Döbbenetes eredményt hozott egy patkányokkal végzett kísérlet

patkány
A patkányok meg tudják ítélni, mennyire kpesek nyomon követni az idő múlását.
Vágólapra másolva!
Azok a patkányok, akiket megtanítottak, hogy hagyjanak 3,2 másodpercet egy kar lenyomásai között, vagy hogy tartsák lent ennyi ideig, úgy tűnik képesek megítélni, vajon elég pontosak voltak-e ahhoz hogy jutalmat érdemeljenek.
Vágólapra másolva!

Elképesztő eredményt hozott a kísérlet

A patkányok meg tudják becsülni az idő múlását és azt is képesek megítélni, hogy milyen pontosak voltak. Azt már tudjuk, hogy a patkányok képesek különbséget tenni a hosszú és rövid időtartam között, de nem volt világos, vajon képesek-e felmérni egy adott intervallum időtartamát. Egy, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója, Tadeusz Kononowicz által vezetett kutatás azt sugallja, hogy képesek erre, méghozzá igen nagy pontossággal.

Magawa, a taposóakna-felderítő patkány Kambodzsában. A patkűányok bámulatos intelligenciával rendelkeznek Forrás: AP/Pdsa

„Amikor láttuk az első eredményeket, nem akartunk hinni a szemünknek. Még azon is elgondolkodtunk, hogy a patkányok valahogy becsapnak bennünket. Eredményeink új hozzájárulást jelentenek annak megismerésében, hogyan képesek a patkányok az idő memoralizálására " – mondja Kononowicz.

Kononovwicz és kollégái betanítottak 8 patkányt, hogy tartsanak lenyomva egy kart 3,2 másodpercig másik 8 patkányt pedig arra, hogy nyomjk le és engedjék fel a kart szintén 3,2 másodpercenként. A patkányok minden 100 sikeres próba után jutalomfalatokat kaptak, amit a kar mindkét oldalán megnyiló jutalom kapuk megnyílásával érhettek el.

A patkányok képesek az idő kontrollálására is Forrás: AFP/Mauricio Duenas

Minden patkány pontos mozgástert kapott az időbetartáshoz a vizsgálat alatt, a tréning alatti teljesítményüktől függően. Ha úgy ítélték meg, hogy az állat közel van a 3,2 másodperces célidőhöz, megkapta azt a lehetőséget, hogy orrával benyomja a jutalomfalatot rejtő és a kar bal oldalán elhelyezett kaput. A jobb oldali kapu mögött jóval kevesebb volt az élelem. Azonban, ha úgy ítélték meg, hogy a patkány kevésbé volt pontos az időzítésben – ha kb. 500 millisecundummal elmaradt átlagban – akkor egyáltalán nem kapott jutalmat.

Ellenőrizni tudják az időbeli hibáik nagyságát

A patkányok kapuválasztását minden teszt után nyomon követve a csapat azt találta, hogy az állatok mindkét csoportban megtanulták megítélni a saját pontosságukat. Azok a patkányok, amelyek elég pontosak voltak az időzítésben,

mindig a bal kapuhoz mnetek a nagyobb jutalomfalatért az idő több mint 60 %-ában.

Azok pedig, amelyek kevésbé voltak pontosak, egyből a jobb kapuhoz fordultak. Ez azt sugallja, hogy a patkányok ellenőrizni tudják az időbeli hibáik nagyságát.

A patkányok meg tudják ítélni, mennyire kpesek nyomon követni az idő múlását. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2308983-rats-can-track-the-passage-of-time-and-judge-their-accuracy/

„Ez a tanulmány a patkányok időzítési képességéről való tudásunkat egészen új szintre viszi azzal, hogy megmutatja, a patkányok nem csak reprezetnálják az időt (az elméjükben), hanem ellenőrzik is a hibáik mértékét" – mondja Fuat Balci a törökországi Koc Egyetem pszichológusa.

Mindig megvolt a lehetőség, hogy a patkányok egyszerűen odamenjenek ahhoz a kapuhoz, ahonnan leggyakrabban jutalmazták őket a legutóbbi próbák során. És bár ez egy kis faktornak számított, de a kísérlet folyamán a karral való legutóbbi interakció pontossága volt az, ami a leginkább hozzájárult egy patkány döntéséhez, hogy melyik kaput közelítse meg.

Forrás: Pinterest

„Ez még érdekesebbé vált, mint eredetileg képzeltem. A patkányok nyomon követték, melyik résből kapnak több jutalmat... de ők a legtöbb figyelmet a hibáik megítélésére fordították a jelenlegi vizsgálatban" – mondja Kononowicz.

A csapat reméli, hogy legközelebb feltárhatja az ilyen önellenőrző viselkedés mögötti idegi mechanizmust. Ez fényt deríthet arra, miért nem tudják használni ezt a képességüket ahhoz, hogy kijavítsák a hibáikat a teszt során.

(Forrás: New Scientist)