Hatalmas királyrákok tizedelik az élővilágot a brit partoknál

királyrák
A legnagyobb királyrák páncéljának az átmérője akár 28 centiméter lehet, lábfesztávolsága pedig 1,8 méter
Vágólapra másolva!
Az invazív királyrákok eljutottak a brit partokhoz, ahol félelmet keltettek, mert elkezdték megtizedelni a helyi nagy tarisznyarák- és fésűkagyló populációkat. Az észak-yorkshire-i halászok meglepődtek, amikor hálójukban számos, élénkvörös betolakodót észleltek, ám közben örültek is a jelenlétének, mivel példányait jó áron tudják eladni. A londoni éttermek már készen is állnak a hétvégi menükre. A halászokra azonban újabb meglepetés várt: kiderült, hogy ezeket az ízeltlábúakat korábban még soha nem látták a brit partoknál.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Amerikában őshonos fajt az 1960-as években olyan tudósok telepítették be Oroszországba, akik új, jövedelmező halászatot akartak létrehozni. A hideg tengerekben virágzó rákpopuláció robbanásszerűen nőtt, és hamarosan elterjedt Norvégiában is, ahol halászati fellendülést idéztek elő.

Most pedig úgy tűnik, hogy egészen Nagy-Britanniáig vándoroltak.

Az Egyesült Királyság halászai kezdetben izgatottak voltak, mivel Norvégiában sok halászterület gazdagodott meg az invazív fajok révén, miközben a környezetvédők aggódnak az őshonos fajokra gyakorolt lehetséges hatás miatt.

A legnagyobb királyrák páncéljának az átmérője akár 28 centiméter lehet, lábfesztávolsága pedig 1,8 méter Forrás: Flickr/David Csepp

– mondta Shaun Henderson halbeszállító a The Guardian online tudományos portálnak, aki több mint 80 londoni étteremnek értékesít és nemrég az 250 kilogramm királyrákot húztak fel. – Elég vicces volt látni, hogy most megjelentek a vizeinkben.
Hozzátette: közben nagyon izgatott, mert olvasott a meglehetősen invazív fajról, amely természetes ellensége hiányában jól szaporodik és számos helybéli fajt felfal.

Will Murray, a londoni St James' Marketen található Fallow étterem főszakácsa vásárolta fel a szállítmány egy részét, akinek bár rengeteg receptötlete van, de saját bevallása szerint szintén kicsit retteg is, mivel valóban „megszálló" fajról van szó, amelyek elpusztíthatják az összes nagy tarisznyarákot.

Fésűkagyló (Pecten maximus) köpenyszegélye, ahol a tapogatók között helyezkednek el a szemek Forrás: Ceri Jones, Haven Diving Services

Természetvédők szerint a királyrák lehet a „következő szürke mókus", de hozzáteszik, hogy ezeket legalább könnyű főzni és élvezetes a fogyasztásuk.

Ez a világon az egyik legjobb tenger gyümölcse, ami igazi prémium alapanyag. Finom ízük ellenére az éttermek úgy vélik, hogy a királyrákok „nem tesznek jót az étlap többi részének."

Ezek az ízeltlábúak a tengerfenéken gyorsan szaporodnak és hatalmasra nőhetnek. A halászok ezért egyre nagyobb hálókkal próbálják kifogni őket. A jelentésekből azonban már jól látható, hogy a királyrákok populációja robbanásszerűen emelkedik.