Halálos cápatámadás áldozatául esett egy fürdőző, szétmarcangolta a ragadozó

cápa
Évente átlagosan 60-100 nem provokált cápatámadás történik a világtengeren, a halálos áldozatok száma átlagban 5-10 fő ( a kép grafikai illusztráció)
Vágólapra másolva!
Rendkívül súlyos, halálos kimenetelű cápatámadás történt szerdán az ausztrál nagyváros, Sidney közelében. Az első híradások szerint az egyelőre még nem azonosított fajú támadó szabályosan szétmarcangolta az áldozatot, akinek néhány testrészét jelenleg is keresik. Ausztráliában utoljára tavaly novemberben történt halálos eredménnyel járó cápatámadás, Sidney térségében viszont 1963 óta ez az első fürdőzőt ért nem provokált halálos incidens.
Vágólapra másolva!

Fröcskölt a vér, és több másodpercig tartott a támadás

Az Új-Dél Walesi tartományi rendőrség szóvivője szerint február 16-án szerdán emberi testrészmaradványokat emeltek partra a Sidney közelében, az ausztrál nagyvárostól dél-keletre fekvő Little Bay Beach melletti Malabar strandján, miután bejelentést kaptak,

hogy Buchanan Point-nál cápatámadás ért egy fürdőzőt.

A bejelentés a helyi vízi mentőktől érkezett. 1963 óta ez az első nem provokált halálos kimenetelű cápatámadás Sidney környékén.

Helikopterek és motorcsónakok bevetésével fésülik át a szerdai halálos kimenetelű cápatámadás környékét Little Bay Beach-nél Forrás: Blake Sharp-Wiggins/The Guardian

Az Új-dél Walesi mentőszolgálat szóvivője azt nyilatkozta az ausztrál The Guardian-nek, hogy az áldozatot ért „katasztrofális sérülések" miatt a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni a férfin. Az egyik szemtanú azt nyilatkozta a hírportálnak, már az első pillatban látszott, hogy az úszót súlyosan megsebesítette a cápa, mert az áldozat vére vörösre színezte a környező vizet.

Az incidens után lezárták az érintett partszakaszt ( a kép illusztráció) Forrás: Twitter

A másik szemtanú, aki a támadás pillanatában egy, a helyszínhez közeli sziklákon horgászott, azt mondta az ABC-nek,

hogy az úszó búvárruhát viselt, és egy „szemmel láthatóan nagy cápa" húzta le a felszín alá,

a támadás pedig több másodpercig tartott. „ Amikor a cápa a felszín alá rántotta, fröcskölt a vére. Szörnyű látvány volt, még most is remegek, és hányinger kínoz"- fűzte hozzá a szemtanú.

Évente átlagosan 60-100 nem provokált cápatámadás történik a világtengeren, a halálos áldozatok száma átlagban 5-10 fő ( a kép grafikai illusztráció) Forrás: Shark Enthusiast's Club

A helyi illetőségű James Waterloo helyi idő szerint nem sokkal az incidens után ért le a partra, és noha már rendőrségi helikopter körözött a part felett, még mindig sokan úszkáltak a vízben. „Mindenki próbálta kitaláni, hogy mi történt" – nyilatkozta Waterloo, hozzáfűzve, hogy „soha többé nem fogok vízbe menni, dehogyis." A hatóságok lezárták Little Beach partszakaszát, és tovább kutatják a környéket.

Még nem sikerült megállapítani, milyen faj okozta a halálos kimenetelű incidenst

A helyszínhez közeli Randwick polgármestere, Dylan Parker azt mondta az eset kapcsán, hogy „teljesen sokkolta" a támadás híre.

– fűzte hozzá a polgármester. A hatóságok két helikopter, három jetski, és egy nagyobb motorcsónak bevetésével kutatták egészen szerda alkonyatig a támadással érintett partszakaszt.

A nem provokált cápatámadási statisztikák élén a nagy fehér áll Forrás: Origo

Miután mindenkit sikerült kiterelni a vízből, a rendőrség lezárta a strandot, a fürödni érkezőket pedig eltanácsolta a környékről. A helyi önkormányzat döntése alapján a Randwick-i körzet összes strandja – beleértve a közeli Maroubrat is – legalább 24 óráig zárva lesz.

A rendőrség csütörtökön napkelte után búvárok bevetésével folytatja a keresést.

A szűkebb környéken rendkívül ritkák a halálos kimenetelű cápatámadások, a most történt tragédiát megelőzően utoljára 1963-ban, illetve 1955-ben jegyeztek fel úszók sérelmére történt halálos kimenetelű nem provokált incidenst, mindkét esetben bikacápa (Carcharhinus leucas) volt a támadó.

Bikacápa (Carcharinus leucas). Ez az agresszív természetű faj a haramdik helyen áll a nem provokált támadások listáján Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography/George Karbus Photography

Ausztráliában utoljára tavaly novemberben regisztráltak halállal végződő cápatámadást, az ország nyugati partszakaszán.

A mostani eset körülményeit szakértők vizsgálják.

Mivel az áldozatot több darabra tépte szét az egyelőre nem azonosított fajú tengeri ragadozó, - ezért is keresnek még további testrészeket -, a sérülések jellegéből, illetve a szemtanúk beszámolója alapján erősen valószínűsíthető, hogy egy nagy testű faj, fehér, vagy tigriscápa lehetett a támadó.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

E két faj közül elsősorban a tigriscápára (Galeocerdo cuvier) jellemző az ismétlődő, akár többszöri kitartó támadás, és a súlyos, gyakran amputációs jellegű sérüléseket okozó maracangoló harapás. Az ember ellen elkövetett úgynevezett nem provokált jellegű támadások listájának élén a nagy fehér cápa (Carcharoon carcharias) áll, második a tigris, a harmadik pedig a bikacápa.