A hím varangy 5 hónapig csüng a nőstényen a párzás esélyére várva

Santa Marta harlekin varangy, Atelopus laetissimus
A Santa Marta harlekin varangy (Atelopus laetissimus) Kolumbiában, a Sierra Nevada de Santa Marta-hegységben.
Vágólapra másolva!
Egy nyomonkövető tanulmány azt állítja, hogy egy varangyfaj hímjei készen állnak arra, hogy élelem nélkül számos hónapig várjanak a szaporodás lehetőségére.
Vágólapra másolva!

A Kolumbia Sierra Nevada de Santa Marta-hegység egy endemikus, veszélyeztetett varangyfaja csüng a drága életért. A kis Santa Marta harlekin varangy (Atelopus laetissimus), amely csak 4 centiméter hosszú, képes a nőstény hátán 5 hónapig táplálkozás nélkül csüngeni, míg a pár készen áll a párzásra.

A megragadó viselkedés, amely „amplexus" néven ismert, látható sok más állatfajnál – de ritkán tart ilyen hosszú ideig, mondja Luis Alberto Rueda Solano a kolumbiai Magdalena Egyetem munkatársa. Bizonyos esetekben ez még fatálisnak is bizonyulhat. De találni egy nőstényt korán a párzási szezonban és belecsimpaszkodni hosszú ideig nagy szaporodás hasznokkal jár, teszi hozzá.
„Nagyon valószínű, hogy a hím nem fog találni egy másik nőstényt és nem lesz esélye újra. És a hím, aki átöleli a nőstényt először, lényegében hozzáférést nyer." – mondja Rueda-Solano.


A Santa Marta harlekin varangy csak Kolumbia elszigetelt Sierra Nevada de Santa Marta-hegységének észak-nyugati részén található, az ország karibi partján. A kétéltűeket a kihalás veszélye fenyegeti az élőhelyvesztés miatt. Sok más harlekin varangy Latin-Amerika szerte már eltűnt.


.

A Santa Marta harlekin valószínűleg intenzív és elhúzódó udvarlási gyakorlatát az erős verseny miatt fejlesztette, mondja Rueda-Solano. A hímek 3:1 többségben vannak a nőstényekkel szemben, tehát amint egy hím meglát egy ritka nőstényt, párzási hívásával vonzza őt, a nőstény hátára ugrik, hastája köré csúsztatja elülső lábait és csüng rajta a drága életért.

Keveset számít, hogy a nőstény még nem kész a szaporodásra: a hím csüng rajta 5 hónapon át táplálkozás nélkül, míg vár a nőstényre, hogy petéket rakjon. A kutatók képtelenek voltak nyomon követni a varangyokat az amplexus teljes egészében, így a párzás alatti súlyvesztés alapján becsülték meg az időszakot.


A „társ őrzés" folyamatát sok gerinces és gerinctelen gyakorolja, a hím varangyokkal és békákkal azok közt, akik a legvalószínűbben csüngnek a nőstény hátán. De a viselkedés általában körülbelül percekig, órákig vagy alkalmanként néhány napig tart.

A Santa Marta harlekin varangy (Atelopus laetissimus) Kolumbiában, a Sierra Nevada de Santa Marta-hegységben. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2315689-male-toad-clings-to-female-for-5-months-waiting-for-chance-to-mate/

Hogy az A. laetissimus ilyen hosszú ideig csüngjön, sok készülődést kíván. A hímek annyit esznek, amennyit bírnak, hogy felhízzanak a párzási szezon előtt. Várhatóan testtömegük 30%-át elvesztik, míg a nőstényeken csüngnek, és néhányan elpusztulnak az éhezéstől, míg ezt teszik.
Azonban a gyakorlat nem azt jelenti, hogy csak a legerősebb él túl. A korai hozzájutás azt jelenti, hogy még a legcingárabb varangyoknak is esélyük van a terjedelmesebb versenytársakkal szemben. A kutatók azt számolták, hogy kevesebb, mint 20% az esély, hogy egy hím képes eltávolítani egy másik hímet, amint az egy nőstényhez kapcsolódott.

Arra a következtetésre is jutottak, hogy a hím Santa Marta harlekinek úgy fejlődtek, hogy nagyobb alsókarokkal rendelkeznek, amely nehezebbé teszi a nősténytől való eltávolításukat. Erős ölelésüknek átlagos ölelőereje 18.11 Newton – ez ekvivalens a hím testsúlyának 52-szeresével, a csapat számításai szerint. Amint szoros markolásukkal kapaszkodnak, a hímek elhárítják a kétségbeesett kihívókat elrúgva őket.

A kutatók aktívan próbálják nem antropomorfizálni alanyaikat, de a tapadóan, mérgező birtokló szerelmi kapcsolattal való párhuzamok világosak voltak sok kolumbiai pár számára, akik gúnyosan megosztották a tanulmányt online egymással, mondja Rueda-Solano.
„A méreg a 2022 egyik szava lehet, és ezeknek a harlekin varangyoknak a birtokló szerelmét sokak úgy látják, mint annak a viselkedésnek a viselkedés emberekben való tükröződése." – mondja.

(Forrás: New Scientist)