulását idézik elő, ami azt sugallja, hogy ez lehet egy oka e növények által okozta furcsa viselkedésének a macskáknál.

A macskamenta (Nepecta cataria) és a japán minikivi (Actindia polygama) is az iridoids csoportból származó vegyszereket termel, amik elriasztják a szúnyogokat, legyeket, csótányokat és lehetséges, hogy más rovarokat, vagy atkákat is.

Másfelől a legtöbb macska mámorosnak tűnik a szaguktól, gyakran nyalogatva, rágcsálva a leveleket és a növényekhez dörzsölve a testüket.

Masao Mivazaki a japán Iwate Egyetem munkatársa és kollégái szerették volna tudni, hogy a macskáknak miért vannak ezek a reakciói. Tavaly azt találták, hogy amikor a macskák a fejüket ezeknek a növényeknek a leveleihez dörzsölik, egy iridoid vegyülettel, nepetalactollal vonják be testüket, ami elriasztja a szúnyogokat.

A macskák az általuk megrágcsált és nyalogatott macskamentából és japán minikiviből keveset nyelnek le, így a kutatócsoport azt feltételezte, hogy az állatok a növények lenyelésével nem jutnak gyóygyhatáshoz.

Egy macska macskamentát szimatol. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2324316-when-cats-chew-catnip-it-releases-mosquito-repelling-chemicals/

Megfigyelve, hogy a tépett és gyűrött macskamentának és japán minikivinek sokkal erősebb szaga van, a csapat úgy döntött, hogy megvizsgálja a levelekben lévő iridoidok koncentrációit, amiket vagy a macskák szétzúztak a szájukkal, vagy amit az emberek keze összegyűrt és eltépett.

A termesztett macskamenta levelei 20-szor több iridoidot bocsátottak a levegőbe a sértetlen levelekhez képest, mondja Miyazaki. A japán minikivi kibocsátásai 10-szer nagyobbak voltak, amikor a leveleket megrágcsálták a macskák, és 40-szer nagyobb, mint amikor az emberek felszeletelték – bár a különbség oka még nem ismert.

A kétféle növény közül a macskamenta körülbelül 40-szer több iridoidot szabadított fel ugyanabban a térben, mint a japán minikivi. De a japán minikivi az iridoidok szélesebb fajtáit tartalmazza, mint a macskamenta, és ez úgy tűnik, hogy pótolja az alacsonyabb koncentrációt.

Mindkét növény kibocsátásai hatékonyan riasztották a fiatal nőstény ázsiai tigrisszúnyogokat ( (Aedes albopictus) a laboratóriumban, és a 8 tesztmacska mind egyaránt dörzsölte, nyaldosta a macskamentával, vagy japán minikivivel megtöltött perforált dobozokat és hemperegtek is rajtuk.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy ezek a növények hatékony szúnyogriasztók lehetnek bárki számára, nem csak a macskáknak - mondja Miyazaki, hozzátéve hogy neki sem voltak szúnyogcsípései miután japán minikivi levelekkel dörzsölte be a karját.

A tanulmány azonban nem bizonyítja be, hogy a rovarriasztás az oka a macskák viselkedésének – lehet, hogy ez csak véletlen.

(Forrás: New Scientist)