Új arculattal, új kamarakiállítással és megújúlt kiállítóterekkel indítja a tavaszt a Magyar Nemzeti Múzeum

Szent István koronázási palástja, L. Simon László, Semján Zsolt, Magyar Nemzeti Múzeum
L. Simon László és Semjén Zsolt Szent István koronázási palástja előtt.
Vágólapra másolva!
Az intézményben ismét megnyílt a megújult Széchényi-terem, amelyben a Herzog-ezüstöket felvonultató kamarakiállítás kapott helyet.
Vágólapra másolva!

„Az új arculat megszületése végképp lezár egy korszakot és megnyitja a múzeum felemelkedésének időszakát. Biztosítva van az intézmény zavartalan működése, és most már rendelkezésre állnak fejlesztési terveink is, benne a két belső udvar beépítési koncepciójával" – mondta L. Simon László főigazgató a Magyar Nemzeti Múzeum mai megnyitóján. Az intézmény megújult arculatának bemutatása mellett megnyitották a már hagyománnyá vált Hónap kincse kiállítást, valamint újranyitották a Múzeum körúti épület emblematikus Széchényi-termét, ahol már megtekinthetők a méltán híres Herzog-ezüstök. Mindezeken túl hagyományőrzők bemutatták a Nemzeti Múzeumi ünnepi alkalmakra készült díszegyenruhájának rekonstrukcióját is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kamarakiállítás hétfői megnyitóján. Forrás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/uj-arculattal-uj-kamarakiallitassal-es-megujult-kiallitoterekkel-inditja-tavaszt-magyar

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kamarakiállítás hétfői megnyitóján forradalminak nevezte, hogy a múzeum a közönség elől eddig elzárt helyeket nyit meg.

„Ilyen a csodálatosan felújított Széchényi-terem, amelyben a Herzog-gyűjtemény legszebb darabjait képező ezüstök láthatók. A hónap kincseként megtekinthető díszkés József Ágost főhercegé volt, és műalkotásként is lélegzetelállító" – mondta.

A politikus felidézte, hogy az egykor Herzog Mór Lipót gyűjteményébe tartozó ezüstöket 2011-ben aukción vásárolta meg a magyar állam. L. Simon László, a múzeum főigazgatója kitért arra, hogy a 16–17. századi erdélyi ezüstművesség kiemelkedő darabjai számos történelmi viszontagság után kerültek vissza Magyarországra, miközben a Herzog család anyagi kárpótlása is megtörtént.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára bemutatja az ünnepi alkalmakra készült, történetileg hiteles portás díszöltözeteket. Forrás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/uj-arculattal-uj-kamarakiallitassal-es-megujult-kiallitoterekkel-inditja-tavaszt-magyar

A múzeum új arculatáról szólva L. Simon László kiemelte, hogy az abban logóként megjelenő koronázási palást megtestesíti a magyar történelmet és összeköti a nemzetet. Elmondta, a Múzeum forradalmi megújuláson megy keresztül, amelynek egyik legfontosabb eleme az új arculat. Minden múzeumnak szüksége van egy jelképes tárgyra, amely az adott intézmény filozófiáját tükrözi.

A főigazgató hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Múzeum legfontosabb és legértékesebb műtárgya Szent István koronázási palástja.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Forrás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/uj-arculattal-uj-kamarakiallitassal-es-megujult-kiallitoterekkel-inditja-tavaszt-magyar

„Nem is találhattunk volna szebb és kifejezőbb jelképet az újjászülető Nemzeti Múzeumnak. Egy műtárgy, amely politikán, valláson és ideológiákon felülemelkedve testesíti meg az egész magyar nemzetet, jelentősége messze túlmutat az anyaország, sőt az egész magyar nemzeti közösség határain" – mondta a főigazgató.

Semjén Zsolt és L. Simon László. Forrás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/uj-arculattal-uj-kamarakiallitassal-es-megujult-kiallitoterekkel-inditja-tavaszt-magyar

A rendezvényen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára mutatta be az ünnepi alkalmakra készült, történetileg hiteles portás díszöltözetet.

Beszédében emlékeztetett arra, a díszöltözet Kubinyi Ágoston igazgató szívügye volt. Mint elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum első portása Kovács Péter volt, őt 1845-ben vették fel, amikor a mai épület munkálatai már a végéhez közeledtek. „A kapus a látogatókat is megtisztelte díszes öltözetével, kifejezve az intézmény mély humánummal átitatott szellemiségét."

L. Simon László és Semjén Zsolt Szent István koronázási palástja előtt. Forrás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/uj-arculattal-uj-kamarakiallitassal-es-megujult-kiallitoterekkel-inditja-tavaszt-magyar

Az államtitkár szólt arról, hogy a múzeumkert rekonstrukciója 1,9 milliárd forintos, az Arany János szobor helyreállítása 50 milliós kormányzati támogatással valósult meg, és felújították az épület közönségforgalmi tereit is.

Szent István koronázási palástja

Az európai textilművészet páratlan kincsét eredetileg miseruhának szánták. A kazulát a rajta olvasható hexameterben írott felirat szerint 1031-ben Szent István király és Gizella királyné rendelte meg a székesfehérvári Szent Mária egyház számára. Szinte a teljes felületet beborító mesteri aranyhímzés összetett képi program szerint készült, melynek alapja egyes kutatók szerint a Te Deum vagy a Mindenszentek litániája lehetett. Jelentőségét tovább növeli, hogy a 20. századig a magyar királyok koronázó palástjaként használták.

(Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum: https://mnm.hu)