Egy tudatmódosító parazita vonzóbbá teheti a fertőzött embereket

szimmetria
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy toxoplazmózis nevű betegség kórokozója, a Toxoplasma gondii parazita szinte mindenhol megtalálható. A szakemberek szerint a mikroszkopikus betolakodó az emberek 50 százalékát megfertőzheti, és ma már több tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy megváltoztathatja a viselkedésünket. A most publikált, új kutatás azonban újabb kérdéseket vethet fel.
Vágólapra másolva!

Vonzóbbnak és egészségesebbnek ítéljük meg őket

A parazitát a tudomány már számos neurológiai rendellenességgel hozta kapcsolatba, beleértve a skizofréniát és a pszichotikus epizódokat (például hangulatingadozás), amelyek előre jelzik a mentális megbetegedéseket.

A tudósok ráadásul egyre több titokzatos, olyan hatást tárnak fel, amelyek a fertőzésből származhatnak.

Egy ilyen új tanulmányban – amit a PeerJ tudományos szaklapban publikáltak – a kutatók azt találták, hogy a parazitával fertőzött férfiakat és nőket vonzóbbnak és egészségesebbnek ítélik a társadalom tagjai, mint a nem fertőzött egyéneket.

Bár mindez első hallásra talán furcsán és valószínűtlenül hangozhat, de a szakemberek szerint a jelenségnek evolúcióbiológiai szempontból „elméletileg lehet értelme".

Toxoplasma gondii Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii#/media/File:Toxoplasma_gondii.jpg

A kutatók feltételezik, hogy a T. gondii fertőzés által, a gazdaszervezetben előidézett, számos neurobiológiai változás közepette egyes hatások alkalmanként talán a fertőzött állatok és emberek javát is szolgálhatják – ami aztán a parazita számára is előnyös lehet azáltal, hogy elősegíti saját szaporodásának úgymond kilátásait.

– magyarázta Javier Borráz-León, a finn Turku Egyetem biológusa és a tanulmány első szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Ezt látva a szakemberek több kutatást szenteltek annak megvizsgálására, hogy hasonló hatások tapasztalhatók-e a T. gondii fertőzés humán eseteiben.

A változtatások akár nagyobb horderejűek is lehetnek

Bár a tanulmány alapján a bizonyítékok korántsem egyértelműek, de néhány bizonyíték kifejezetten arra utal, hogy a fertőzött férfiak tesztoszteronszintje magasabb, mint a nem fertőzött férfiaké. A tudósok szerint vitathatatlan, hogy

a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a parazitával a hormonhoz kapcsolódó nagyobb kockázatvállalási magatartás miatt.

Egy másik tudományos nézet azonban azt képviseli, hogy az élősködő képes lehet finoman megváltoztatni gazda fenotípusát (egy adott élőlény megfigyelhető jellemzőinek vagy adottságainak összességét), manipulálni az élőlény szervezetében lévő vegyi anyagokat, például a neurotranszmittereket és a hormonokat, a saját későbbi céljai érdekében.

A toxoplazmózis miatt másként látták a másik embert Forrás: Rytis Bernotas/Getty Images

Borráz-León és csapata szerint ezek a változtatások akár nagyobb horderejűek is lehetnek.

– írják a kutatók. – Ennek az a célja, hogy növeljék az új élősködők terjedését a gazdaszervezetek által.

Ennek a hipotézisnek a tesztelésére a kutatók 35 T. gondii -val fertőzött embert (22 férfit és 13 nőt) hasonlítottak össze 178 emberrel (86 férfit, 92 nőt), akik nem hordozták a fertőzést. Mindazonáltal valamennyi résztvevő (beleértve a fertőzötteket is) egészséges főiskolai hallgató volt, akiknél korábban egy másik, a T. gondii -t vizsgáló vizsgálathoz végeztek vérvizsgálatot.

A fertőzöttek testtömege és BMI-értéke is alacsonyabb

A külsős résztvevők bevonásával végzett számos, különböző teszt során – köztük felméréseket, fizikai méréseket és vizuális értékeléseket végeztek – a kutatók azt találták, hogy

a Toxoplasmával fertőzött alanyok arcának úgynevezett „ingadozási aszimmetriája" lényegesen kisebb, mint a nem fertőzötteké.

Ahogy arra rámutattak, a fluktuáló aszimmetria a szimmetrikus jellemzőktől való eltérés mértéke, ahol az alacsonyabb szintű aszimmetria (azaz a magasabb szimmetria) többek között a jobb fizikai egészséggel, a jó génekkel és a vonzerővel függ össze. Ezen túlmenően a parazitát hordozó nők testtömege és BMI-értéke is alacsonyabb, mint a nem fertőzött nőknél, és nagyobb önbizalomról és több szexuális partnerszámról számoltak be.

10 toxoplazmával fertőzött nő és férfi összetett képei (a), 10 nem fertőzött nő és férfi 10 összetett felvétele mellett (b) Forrás: Javier Borráz-León

Egy másik, ettől eltérő kísérletben egy 205 független önkéntesből álló csoport értékelte a résztvevők arcáról készült fényképeket. Az értékelők azt találták, hogy

a fertőzött résztvevők sokkal vonzóbbnak és egészségesebbnek tűnnek, mint a nem fertőzöttek.

Az eredményeket értelmezve a szakemberek úgy vélik, hogy lehetséges, hogy a T. gondii fertőzés az endokrinológiai változók, például a tesztoszteronszint változásán keresztül változásokat idézhet elő gazdáinak arcszimmetriájában. Ezen túlmenően feltehető, hogy a parazita befolyásolhatja a gazdaszervezetek anyagcseréjét, és olyan módon változtatja meg a fertőzött embereket, amelyek befolyásolhatják egészségük és vonzerejük észlelését.

A szimmetria is szerepet játszhat

Mindez jelenleg azonban csupán egyfajta spekuláció, és a csapat elismerte, hogy más értelmezések is „életképesek", beleértve azt az elképzelést, hogy

a nagyon szimmetrikus, vonzó emberek valahogy „jobban megengedhetik maguknak" a parazitizmussal kapcsolatos fiziológiai együttjárókat, és talán más szempontból tekintenek az egészségre is.

Hogy melyik értelmezés a helyes, azt pusztán a most publikált tanulmány alapján lehetetlen biztosan megmondani, és a tudósok bevallották, hogy kísérletük kis mintája korlátozza a statisztikai elemzést.
Emiatt a nagyobb számú résztvevővel végzett tanulmányokra lesz szükség a jövőben az általános hipotézis megerősítéséhez vagy cáfolásához.

szimmetria Forrás: https://www.livescience.com/47322-facial-symmetry-sexy-health.html

De úgy tartják, hogy talán – csak talán – ez a zavarba ejtő parazita mégsem feltétlenül csak az ellenségünk.

Lehetséges, hogy a T. gondii és egyes köztes gazdaszervezetei, például a patkányok és az emberek közötti, látszólag nem kóros és potenciálisan előnyös kölcsönhatások olyan koevolúciós stratégiák eredménye, amelyek előnyösek vagy legalábbis nem károsak – mutatott rá a tanulmány.