Halálos cápatámadás áldozatául esett egy szörfös

nagy fehér cápa
A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj
Vágólapra másolva!
Brutális erővel támadt rá egy nagy fehér cápa arra a szörfösre, aki éppen a deszkáján hasalva evezett a szörfzóna felé.
Vágólapra másolva!

Azonnal életét vesztette a súlyos cápatámadás áldozata

Pillanatokon belül életét vesztette a 42 éves Thomas Abraham Butterfield, amikor a kaliforniai Morro Bay vizein, a parthoz közel cápatámadás áldozatául esett – jelentette a Fox News online kiadása, a lezárt vizsgálat eredményét ismertetve. A férfi éppen egy rövid szörfdeszkán (bodyboard) manőverezett, amikor váratlanul rátámadt a ragadozó. A férfi holttestét egy másik szörfös húzta a partra, aki rátalált a deszkája mellett arccal lefelé a felszínen lebegő és súlyosan vérző áldozatra.

A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj Forrás: Elter Tamás

A helyi serffi hivatla halottkémének jelentése szerint Thomas Abraham Butterfield a testét ért „ többszöri, nagy erejű behatás okozta traumás sérülésekbe" halt bele. Az elsődleges szakértői vizsgálat megállapítása szerint a férfivel egy nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) végzett. A seriffi hivatal nyomozója arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az áldozat testébe beletört fog kétségtelenné teszi, a támadó egy nagy fehér cápa volt.

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias). A nagy fehér áll a halálos kimenetelű cápatámadások rangsorának élén Forrás: Elter Tamás

A halottkémi jelentés kiemeli, hogy az áldozat többszörös borda és koponyatörést valamint végtagsérülést szenvedett el, a fő artériát is érintő harapás pedig heveny kivérzést okozott, ami miatt az áldozat egy percen belül meghalt.

Ezért éri relatíve gyakran cápatámadás a szörfösöket

Az Egyesült Államok nyugati, csendes-óceáni partvidékén relatíve gyakorinak számítanak a nagy fehér támadásai. A cápatámadási statisztikák szerint a legtöbb úgynevezett nem provokált nagy fehér támadás Kaliforniából, Ausztrliából és Dél-Afrikából ismert. Hosszú évek statisztikai átlaga szerint az áldozatok több mint ötven százaléka kerül ki a szörfösök közül.

A szörfösök különösen kitettek az esetleges nagy fehér támadás kockázatának azokon a partszakaszokon, ahol a faj előfordul Forrás: Origo

Ennek az a magyarázata, hogy a nagy fehér támadások szempontjából frekventált területeken gyakoriak az úszólábúak, így Kaliforniában például az oroszlánfókák, Dél-Afrikában pedig a medvefókák. Ezeken a területeken a nagy fehér cápák a parthoz közeli sekély vizekben lesnek a zsákmányukra, nem egyszer a hullámtörés zónájában cirkálva.

A nagy fehér cápa különösen preferálja aszokat a partszakaszokat, ahol népesebb fókakolóniák élnek Forrás: Elter Tamás

A szörfzónában az állandó hullámverés miatt erősen hordalékos, zavaros a víz, ami jól elrejti a felszín alatt ólálkodó cápát a potenciális zsákmánya elől. A nagy fehér számára a rossz látótávolság viszont nem jelent problémát, mivel az oldalvonal-rendszerével az áldozat keltette vízalatti lökéshullámokat, az orrán lévő Lorenzini ampullákkal pedig a kiszemelt zsákmány vérkeringése által indukált mikrofeszültségű teret egyaránt jól érzékeli, így szinte „vakon" is képes a pontos navigációra.

A nagy fehér potenciálisan a legveszélyesebb cápafaj az emberre nézve Forrás: Elter Tamás

A szöfösök szintén a hullmámtörés zónájában manővereznek, ami miatt a cápa gyakran összetéveszti őket a fókákkal. A nagy fehér cápa az Amerikai Egyesült Államokban szigorúan védett fajnak számít.