A félelmetes T-Rex melegvérű vadászként üldözte társait

dinoszaurusz
A T-rex is melegvérű dinoszaurusz lehetett
Vágólapra másolva!
Egy dinoszaurusz testhőmérsékletének a mérése a kréta korban veszélyes lett volna, de néhány tudós úgy véli, hogy ma is megvan rá lehetősége. Most publikált következtetéseik azonban megváltoztathatják azt, ahogyan az ősi állatok életmódjáról eddig gondolkodtunk.
Vágólapra másolva!

A sokféleség a testhőmérsékeleten is visszatükröződött

Új válasz született a paleontológia egyik leghosszabb ideje tartó vitájára, mégpedig hogy a dinoszauruszok meleg- vagy hidegvérűek voltak-e: attól függ.

A Nature tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a dinoszauruszok közötti hatalmas sokféleség a testhőmérsékletnek a környezeti hőmérsékleten történő szabályozásának képessége alapján is visszatükröződött.

Néhányan a modern emlősökhöz és madarakhoz hasonlóan sok kalóriát égettek el az állandó testhőmérséklet fenntartása érdekében, míg mások a külső hőmérséklettől tették függővé a mindennapjaikat.

A T-rex is melegvérű dinoszaurusz lehetett Forrás: Shutterstock

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a dinoszaurusz név azt jelenti: „szörnyű gyík". Kezdetben a tudomány is így látta őket: a modern hüllők nagyobb változataiként, tehát hidegvérűként, amelyek nem képesek állandó testhőmérsékletet fenntartani. A későbbi bizonyítékok azonban megkérdőjelezték ezt, különösen az a felfedezés, hogy a madarak valójában dinoszauruszok, és a vita vissza-visszatért. A harmadik magyarázat alapján a nagyobb dinoszauruszoknak akkora termikus tömegük volt, hogy állandó hőmérsékletet tartottak fenn anélkül, hogy szükségük lett volna a testük felmelegítésére.

Az új tanulmány most azt a feltételezést kérdőjelezte meg, hogy a kérdésben minden dinoszauruszt egy kategóriába soroljon.

A szakemberek ugyanis bizonyítékot szolgáltattak a széleskörű eltérésekre, írja az IFL Science online portál. A tudósok felfedezték, hogy néhány dinoszaurusz az antarktiszi kör alatti területen, így hónapokig szinte sötétben élt, amivel bebizonyították, hogy bizonyos őshüllők képesek voltak az állandó testhőmérséklet fenntartására.

Az oxigénszükségletből indultak ki

A meleg vérű állatokat endotermáknak is nevezik, ami azt jelenti, hogy a környezeti hőmérsékleti változások ellenére képesek saját testhőmérsékletüket előállítani. Fenntartják az állandó testhőmérsékletet 35–40 ° C között, főként metabolikus folyamatok és adaptív mechanizmusok révén, például izzadás, lihegés és hasonlók.

Zsírokat és cukrokat égetnek, hogy megemeljék testhőmérsékletüket, ami sokkal nagyobb oxigénfogyasztást igényel.

Dr. Jasmina Wiemann, a Caltech munkatársa és társszerzői rájöttek, hogy ha meg tudnák határozni, mennyi oxigénre volt szüksége a dinoszauruszoknak, akkor azzal bizonyíthatnák, hogy melegvérű állatok. Ezt a módszert ráadásul tudományos körökben is megbízhatóbbnak tartják, mint a korábbiakat, amelyek a csontok növekedési sebességét vagy izotóparányának vizsgálatát jelentették.

A triceratopsz is melegvérű volt Forrás: leemage/©Raul Lunia/Novapix/Leemage/Raul Lunia

A szervezet oxigénfogyasztása egyfajta „hulladékot" termel, akárcsak a szén vagy a fa elégetése, amelyek egy része sötét szerves anyagként megkövesedik.

A szerzők számos állat lábcsontjait tanulmányozták, összehasonlításként pedig túlélő fajokat használtak.

A vizsgálatba bevont dinoszauruszok többsége a magas oxigénfogyasztás jeleit mutatta: köztük voltak a hüllőmedencéjűek, mint például a Triceratopsz vagy a Sztegoszaurusz, amelyek a modern hüllőkéhez hasonló oxigénfogyasztással rendelkeztek.

Másrészt az olyan dinoszauruszok, mint a T. rex és a Velociraptor sokkal nagyobb oxigénfogyasztók voltak.

Velociraptor Forrás: Nobu Tamura

Ez a szakemberek szerint azt jelentheti, hogy a hideg- és melegvérű különbségek az étrenden alapulhatnak. A csapat eredményei szerint a szauropodák, köztük a legnagyobb növényevő óriások is melegvérűek voltak.

A tanulmány azt is jelzi, hogy ugyanebben az időszakban sok nem dinoszaurusz is melegvérű lehetett,

köztük a pteroszauruszok is, amelyek komoly anyagcserét fejlesztettek ki jóval azelőtt, hogy az egekbe emelkedtek volna. A kutatók most tehát úgy gondolják, hogy a legtöbb dinoszaurusz melegvérű volt.