Rejtélyes rúnákkal írták tele ezt a fából készült tárgyat

rúna, rúnák
Rúnákkal írták tele ezt a titokzatos tárgyat
Vágólapra másolva!
A különleges tárgyat a Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet (NIKU) ásatásai során fedezték fel az Oslo óvárosában található középkori park előkészítő munkálatai során. A csapat korábban egy sólyomfigurát is talált, miközben épp egy hulladékréteget tártak fel a helyszínen. A szakemberek szerint mindkét felfedezés a 13. század környékéről származhat.
Vágólapra másolva!

A helyszín értékes régészeti lelőhelynek bizonyult, ahol a legújabb felfedezés egy durván vágott, pontosan 11,4 centiméter hosszú, összesen nyolc rúnával faragott fatárgy. A rejtélyes dolgot Kristel Zilmer, az oslói egyetem runológia professzora fejtette meg, aki a rovásírásos ábécék , a rovásírásos feliratok és azok történetének tanulmányozásával foglalkozik.

– mondta Kristel Zilmer professzor a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A szöveg többi része skandináv nyelven íródott és így hangzik: „á mik", ami azt jelenti, hogy a „tulajdonom".

Rúnákkal írták tele ezt a titokzatos tárgyat Forrás: Linda Åsheim

Hozzátette: a tárgy formája azt sugallja, hogy

egyfajta címkeként vagy jelzőként használták, esetleg valamihez hozzácsatolták, hogy ezzel is jelezzék, hogy az adott dolog „Asbjørn birtoka", amivel megjelölte a tulajdonát, például az árukat vagy a személyes tárgyakat.

Bár a tudomány még nem tudja, hogy Asbjørn valójában mit is birtokolt, a jelző egyértelműen egy valós személy nevét adja meg, aki Oslóban élt a 13. században, és aki betekintést nyújthat a város 13. századi kereskedelmi tevékenységébe.

A szakemberek úgy vélik, hogy a férfi valószínűleg egy kereskedő volt, aki a kikötő körüli Olso Klemetsallmenningen területén tevékenykedett, ahol a kézművesek bódékat állítottak fel az utcákon,

és ahol olyan termékeket árultak, mint például cipők és csizmák, fésűk, vasszerszámok, fegyverek, finom kovácsolt termékek, esztergált és készített edények, valamint élelmiszereket, például kenyeret, húskészítményeket és halat.