Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az aligátorok is tudják, hogyan kell szórakozni

aligátor
Egy aligátor a floridai Evergladesben
Vágólapra másolva!
Különös fotók és videófelvételek készültek egy-egy aligátorról, amelyek focilabdát vagy épp egy játékhajót követtek játékosan. A közösségi médiában az elmúlt héten közzétett, figyelemre méltó képeken ezek a hüllők látszóan megerősítik azt a tennessee-i egyetemi tanulmányt, amely szerint a krokodilfélék is szeretnek szórakozni.
Vágólapra másolva!

Sandra Raymon Harrison tette közzé az Alligators of Florida Facebook-oldalán azt a képet, amelyen egy aligátor látható a Big Cypress rezervátum déli részén, az állkapcsában egy focilabdával. Ám az, hogy

a hüllő hogyan találkozott a labdával, és hogy voltak-e „játszótársai", azt nem részletezték.

Néhány kommentelő attól tartott, hogy az aligátornak valahogy beleakadt a szájába a labda, ám a szakértők biztosították őket, hogy a lény harapásának hatalmas ereje egy szívdobbanás ideje alatt kilyukasztaná a labdát.

A másik játékos aligátort a jacksonville-i ActionNewsJax TV honlapján közzétett rövid videoklipben örökítették meg, ahogy az állat egy távirányítós csónak után úszik.

A felvételeket az állomás egyik producere készítette, aki lefilmezte, ahogy a szomszéd vízre bocsátotta a hajót, majd észrevette, hogy az aligátor üldözőbe vette azt. Az állat többször is változtatta a sebességét és menetirányát, a csónak mozgásától függően.

Egy aligátor a floridai Evergladesben Forrás: Quest Marine/Alamy

Mindkét felvétel alátámasztja a Tennessee Knoxville Egyetem állatviselkedés-szakértőjének, Vladimir Dinetsnek a kutatását, akinek 2015-ös, Play Behavior in Crocodilians című tanulmánya megállapította, hogy az ilyen játékos viselkedés nem ritka a krokodilfélék körében.

– mondta Dinets a The Guardian online portálnak, aki több mint 3000 órát töltött krokodilok megfigyelésével a vadonban és fogságban.

Tanúja volt például, ahogy aligátorok folyami vidrákkal játszanak a Big Cypress-ben, és részletezte egy Costa Rica-i krokodil történetét, amely összebarátkozott megmentőjével.

– mutatott rá Dinets. – Emellett láthattuk, ahogy az aligátor hagyta, hogy simogassák, ölelgessék, forgassák a vízben és megcsókolják az orrát.

A Science Daily beszámolója szerint az eredmények „a megfélemlítő lények lágyabb oldalát mutatták meg, amely magában foglalja a folyami vidrák és az emberek közötti hancúrozást".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről