A valaha volt legnagyobb halkolónia 100 milliárd ikrának ad otthont az antarktiszi jég alatt

Jónás jéghala, Neopagetopsis ionah, jéghal
Felnőtt jéghalak (eopagetopsis ionah) gyülekeznek fészkeikben az antarktiszi jég alatt.
Vágólapra másolva!
Az Antarktiszhoz közeli Weddel-tengerben a tudósok a világ legnagyobb, 240 négyzetkilométeres halfészek kolóniáját fedezték fel.
Vágólapra másolva!

A valaha látott legnagyobb halfészket egy selfjég alatt fedezték fel az Antarktiszhoz közeli Weddel-tengerben. Autumn Purser a németországi Alfred Wegener Intézet kutatója és kollégái a párzási helyet véletlenül fedezték fel, amikor egy hat hetes expedícióra mentek a sarki régióhoz 2021 februárjában. Az RV Polarstern fedélzetén voltak, egy hatalmas sarkkutató hajón, amelyet arra terveztek, hogy a jéghegyeken áttörve navigáljon. Purser munkája az volt, hogy egy kamerát a hajó mögött húzzon, hogy képet fessen a tengerfenékről. Ez egy normál Canon kamerát, amit bármely boltban megvehetünk.

A kutatók a tengerfenék rutin analízisét végezték, amikor a Jónás jághala (Neopagetopsis ionah), egy tipikusan a Déli-óceánban található a tőkehalalakú kis halfajta fészkeinek ezreire rábukkantak. „És aztán négy órán keresztül tovább mozogtunk, és egyre több halfészket láttunk." mondja Purser.

A fészkek kék köröknek látszanak a tengerfenéken és mindegyik körülbelül 15 cm mélyen van. A kutatók aztán a következő 4 napot a kolónia dokumentálásával töltötték. „Bizonyos napokon 19 órát utaztunk."- mondja Purser.

Purser és kollégái úgy becslik, hogy a kolónia több mint 60 millió fészekből áll és legalább 240 négyzetkilométert fed le.

„ A számítógép mutatta a fészkek szerkezetét. Mindegyik fészeknek van egy felnőtt hala és körülbelül 1.500-2.000 ikrája. Nem tudjuk mennyi idő, míg kikelnek vagy hogy mennyien fognak túlélni." – mondja Purser.

Felnőtt jéghalak (eopagetopsis ionah) gyülekeznek fészkeikben az antarktiszi jég alatt. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2304458-largest-ever-fish-colony-hosts-100-billion-eggs-under-antarctic-ice/

Míg a kutatók korábban megfigyelték ezt a jéghalat, csak kis kolóniákat láttak. Csak nagyon keveset tudunk ezekről a halakról, mondja Purser.

„Egy expedícióra mentem ebbe a régióba 25 évvel ezelőtt és az egyik nagy kérdés az volt akkor, hol párzanak ezek a jéghalak. Megtalálva ezt a gyülekezetet ilyen mértékben egészen észbontó számomra."- mondka Katrin Linse a British Antarctic Survey kutatója.

Purser és csapata a kolóniától körülbelül. 20 km-re találtak elhagyott jéghal fészket is, amelyről úgy hiszik, több évtizedes lehet. Az nem világos, hogy miért, vagy milyen gyakran változtatják párzási helyszínüket a halak A kutatók két kamerát hagytak a tengerfenéken, az aktív fészek közelében, hogy megpróbálják megragadni az ikrák kikelését.

(Forrás: New Scientist)