A delfinek a vizelet ízéről is felismerik egymást

delfin
A delfinek kulturális viselkedése a vártnál jobban hasonlít az emberfélékére
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmány megállapította, hogy a delfinek képesek egymást felismerni csupán a vizelet íze alapján. A St. Andrews Egyetem kutatói fedezték fel, hogy az emlősök így azonosítják a barátokat és a családtagokat anélkül, hogy látnák vagy hallanák őket. Ez az egyedülálló ízérzék teszi lehetővé az állatok számára, hogy különbséget tudjanak tenni társaik között.
Vágólapra másolva!

Ennek kiderítése érdekében Vincent Janik professzor, a Scottish Oceans Institute igazgatója és kollégái, Jason Bruck és Sam Walmsley, megvizsgálták, hogyan reagálnak a delfinek a különböző egyedektől származó vizeletmintákra.

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tengeri élőlényeket sokkal jobban érdekelte az általuk felismert állatok vizelete, mint azok, amelyeket nem ismertek.

– mondta Vincent Janik professzor a The Guardian online portálnak.

A delfinek többféle módon képesek felismerni a társaikat Forrás: Flip Nicklin / Minden Pictures/Flip Nicklin / Minden Pictures

A vizsgálatban részt vevő delfinek a hawaii és a bermudai Dolphin Quest üdülőhelyekről származtak, ahol a „napi munkájuk" a turistákkal való úszás.

Ezeknek az állatoknak a társadalmi csoportjai a természetes tengervízben élnek, így ideálisnak bizonyultak a tanuláshoz.

A delfineket arra is megtanították, hogy szükség esetén vizeletmintát adjanak, így a tudósok egy olyan gyűjteményt tudtak létrehozni, amelyet több létesítményben is felhasználhattak arra, hogy „ismert és új ízeket" mutassanak be a delfineknek.

– mutatott rá Janik. – Más tanulmányok már bizonyították, hogy sok olyan ízt képesek azonosítani, mint amilyeneket más emlősök, például a savanyú, édes vagy keserű ízt.

Hozzátette: az biztos, hogy szokatlan érzéksejtek találhatók a nyelvükön, amelyek valószínűleg részt vesznek az egyedi ízlelésben.