Zöldesen tündöklő fényes tűzgömb húzott el Magyarország felett - videó

tűzgömb
A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) győri teljes égbolt kamerájának felvétele a 2022 január 13-án kora este felvillant tűzgömbről
Vágólapra másolva!
A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) közleménye szerint január 13-án csütörtökön a kora esti órákban egy rendkívül fényes tűzgömb tűnt fel Magyarország felett, amit a társaság által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) győri teljes égbolt kamerája is megörökített. A rendkívül fényes égi jelenséget az ország déli részén, Mohácson is jól látták.
Vágólapra másolva!

Többször is robbant az erős zöld fényben tündöklő tűzgömb

A szokatlanul fényes, zöldes színű tűzgömb 2022. december 13-án Közép-európai idő (KözEi ) szerint 18 óra 08 perckor tűnt fel az ország felett. A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) győri teljes égbolt kamerája felvette a ritka erős fényű tűzgömböt, amelyet a helyzetéből adódóan valószínűleg Szlovákiában, illetve Magyarország Győrtől délebbre fekvő területén is lehetett látni. A rendkívül fényes tűzgömb többször is robbant, ami jól látható a kamera által rögzített felvételen.

A megfigyelés körzetében hanghatás nem volt hallható,

és az első jelentések szerint a rendkívül érzékeny – az ember számára nem észlelhető – szeizmikus lökéshullámokat detektáló műszerek sem rögzítettek semmi olyan nyomot, ami detonációra utalna, ezért kicsi annak a valószínűsége, hogy a felrobbanó meteoroid néhány darabja elérte volna a földet.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) győri teljes égbolt kamerájának felvétele a 2022 január 13-án kora este felvillant tűzgömbről Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

Az MMT szakemberei minden esetre a tűzgömb pályaelemei alapján megpróbálják kiszámítani, hogy ha mardatak is kisebb darabjai, azoknak hol lehet a potenciális becsapódási körzete. Más hasonló jelenséghez képest a csütörtök kora este megfigyelt tűzgömb kifejezetten lassú volt. A felhős égbolt ellenére is azonban a fényhatás kiválóan látszott.

Átlagban minden ezredik meteor számít tűzgömbnek

Tűzgömbneknevezik azokat a meteorokat, amelyeknek a látszó fényessége eléri vagy meghaladja a – 5 magnitudót, vagyis a Vénusz fényességét. A földi atmoszférába belépő meteoroidok a súrlódási hőtől felizzanak, ezek fényjelenségei a meteorok. A meteoroidok legnagyobb része olyan kis tömegű égitest, hogy még azt megelőzően elégnek a légkörben, hogy elérhetnék a földfelszínt.

Egy korábbi felrobbanó tűzgömb Pécsről nézve, az Időkép kamerájának felvételén Forrás: Időkép

Átlagosan minden ezredik meteor számít különösen fényes tűzgömbnek. Ha a légkörben felrobbanő tűzgömb hangrobbanást is kelt, akkor nevezik bolidának. Évente átlagosan ötezer bolidaészlelés történik a Földön. A bolida haladása infrahangot kelt a légkörben, amit érzékeny műszerekkel akár több ezer kilométeres távolságból is észlelni lehet. Sok országban, így többek között Magyarországon is létezik kisebb-nagyobb területet lefedő, automatikus kamera rendszer.

Felrobbanó bolida szeizmikus jele amit a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium műszerei is k Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Hazánkban ilyen a MMT által működtett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat. A kamerák felvételeinek elemzéséből megállapíthatók, illetve kiszámíthatók a tűzgömb pályaelemei, ami jelentősen megkönnyíti a felszínt esetlegesen elért meteoritok felkutatást és begyűjtését.

(Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság)