Vészesen fogynak a rénszarvasok

John Lewis
 karácsony
A Santa Claus prepares to "kill" a reindeer during a protest put on by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) in front of the John Lewis store on Oxford Street in London 02 December, 2003. PETA is protesting the sale of reindeer-skin rugs at the department store. AFP PHOTO/NICOLAS ASFOURI / AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI
Vágólapra másolva!
Súlyosan veszélyeztetettek a rénszarvasok az orosz sarkvidéken a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Az állatvédők az oroszországi Jeges-tenger-vidék rénszarvasainak tömeges pusztulásáról számoltak be. A világ legnagyobb populációja, mely a Tajmir-félszigeten él, a 2014-es 417 ezerről mára 250 ezerre zsugorodott - tette közzé a WWF szerdán Berlinben.

2000-ben még egymillió rénszarvast számoltak a tundrán, a pusztulás okát a klímaváltozásban és az orvvadászatban látja a szervezet.

- mondta Eva Klebelsberg, az Északi-sarkvidék szakértője. Az orosz városokban megnőtt a kereslet a rénszarvas húsa iránt.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

- tette hozzá.

Az orvvadászat mellett az emelkedő hőmérséklet is hat az állatállományra. A múltban a csordák általában gond nélkül átkeltek tavaszi sarkvidéki vándorlásuk idején a befagyott folyókon. Amikor a borjak világra jönnek, a folyók ma már egyre gyakrabban olvadnak, ezért az újszülött állatoknak a jéghideg vízben kell kilométereket úszniuk, ezt sokuk nem éli túl - áll a WWF közleményében.

(MTI/dpa)