A háremhölgyek számára ültették ezt az értékes virágot

csillagos nárcisz
Virágzik a csillagos nárcisz a Babócsa határában fekvő Basa-kertben
Vágólapra másolva!
Babócsa határától nem messze található az a mintegy tizenhárom hektáros terület, amely műemléki védelem alatt is álló történelmi romkert. Emellett egyedülálló növénytani értéke is van: ez a csillagos nárcisz, mely április-májusban fehér virágszőnyeggel borítja a mezőt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP).
Vágólapra másolva!

A Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) tájékoztatása szerint a csillagos nárcisz a török hódoltság idején került erre a területre, legalábbis a hagyomány így tartja. A török basa ültettette a háremhölgyei számára.

Virágzik a csillagos nárcisz a Babócsa határában fekvő Basa-kertben Forrás: MTI/Varga György

– mondta az Origó kérdésére Schulz Andrea, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – A tizenhárom hektáros Basa-kertben nagyjából három-négy hektáron terül el a milliónyi virág. Nem csak a térségben, de az országban is kuriózumnak számít egy ekkora méretű és egybefüggő nárciszmező.

A csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) a hegyi kaszálórétek, kiszáradó láprétek, üde erdei tisztások faja.

A virág az elmúlt évszázadok során úgymond keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, ezért a részaránya körülbelül 15 százalékra csökkent.

Ahogy azt a DDNP elárulta, a Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Területet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 1977-ben nyilvánította védetté. A történelmi múltra visszagtekintő csillagos nárcisz természetvédelmi értéke 10 ezer forint.