Bocsánatot kértek a boszorkányság címén üldözött nőktől

boszorkány
Lady Alice Kyteler ügye volt a legelső máglyán történt megégetéssel végződő boszorkányper Írországban
Vágólapra másolva!
A skót kormány nevében Nicola Sturgeon miniszterelnök kedden hivatalosan is bocsánatot kért mindazoktól, akiket boszorkányság címén ítéltek el vagy öltek meg a 16-18. században Skóciában, "sokukat pusztán azért, mert nők voltak".
Vágólapra másolva!

Skóciában ötszörösen haladta meg a kivégzettek aránya az európai átlagot

Skóciában 1563 és 1736 között mintegy 4000 embert vádoltak meg boszorkánysággal, 84 százalékban nőket. Közülük több mint 2500 embert kivégeztek - megfojtottak, majd máglyán elégettek -, miután kínzással vallomást csikartak ki belőlük.

A 16. és 17. században különösen sok boszorkányper volt Forrás: YouTube

A nemzetközi nőnap alkalmából a miniszterelnök "égbekiáltó történelmi igazságtalanságnak" nevezte a boszorkányüldözést, amiért a parlamentnek posztumusz rehabilitálnia kellene mindazokat, akiket a boszorkányságról szóló 1563-as törvény alapján "megvádoltak, elítéltek, megrágalmaztak vagy kivégeztek". Ebben a korban sok más országban is folyt boszorkányüldözés, de tudósok szerint Skóciában a kivégzettek aránya ötszörösen haladta meg az európai átlagot.

A boszorkányokat előszeretettel égette meg az inkvizíció Forrás: en.wikimedia.org

"Egy olyan korban, amikor a nők még tanúként sem hallathatták hangjukat egy tárgyalóteremben, megvádolták és megölték őket pusztán azért, mert szegények, másfélék, sérülékenyek voltak, sok esetben csak azért, mert nők voltak" - mondta Nicola Sturgeon.

Posztumusz rehabilitálást terveznek az ártatlanul kivégzetteknek

A kormányfő szerint a skóciai boszorkányüldözés "kolosszális igazságtalanság" volt, amelyet legalább részben a nőgyűlölet motivált a szó szoros értelmében. A Witches of Scotland egyesület két éve küzdött azért,

hogy az egykori áldozatokat posztumusz megkövessék és kegyelemben részesítsék,

és azért, hogy emlékmű emlékeztessen az oly sokáig el nem ismert tragédiákra.

A sátánt szimbolizáló kecskén lovagló boszorkány, egy 16. századi fametszeten Forrás: Universal History Archive/UIG/Shutterstock/Copyright (c) 1950 Shutterstock. No use without permission./Universal History Archive/Uig/Shutterstock

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy még ma is vannak a világnak olyan részei, ahol nők és lányok az üldöztetést, sőt a halált kockáztatják, ha boszorkányság gyanújába keverednek.
"Skóciában a boszorkányüldözésról szóló törvény talán már rég a múlt részévé vált, az azt motiváló mély nőgyűlölet azonban még távolról sem" - vélte Nicola Sturgeon.

(Forrás: MTI/AFP)