Horrorisztikus kaland: hétméteres anakondával találkoztak a búvárok – videó

zöld anakonda
Zöld anakonda a brazíliai Formoso folyó vizében
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi kalandra vállalkozott két brazil légzőkészülékes búvár; a földkerekség legnagyobb óriáskígyójával, a zöld anakondával való víz alatti randevúra. A szarvasmarha méretű zsákmányt is megfojtani képes ragadozó kíváncsian mustrálgatta a kalandvágyó búvárokat a Formoso folyó mélyén.
Vágólapra másolva!

Kíváncsian közelített a kamerához, és az objektívet nyalogatta

Bartolomeo Bove és barátja, Juca Ygarape a brazíliai Formoso folyóban merültek, amikor összetalálkoztak a világ legnagyobb kígyójával, egy zöld anakondával. A hatalmas hüllő éppen a folyó aljzatán siklott, amikor a két búvár rátalált az óriáskígyóra.

anakonda Forrás: Bartolomeo Bove

Bove megközelítette a hét méternél is valamivel hosszabb és csaknem egy mázsás ragadozót, hogy közeli felvételeket készítsen az anakondáról.

Az állat érdeklődését igencsak felkeltette a búvár,

ezért Bove felé fordult. Az anakonda kétszer is „lefejelte" a kamerát, ahogy az a lentebb beágyazott videón látható.

Az óriáskígyó egyébként nem viselkedett agresszíven. Miután alaposan szemügyre vette a búvárt, megfordult, és kényelmesen elkezdett a part felé siklani a felfelé emelkedő folyami aljzaton. Bartolomeo Bove a kígyó után tempózott, és sikerült még néhány snitett készítenie az óriásról. Bove elmondta: "A Bonito környéke az egyetlen olyan hely Dél-Amerikában, ahol az anakondák kristálytiszta vizekben találhatók, és ezért búvárkodni is lehet velük."

A zöld anakonda a folyómeder aljzatán siklott Forrás: Bartolomeo Bove

- Amint a felvételen látható, az anakonda nyugodtan és békésen úszott, és teljesen közömbös volt a jelenlétünkkel szemben – fűzte még hozzá.

– folytatta a nem éppen nyúlszívűeknek való kaland részleteit Bartolomeo Bove. A búvárfotós szerint a zöld anakondáról készített klipje megmutatja, hogy az emberek teljesen félreértik ezeket a hatalmas kígyókat, mert ezek egyáltalán nem azok az agresszív állatok, mint amilyeneknek gondolják őket.

Potenciálisan veszélyes az emberre, és a jaguárt is megtámadja

A zöld vagy nagy anakonda (Eunectes murinus) a valódi boák alcsaládjába (Boinae) sorolt vízi kígyófaj. Testtömegét és hosszúságát tekintve a zöld anakonda a legnagyobb recens kígyó, bár egyes szerpentológusok szerint a délkelet-ázsiai kockás piton (Python reticulatus) egy-egy kifejlett példányának a testhossza meghaladhatja a zöld anakondáét.

A zöld anakondával méretversenyben álló másik óriáskígyó, a kockás piton Forrás: Wikimedia Commons/Kyle Zimmermann

Az eddigi abszolút rekordernek egy 1944-ben lemért zöld anakonda számít; az állat teljes testhossza elérte a 11 méter 43 cm-t. A zöld anakondák kifejlett egyedei átlagosan 7,5 - 8,8 méter hosszúak, a testtömegük pedig elérheti a 140-180 kilogrammot is. A vaskos, robusztus testalakatú óriáskígyónak nincsen túl jó hírneve, mivel igen agresszívnek tartják.

Nem nyúlszívűeknek való kaland a zöld anakondával való merülés Forrás: Francesco Bánffy

Az emberre potenciálisan veszélyes, több hiteles beszámoló is ismert anakonda támadásokról,

bár bizonyított halálesetről nincs megerősített jelentés.

A zöld anakonda Dél-Amerika trópusi övezetében, elsősorban az Amazonas és az Orinoco vízgyűjtő területein él. Főleg éjszaka jár a zsákmánya után. Az áldozatát az általános vélekedéstől eltérően nem összeroppantással öli meg, hanem megfojtja.

Zöld anakonda a brazíliai Formoso folyó vizében Forrás: Nature Picture Library Photos

A zöld anakonda prédáját nagyobb gereincesek, tapírok, kapibarák és pekarik alkotják, de a kajmánokat is elejti.

Ismert olyan eset is, amikor a zöld anakonda jaguárra támadt rá.

A víz közvetlen környékét sohasem hagyja el. A zöld anakonda kitűnő úszó, és képes hosszabb ideig a víz alatt maradni. Az élettartamuk eléri a 30 évet.

Potenciálisan veszélyes az emberre is Forrás: Wikimedia Commons/Dave Lonsdale

Mivel fogságban is rendkívül agresszíven viselkedik, hobbi célú tartása nem ajánlott. A zöld anakonda nem számít veszélyeztetett fajnak. Hazánkban a Fővárosi Állat és Növénykert, a Nyíregyház Állatpark és a győri Xantus János Állatkert rendelkezik zöld anakondákkal.