Így csökkentik a szövődmények kialakulásának esélyét

szívátültetés
A szívműtét az egyik legbonyolultabb sebészeti beavatkozás
Vágólapra másolva!
Sebészeti vágó- és érhegesztő generátorral, valamint annak tartozékaival lett gazdagabb a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Manuális Tanszéke, tájékoztatta szerkesztőségünket az oktatási intézmény. Az új eszköz használatával jelentősen egyszerűsödik és lerövidül számos beavatkozás, csökken az altatás időtartama, rövidülhet a lábadozás ideje.
Vágólapra másolva!

Az eszköznek köszönhetően számos műtéti eljárás egyszerűsödik mostantól Pécsett.

– tájékoztatott Biró Ede gyermeksebész szakorvos. –Annak köszönhetően, hogy biztonságosan, könnyebben és gyorsabban tudjuk az erek zárását és vágását elvégezni, bizonyos betegségek hagyományos műtéti kezelését minimálinvazív műtéti technika válthatja fel.

Jelentősen modernizálják a sebészeti beavatkozásokat Forrás/képillusztráció: RIA Novosti/Igor Zarembo

Hozzátette: ezáltal rövidebb ideig tart a műtét, csökken a szövődmények kialakulásának esélye. A generátor szövetbarát módon működik. Alkalmazása során a minimális oldalirányú hőterhelésnek- és szövetkárosodásnak köszönhetően közvetetten a gyermekek gyógyulásának idejére is pozitív hatással lehet.

Szakemberek szerint szintén fontos előnye lehet az új berendezésnek, hogy kevesebb testidegen anyagot – sebészeti varróanyagot, öltést – használnak.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: ilyen eszköz még nem volt ezidáig a PTE KK gyermeksebészetén. A közelmúltban átadott műszer már debütált is a napokban. Egy jóindulatú, ugyanakkor helyileg panaszokat okozó éreredetű elváltozást (hivatalos nevén arterio-venózus malformációt) távolítottak el a segítségével egy 4 éves kislány combjából.