Ötvenezer pókfajt ismerünk és még ugyanennyi lehet a világban

pók
Ugrópók (Phidippus audax) közelképe
Vágólapra másolva!
A World Spider Catalog szerdán bejelentette, hogy a legfrissebb kutatások és az adatok elemzése alapján jelenleg mintegy 50 ezer különböző pókfaj mászkálhat a Földön. Ám ez még nem a jéghegy csúcsa: a szakemberek szerint további 50 ezer rejtőzködhet még a világban.
Vágólapra másolva!

A világ pókokkal kapcsolatos legnagyobb adatbázisa, a World Spider Catalog (WSC) a svájci fővárosban található Berni Természettudományi Múzeumban kap helyet. A WSC szakemberei szerint ebben jelenleg ötvenezer pókfajt regisztráltak.

A legutóbb katalogizált ízeltlábú a Guriurius minuano, amely az ugrópókok Salticidae családjába tartozik, és Brazília déli részén él, Uruguayban bokrokon és fákon vadászik. A fajt Kimberly S. Marta arachnológus és brazíliai kollégái írták le:

az új pókfaj mára kihalt minuane népről kapta a nevét, amely félnomád nép a környéken élt és vadászattal, halászattal és gyűjtögetéssel tartotta fenn magát.

A első pók tudományos leírása még 1757-ben készült el, és bár 265 évet kellett várni az ötvenezredik példányra, a felfedezés üteme folyamatosan növekszik. Az arachnológusok úgy gondolják, hogy most már kevesebb, mint újabb száz évbe telhet, amíg újra ugyanekkora mennyiségű pókfajt fedeznek fel.

Ugrópók (Phidippus audax) közelképe Forrás: Macroscopic Solutions/CC BY-NC

– mondták a WSC kiadói az Agence France-Presse-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A World Spider Catalog pókkatalógus ingyenesen elérhető a múzeum honlapján, amely hangsúlyozta, hogy a pókok a legfontosabb ragadozók a Föld szárazföldi élőhelyein, és ökológiai jelentőségüket nem szabad alábecsülni.

Kiemelték: ezek az állatok évente mintegy 400-800 millió tonna rovart fogyasztanak el, amivel a rovarpopulációk legfontosabb szabályozói.

A szakemberek szerint ennek megfelelően az ember számára is alapvető fontosságúak.