A világ népességének 99 százaléka szennyezett levegőt lélegzik

légszennyezettség
Sűrű szmogban jógázik egy asszony Újdelhiben. A légszennyezettség egyik újabb és súlyos hatását derítették fel
Vágólapra másolva!
Szinte az egész emberiség ki van téve a légszennyezésnek: a világ népességének mintegy 99 százaléka lélegzik olyan levegőt, amelyben határérték felett vannak a szennyezőanyagok - közölte hétfőn közzétett éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Vágólapra másolva!

Száztizenhét ország hatszáz városát vizsgálták

A WHO jelentésében szereplő becslést a műholdas adatokra és 117 ország 6000 városának adataira alapozta. Évente több mint 7 millió ember halálát okozza a levegő szennyezettsége - emelte ki a világszervezet környezetvédelmi egészségügyi tisztviselője, Maria Naira.

Sűrű szmogban jógázik egy asszony Újdelhiben Forrás: MTI/EPA/Radzsat Gupta

A finom por bejut a tüdőbe és a vérbe, hatással van a légzőrendszerre,

károsítja a szív- és érrendszert, és egyebek mellett szélütést okozhat.

A főként a járművek belsőégésű motorjaiban keletkező nitrogén-dioxid légzőszervi problémákkal is összefüggésbe hozható. A WHO tavaly jelentősen csökkentette a szennyezésre vonatkozó biztonsági határértékeket.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Skopje Európa leglégszennyezettebb fővárosa. Egy tavaly decemberben az Environmental Health Perspectives magazinban publikált tanulmány szerint összefüggés van a légszennyezettség és a mentális betegségek, mint például a depresszió, biopoláris zavar és a szorongás közt. Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2019/dec/18/depression-and-suicide-linked-to-air-pollution-in-new-global-study

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hangsúlyozta: sürgősen szembe kell nézni a légszennyezés és az éghajlatváltozás okozta kettős egészségügyi kihívással, és ehhez minél gyorsabban el kell indulnunk egy olyan világ felé, amely kevésbé függ a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Fontos lenne a tiszta energiák mielőbbi bevezetése

A WHO olyan támogatásokat sürgetett, amelyek lehetővé teszik a háztartások tiszta energiára való átállását, mivel a tűzhelyek és kályhák füstje jelentős tényezője a globális légszennyezettségnek. A szervezet szerint emellett a gyalogosok, kerékpárosok és tömegközlekedést használók érdekében is intézkedéseket kell hozni.

Füst miatt lecsökkent látótávolságban haladó autók a pesti alsórakparton Forrás: MTI/Beliczay László

A levegő minőségével foglalkozó jelentés szerint

világos különbség van a gazdagabb és szegényebb régiók között.

A magas jövedelmű országok városainak 17 százalékában a levegő szállópor-tartalma megfelel a WHO ajánlásainak. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban viszont csak a városok 1 százaléka esik ebbe a kategóriába.

(Forrás: MTI/dpa)