Az óceán legbizarrabb hala bukkant fel sok száz cápa között - videó

páva lepényhal
A páva lepényhal mindkét kocsányon ülő szeme az arckoponya baloldalán található
Vágólapra másolva!
Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek méltán híres a különleges vízalatti élővilágáról. A hideg Humboldt-áramlat miatt az egyenlítő közelsége ellenére egyes szigeteken pingvinek és fókák élnek, máshol, a főszigettől távolabbi zátonyokon viszont a Csendes-óceán trópusi vízhőmérsékletének köszönhetően telepes kőkorallok virulnak. A felszín alatt népes hal- és cáparajok úszkálnak, szerencsés esetben pedig egészen különleges tengerlakókat is megfigyelhetünk a nagy kékségben, mint az a légzőkészülékes búvár, aki egy bizarr lepényhalat kapott lencsevégre több száz csipkés pörölycápa társaságában.
Vágólapra másolva!

Megdöbbent a búvár, de nem a cápáktól, hanem attól, ami elúszott előtte

A Galápagos-szigeteket körülölelő vizekben búvárkodni hihetetlen élmény, és nem egyszer valódi adrenalinbombának számító kaland. Az itt alámerülő légzőkészülékes búvárok alighanem a világóceán legegyedibb és legkülönlegesebb tengerlakóival találkozhatnak, az akár 16-18 méter hosszúra is megnövő érdeccápától (Rhincodon typus) kezdve, a világon sehol másutt, csak itt előforduló tengeri leguánokig (Amblyrhynchus cristatus ) bezárólag.

Tengeri leguán (Amblyrhynchus cristatus) a Galápagosz-szigetek vizein Forrás: Sofia Ceballos

A fő szigetcsoporttól távolabb, északnyugatra fekvő apró Wolf és Darwin sziget a világ egyik leghíresebb merülőhelyének számít, az itt gyakran megfigyelhető és akár több száz egyedből álló csipkésfejű pörölycápa (Sphyrna lewini) rajoknak köszönhetően.

Csipkésfejű pörölycápák (Sphyrna lewini) népes raja Forrás: Reddit.com

Egy szerencsés búvár aki most március 6-án a társaival együtt a Darwin sziget partjainál egy víz alatti sziklaplató mögé bújva figyelte a pörölycápák fenséges vonulását, egyszerre csak egy szokatlan, bizarr formájú halra figyelt fel, amint hullámzó mozgással elsiklott a kamerája előtt, ahogyan az a lentebb beágyazott videón is látható.

A furcsa jószág egy páva lepényhal (Bothus mancus ) vagy más néven virágos lepényhal kifejlett példányának bizonyult. E szokatlan kinézetű halnak mindkét szeme a fej bal oldalán található. A páva lepényhal bal oldalára „csúszott" szemek egy-egy apró izmos nyélen ülnek, amelyeket a hal a kaméleonhoz hasonlóan egymástól függetlenül is képes mozgatni.

A páva lepényhal mindkét kocsányon ülő szeme az arckoponya baloldalán található Forrás: Nature Picture Library

Ennek köszönhetően a páva lepényhal képes 360 fokos szögben belátni maga körül a teret, ami roppant hasznos tulajdonságnak számít az ólálkodó ragadozók kellő időben való kiszúrásához.

Képes egy sakktábla mintáját is felvenni, alig pár másodperc alatt

A páva lepényhal más félszegúszójú halakhoz hasonlóan fenéklakó életmódot folytat. Elképesztően jó mimikrivel rendelkezik, teljesen át tudja venni az aktuális környezete színét és mintázatát, így gyakorlatilag láthatatlanná válik az avatatlan szem számára.

Tökéletesen képes beolvadni a környezetébe Forrás: Kwajaelin Underwater Home

A közönséges poliphoz hasonló módon egyik pillanatról a másikra képes a színváltoztatásra, sőt az egészen bonyolult mintázatok lemásolására is. Egy páva lepényhallal végzett kísérlet során mindössze nyolc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy a pigmentációja változattásával lemásoljon és „magára öltsön" egy sakktáblát. A páva lepényhalak a trópusi indopacifikus régióban a parti öv sekély vizeiben élnek, leginkább a korallhomokos aljzatot kedvelik.

Ha felriasztják, hullámzó mozgással úszik tova Forrás: Pinterest/Wolff

Nokturnális, vagyis éjszakai ragadozó, a legfőbb zsákmányállataikat kisebb halak és rákok alkotják. A lepényhalak ritkán úsznak, nappal többnyire a finomszemcsés vagy homokos üledékbe temetkezve rejtőznek el.

A páva lepényhal szemei egy közeli fotón Forrás: Pinterest/Oceanzam

Ha a páva lepényhalat felriasztják, az oldalára feküdve szalagszerűen hullámzó mozgással libben odébb. Csak nagyon ritkán látható a tengeraljzattól eltávolodva, vagy a nyílt vízben úszva, ezért is számít különlegesnek a Galápagosz-szigeteken most készített videófelvétel.