Két északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a faj megmentéséért küzdő tudósok

északi szélesszájú orrszarvú
Északi szélesszájú orrszarvúk a Dvůr Králové állatkertben
Vágólapra másolva!
Két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a kihalás szélén álló faj megmentéséért küzdő tudósok nemzetközi összefogással - közölte csütörtökön a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).
Vágólapra másolva!

Tizennégy embriót sikerült létrehozni mesterségesen

A két embriót hamarosan nőstény déli szélesszájú orrszarvúkba ültetik be, mivel a megmaradt két nőstény északi szélesszájú rinocérosz nem tudja kihordani az utódokat.
A két nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni.

Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban. Forrás: https://phys.org/news/2019-09-scientists-embryos-northern-white-rhinos.html

Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő nősténytől.

A két új embriót egy olaszországi laboratóriumban hozták létre:

a petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg. Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg sor nem kerül a beültetésükre.

Van rá esély, hogy egészséges borjú szülessen a beavatkozásból

A KWS közleménye szerint minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy északi szélesszájú orrszarvúborjú születésére. Mint hozzáfűzték: ennek érdekében a nemzetközi tudóscsoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól. Az északi szélesszájú orrszarvú kipusztulásának elkerüléséért folytatott küzdelem 2019-ben kezdődött.

Északi szélesszájú orrszarvúk a Dvůr Králové állatkertben Forrás: Wikimedia

A tudósok célja, hogy a létrehozott embriókból egészséges borjak szülessenek. Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

(Forrás: MTI/Hszinhua)