Kína újabb űrhajósokat küldött űrállomása kiépítésének befejezésére

Tienkung
A Tienkung űrállomást folyamatosan bővítik
Vágólapra másolva!
Kína három újabb űrhajóst küldött vasárnap az űrállomása kiépítésének befejezésére - jelentette a kínai állami sajtó.
Vágólapra másolva!

Négyszáz kilométeres magasságban keringő „mennyei palota"

Az űrállomásra harmadikként küldött, háromfős legénységet vasárnap, helyi idő szerint 10 óra 44 perckor, a Sencsou-14 (Varázshajó) fedélzetén bocsátották fel az északnyugat-kínai Kanszu tartományban található Csiucsüe űrbázisról.

Kevesebb mint tíz perccel a start után az űrhajó levált a hordozórakétáról,

és a tervezett röppályájára állt.

A Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta korszerűsített változatával juttatják fel a világűrbe a Sencsou típusú űrhajókat Forrás: MTI/Hszinhua/Li Kang

Az űrhajó a tervek szerint a Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő, Tienkung (Mennyei palota) kínai űrállomás központi moduljához csatlakozik majd. Az űrállomásra tavaly október 16-án felküldött, Sencsou-13-as misszió esetében a teljes útidő a dokkolásig hat és fél órát vett igénybe. Az előző misszióhoz hasonlóan a három tajkonauta (kínai űrhajós) hat hónapot tölt majd az űrállomáson.

Tovább bővítik az űrállomást, és befejezik az építését

Csen Tung 2016-ban 33 napot töltött az űrben a Sencsou-11-es misszió keretében, beállítva a kínai űrhajósok kozmoszban töltött idejének korábbi rekordját, amelyet végül a Sencsou-13-as misszió tajkonautája, Vang Ja-ping döntött meg.

Je Kuang-fu, Csaj Cse-kang és Vang Ja-ping kínai űrhajósok (b-j) integetnek, mielőtt beszállnak a Sencsou-13 űrhajóba az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban, a Gobi-sivatagban fekvő csiucsüani (Jiuquan) űrközpontban Forrás: MTI/EPA/Featurechina/Liu Huaj-Jü

A mostani missziónak az előzőhöz hasonlóan szintén van egy női tagja, Liu Jang, aki 2012-ben elsőként járt az űrben a női tajkonauták közül. Caj Hszü-cse, a misszió harmadik tagja első küldetésén vesz részt. Küldetésük idején küldik majd fel a tervek szerint az űrállomás laboratórium-moduljait, valamint egy rakományszállító űrhajót.

A Tienkung űrállomást folyamatosan bővítik Forrás: Origo

Az előző misszióval ellentétben az űrhajósokat az űrállomáson váltja majd a következő misszió legénysége,

vagyis csaknem egy héten át egyszerre hat tajkonauta fog tartózkodni az űrállomáson.

A tajkonautáknak feladatai közé tartozik egyebek mellett a robotkarok tesztelése, űrséták végrehajtása, valamint űrkutatási ismeretterjesztő órák megtartása kínai fiatalok számára.

(Forrás: MTI)