Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lenyűgöző felvételt küldött a Földre a NASA új teleszkópja

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben a James Webb űrtávcső befejezte legfontosabb tükörbeállításait, és néhány hónap múlva megkezdheti tudományos misszióját is. Addig sem marad azonban tétlen, első fotóit már elkészítette a világűrben.
Vágólapra másolva!

A március 11-én befejezett beállítások során a NASA mérnökei nem tapasztaltak hibát, minden a terveknek megfelelően halad – írja a Science Alert tudományos portál.

– mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa, aki szerint az eszköz be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket.

A James Webb űrteleszkóp illusztrációja Forrás: NASA

Egy csillagra koncentrált, de így is többet mutat, mint gondolnánk

Képességeinek demonstrálása érdekében a James Webb űrteleszkóp fényképet készített a TYC 4212-1079-1 katalógusjelű csillagról.

A szóban forgó csillag tőlünk 2000 fényévre található, és több mint 16-szor fényesebb, mint a Nap, így ideális célpont volt az új űrtávcső számára. A kép elkészítéséhez vörös szűrőt használtak, hogy a felvétel kontrasztosabb legyen.

Forrás: NASA/STScI

Habár a kutatóeszköz elsősorban a TYC 4212-1079-1-re fókuszált, a képen a háttérben lévő csillagok és galaxisok is kiválóan láthatók.

Mindez jól demonstrálja az űrteleszkóp bámulatos képességeit.

A kozmosz titkait fürkészi

Szegmentált teleszkópok már korábban is készültek, ezeket azonban földi használatra tervezték. A James Webb az első olyan eszköz, ami az űrbe viszi ezt a technikát; tükre 18 darab hatszögű részből áll össze.

A tükörszegmensek pontos beállítása kulcsfontosságú, már csak azért is, mert a James Webb nagyon távol kering a Földtől, ami alaposan megnehezíti az eszköz karbantartását.

Az elkövetkezendő hat hétben az űrteleszkóp beállításait véglegesítik, majd elkezdődik az űrtávcső végső felkészítése a tudományos munkára. Az első kutatási eredmények nyárra várhatók.

A James Webb űrtávcső 18 szegmensből álló tükre Forrás: NASA

A James Webb infravörösben fogja kutatni a kozmoszt. Általa több információnk lesz majd a csillagok és galaxisok keletkezéséről, de megismerhetjük távoli bolygók légkörét, és talán azt is kideríthetjük, létezik-e élet rajtuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről