Különös mezőgazdasági komplexumot találtak Galileában

makkabeusok
Simon fia, Johannes Hyrcanos (I. Hürkánosz János) uralkodása idején érte el a Makkabeus-család a fénykorát: innentől kezdve beszélünk hasmoneusokról
Vágólapra másolva!
A Makkabeus-család a fénykorából, másként nevezve a Hasmoneus korszakból származó mezőgazdasági komplexumot fedeztek fel Galileában. Az izraeli felfedezés bezárhatja a korszakok között eddig tátongó régészeti szakadékot, új betekintést adva az időszámításunk előtt 2. század történelmi eseményekbe.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Hasmoneus-kor a Júdeában és a környező régiókban uralkodó dinasztia után kapta a nevét, amely a klasszikus ókorban, időszámításunk előtt 140 és 37 között élte fénykorát. A Hasmoneus-dinasztia végét az I. Heródes vagy Nagy Heródes a Római Birodalom kliens királyságaként létező Júdea uralkodója királyi beiktatása jelentette időszámításunk előtt 37-ben.

De nem véletlen a kapcsolat a makkabeusokkal:

utóbbi elnevezés eredetileg Mattatiás főpap harmadik fiának, Júdásnak egy melléknevéből ered és a keresztény szerzőknél jelent meg, ám később az egész családra és a mozgalomra átvitték a nevet. A korabeli rabbinikus szerzők a csoportot hasmoneusoknak nevezi a már említett Hasmoneus család után, de a mai történészek többnyire Johannes Hyrcanus idejétől kezdve beszélnek Hasmoneus-korról.

Mattatiás felhívása a zsidókhoz, a The Doré Bible Illustrations illusztrációja Forrás: Wikimedia Commons/ Gustave Doré

Az Israel Antiques Authority (IAA) szervezete a Galilea keleti részén található Arbel-patak közelében végzett ásatásokat, ahol egy 2100 éves mezőgazdasági komplexumot tártak fel, körülbelül 30 négyzetméteres területen. A régészek az építményen belül tucatnyi

szántó- és terménygondozási eszközt fedeztek fel, a szövetszövéshez használt súlyokon és számos, a Krisztus utáni 2. század végi érmén kívül.

A szakemberek szerint nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb tárgyat egyszerűen elhagyták, ami arra utalhat, hogy a lakosság valószínűleg elmenekült a térségben a terjeszkedő hasmoneusok által generált konfliktusok elől.

Simon fia, Johannes Hyrcanos (I. Hürkánosz János) uralkodása idején érte el a Makkabeus-család a fénykorát: innentől kezdve beszélünk hasmoneusokról Forrás: IAA

– mondta Dr. Amani Abu-Hamid az IAA kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A felfedezés úgymond bezárja a korszakok között eddig tátongó, régészeti szakadékot, és új betekintést ad az időszámításunk előtt 2. század történelmi eseményeibe.

A csapat reméli, hogy a helyszín további tanulmányozása információkkal szolgálhat majd a hasmoneusok terjeszkedéséről a galileai régió felé.