Titokzatos fej nélküli lócsontvázat találtak a középkori temetőben

lócsontváz
A ló csontvázának a fejét eddig még nem találták meg
Vágólapra másolva!
A dél-németországi Knittlingen városának ősi temetőjében egy fejetlen ló közelében eltemetett férfi csontvázmaradványait fedezték fel, amely valószínűleg 1400 éves. A szakemberek szerint egykor ő lehetett az állat tulajdonosa és a férfi státuszának jelképeként temették ugyanabba a sírba.
Vágólapra másolva!

A férfit abban az időben temették el, amikor az időszámításunk előtt 476–750 között uralkodó Meroving-dinasztia virágzott, amely hatalmas területet uralt a mai Franciaország és Közép-Európa részén. Ez a férfi valószínűleg a dinasztia királyait szolgálta.

– mondta Folke Damminger, a helyszín kutatásáért felelős régész a LiveScience online tudományos portálnak. – A férfi a helyi elit tagjaként valószínűleg a családjából és a szolgáiból álló, gazdálkodó háztartás feje volt, azonban nem számított szigorú értelemben vett gazdának, mivel a munkásai végezhették a tényleges gazdálkodás nagy részét.

A ló csontvázának a fejét eddig még nem találták meg Forrás: State Office for the Preservation of Monuments in the Regional Council of Stuttgart/ F. Damminger

Hozzátette: az egyelőre nem világos, hogy pontosan miért temették el egy fejetlen ló mellé, de „valószínűleg az állat lefejezése a temetési szertartásának a részét képezte". A szakemberek szerint az is lehet, hogy

a lovat a túlvilági élet „sírban elhelyezett haszon reményében" helyezték el a gazdája közelében, nem pedig áldozatként.

Az állat fejét eddig nem találták meg.

– mutatott rá Damminger. – A temetkezési szertartás egyik funkciója ugyanis az volt, hogy az elhunytat korábbi státuszában és vagyonában „beállítsák", utódainak egyfajta igényeként, hogy fenntartsák ezt.

A régészek több másik ember maradványait is felfedezték ugyanabban a temetőben, akik a lovassal egy időben élhettek. Néhányukat gazdag sírtárgyakkal, egy nőt például egy arany brossal temettek el.

A férfiak egy részét fegyverekkel, például kardokkal, lándzsákkal, pajzsokkal és nyílhegyekkel helyezték örök nyugalomra.

A kutatók most folytatják a fejetlen lovas temetkezésének vizsgálatát és a temető többi részének feltárását. Damminger csapata fogja restaurálni a titokzatos férfi sírját és elvégzi a csontjainak, fogainak antropológiai vizsgálatát, hogy megismerhessék egészségi állapotát, halálának okát és kiderítsék, hány éves lehetett, amikor elhunyt.