Több mint ezer madarat mentettek meg a Vadmadárkórházban

Vadmadárkórház
Rekordszámú madarat mentettek meg 2021-ben
Vágólapra másolva!
A héten értékelte a 2021-es évét a Székesfehérvár-sukorói Vadmadárkórház. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az elmúlt esztendő a rekordok évének számít: a 25 éve fennálló Vadmadárkórház kiemelkedő időszakot zárt. Rekord számú madár érkezett hozzájuk és most engedték vissza a legtöbb szárnyast is a természetbe. Közben a járványhelyzetben civil kezdeményezésre létrejött az Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói program, ami stabil anyagi hátteret teremtett a madarak ellátásához.
Vágólapra másolva!

A rekordok évét zárta 2021-ben a negyed évszázados Vadmadárkórház: most érkezett be az eddigi legtöbb, összesen 1138 madár hozzájuk. ezeknek a szárnyasoknak több mint fele fióka volt, ezért is lett a legmagasabb a visszaengedések száma.

– tájékoztatott közleményében. a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány. – A legkisebb fióka egy néhány grammos őszapó, a legnagyobb egy réti sas volt.

Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház alapítója, önkéntese és állatorvosa és egy mentett jégmadár Forrás: Vadmadárkórház

Arról is beszámoltak, hogy a legkorábbi fióka januárban érkezett hozzájuk, miközben a tavalyi esztendőben végezték a legtöbb műtétet is. Megemlítették, hogy a Vadmadárkórház legkülönlegesebb madara:

Kázmér, a gólya, a gyógyulása után folyton visszatér; az ott lakók kezdeményezéséreígy Sukoró „gólyabarát" település lett, amit már táblával is jeleznek.

Az általános vírushelyzet miatt visszaszorultak a vállalati szponzorálások és a kiírások csökkenése révén számos pályázati lehetőségtől esett el az alapítvány: emiatt teljesen átalakult a támogatók köre. Ezért jött létre egy komoly, erős civil összefogás, amely az Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói program nevet kapta.

Rekordszámú madarat mentettek meg 2021-ben Forrás: Vadmadárkórház

Emellett megerősödött a magántámogatók, illetve a madárbarátok segítségnyújtása.

A Vadmadárkórháznak jelenleg mintegy 47 ezer követője van a közösségi oldalon. Madármentés-Lélekmentés címmel számos fejlesztő gyerekprogramot és szemléletformáló előadásokat is tartanak. Most egy madaras színdarabra készülnek autista gyerekekkel együtt, amiben egy sérült madár megmentésén át mutatnak be egy szívhez szóló történetet.