A sáskák vagy sprinterek, vagy maratonisták a társaságuktól függően

sáska
A magányos sáskák a sprintelésben kiválóak
Vágólapra másolva!
Egyes sáskák "hosszútávfutók", akár folyamatosan tíz órán át is lebegtetik a szárnyaikat, míg mások nagyon gyorsak, de hamar kifulladnak - ezt állapította meg egy új kínai tanulmány, amely szerint a sáskák nem születnek sprinternek vagy maratonistának, ez azon múlik, hogy mekkora családban nőnek fel.
Vágólapra másolva!

A magányos csak sprintel, a közösségben élők a kitartóak

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói a vándorló és a magányos sáskák repülési képességét tanulmányozták, és megállapították, hogy a társaságban töltött "gyermekkor" készíti fel a sáskákat a nagy távolságra történő, de viszonylag lassú repülésre. Ugyanakkor az egyedül élők sem olyan gyengék a repülésben, mint ahogy azt korábban gondolták.

Sáskák (Locust) lepték el Szardínia sziget középső részét. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-48580182?_ga=2.77418322.612134680.1560188154-324015007.1558423826

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül,

hogy ezek a sprintelésben jók, de hiányzik belőlük az állóképesség.

A kutatók szerint a magányos sáskák egész életük során azzal vannak elfoglalva, hogy társat találjanak és elmeneküljenek a ragadozók elől, és nem kell vándorolniuk.

Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Enziuban. A rajokban élő sáskák hatalmas távolságok megtételére képesek Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Ezért repülési izomzatuk olyan anyagcseréhez alkalmazkodik, amely gyorsan táplál és több reaktív oxigénfajtát (ROF) termel. Ez azonban korlátozza őket abban, hogy messzire repüljenek.

Akár kétezer kilométert is megtesznek egyetlen generáció alatt

Ezzel szemben egy népes, versengő csoportban a sáskáknak hosszú utat kell megtenniük, hogy elegendő táplálékot és jó ívóhelyet találjanak, ezért az anyagcseréjük az állóképességért cserébe csökkenti a sprintképességet.

A vándorló sáskák egy generáció alatt több mint kétezer kilométert tudnak rajokban repülni

- mondta Kang Lö, a kutatásban résztvevő egyik tudós.

A magányos sáskák a sprintelésben kiválóak Forrás: Phys.org

A sebesség és a fenntarthatóság közötti kompromisszum gyorsan átformálható a kártevő populációsűrűségétől függően - mutattak rá a kutatók.
A tanulmány szerint a sáskák repülési stratégiája rugalmasan reagál a túlélési stresszre, ami új adalék a faj adaptív viselkedésével kapcsolatban.

(Forrás: MTI/Hszinhua)