Az ELTE örökségéből: hévízi tündérrózsa

hévízi tündérrózsa, Nymphaea lotus var. thermalis
Hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus var. thermalis).
Vágólapra másolva!
Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2022 folyamán ízelítőt ad az Egyetem tulajdonában álló gazdag tárgyi örökségből. Májusban a hónap műtárgya a növény nyolcvanéves, a nagyváradi Püspökfürdőből származó herbáriumi példánya, mely még sokáig felhasználható kutatási célokra.
Vágólapra másolva!

A nagyváradi Püspökfürdőben élő hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus var. thermalis) rokonsága közel 2000 km-re, Afrikában él. A nílusi tündérrózsát egyes tudósok szerint vízimadarak hozhatták el a Pece-patak hőforrások által táplált vizébe, ennél valószínűbb azonban, hogy a római időszakban betelepítéssel kerülhetett a mai Románia területére. A jégkorszakot a püspökfürdői meleg vízben vészelhette át, önállósodva nílusi társától.

Bár a püspökfürdői tündérrózsát a neves francia botanikus, DeCandolle hévízi tündérrózsa néven önálló fajként is leírta, Tuzson János, a budapesti tudományegyetem professzora úgy látta, a faji önállóságot semmi nem bizonyítja, így a növényt a trópusokon élő törzsalak változatáként (Nymphaea lotus var. thermalis) írta le. A növény rokonsági helyzetét a molekuláris genetika tisztázta: semmiben sem különbözik a nílusi tündérrózsától.

A növény arasznyi átmérőjű, borús időben és estétől reggelig nyíló illatos virágait kocsányuk a víz felszíne fölé emeli. Egy-egy növény körülbelül 50–60, a víz felszínén kiterülő, kihegyezetten fogas szélű levelet fejleszt, melyek válla egy darabon összenőtt, fonákuk pedig szennyes ibolyaszínű, gazdagon erezett.

Sajnos nagyváradi élőhelyén a hévizi tündérrózsa az idegenforgalmi beruházások révén nagy veszélyben van – mondja Papp László, a Füvészkert munkatársa.

Hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus var. thermalis). Forrás: https://konyvtar.elte.hu/hu/hir/egyetemi-konyvtar-es-leveltar/mozaikok-az-elte-oroksegebol-2022-majus

A képen látható példányt Soó Rezső, a hazai botanika egyik legnagyobb alakja, a Füvészkert korábbi igazgatója gyűjtötte 1940. október 13-án, még kolozsvári tanszékvezetői évei alatt. Préselt növényként (herbáriumi lap) évszázadokig megőrizhető és használható oktatási-kutatási célokra. A példány genetikai állománya ennyi évtized után is felhasználható összehasonlításra, ahogy a kert herbáriumának 30 000, a világ számos részéről származó valamennyi lapja. A gyűjtemény legnagyobb értéke mégis a Kárpát-medence teljes flóráját tartalmazó sorozat, számos olyan növényfajt megörökítve, melyek azóta a gyűjtés helyén kipusztultak.

(Forrás: ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatóság)