Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Keresik a cápát, amely megölt egy fürdőzőt Sydney partjainál

Horizontal
A fisheries boat patrols near the fatal shark attack site on little Bay in Sydney on February 17, 2022, as Sydney authorities deployed baited lines to try to catch a giant great white shark that devoured an ocean swimmer, the city's first such attack in decades. (Photo by Muhammad FAROOQ / AFP)
Vágólapra másolva!
Keresik az ausztrál hatóságok azt a fehér cápát, amelyik szerdán megölt egy embert Sydney keleti részén - írja a BBC. Az esetről készült felvételek alapján a ragadozót legalább háromméteresre becslik.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, 1963 óta most történt először halálos kimenetelű cápatámadás Sydney térségében. A szerdai incidens után a város strandjainak többségét csütörtökön lezárták, az úszókat kitiltották a vízből.

A nagyvárosban nem gyakoriak a támadások, mert a város környékén lévő vízben rengeteg háló és egyéb, cápákat elrettentő eszközök állnak rendelkezésre.

Halászhajó segítségével keresik a cápát Forrás: AFP/Muhammad Farooq

Csütörtökön jet-skivel járőröztek egy körülbelül 25 km-es vízszakaszon a város keleti részén fekvő Bonditól a déli Cronulláig, hogy megtalálják a cápát. A hatóságok helikoptereket és drónokat is használnak.

Járókelők, akik szemtanúik voltak a jelenetnek, kegyetlen támadásként írták le az esetet.

Többen is állították, hogy az állat függőleges helyzetben támadott.

Figyelmeztető jelzés a cápatámadás helyén Forrás: AFP/Muhammad Farooq

Egy férfi azt mesélte, hogyan éppen horgászott a sziklákon, amikor látta, hogy az úszót berángatják.

A hatóságoknak két órával a támadás után sikerült kihozniuk a testrészeket a vízből.

Michael Daley területi képviselő elmondta, hogy a helyieket megrázta a borzalmas incidens.

A Sky azóta közölte, hogy az áldozat egy 35 éves, brit származású férfi.

A közeli területen óceáni úszóversenyt rendeznek vasárnap, a szervezők azt mondják, hogy figyelemmel kísérik a körülményeket.

Statisztikailag elmondható, hogy

  • a támadások általában a melegebb nyári hónapokban (december-február) fordulnak elő Ausztráliában, mivel ilyenkor több ember van a vízben.
  • Ausztráliában évente körülbelül 20 cápatámadást regisztrálnak, a legtöbbet Új-Dél-Walesben és Nyugat-Ausztráliában. Az Australian Shark Attack File szerint idén eddig négy cápatámadás történt.
  • 2021-ben két végzetes cápatámadás volt, 2020-ban pedig hét.

Történelmileg a cápaharapás miatti halál nem gyakori. A több mint egy évszázados feljegyzések szerint Ausztráliában a cápatámadások halálozási aránya 0,9 – vagyis kevesebb, mint egy ember évente.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről