Rossz híreink vannak a „mérsékelt” alkoholfogyasztásról

alkohol
A fiatal korosztály számára fokozott egészégügyi kockázatokkal jár az alkoholfogyasztás a tanulmány megállapításai szerint
Vágólapra másolva!
Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok alkohol fogyasztása rossz hatással van ránk. De mi a helyzet heti néhány pohárral? Miközben a tudósok azt mondják, hogy a vörösborban található antioxidánsok révén néhány pohár „jót tesz nekünk", más tanulmányok azt sugallják, hogy a mérsékelt ivók kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint azok, akik teljesen elkerülik az alkoholfogyasztást. A bor ráadásul még a mediterrán étrendben is szerepel, igaz mérsékelt mennyiségben, amit a bolygó egyik legegészségesebb étrendjének tartnak.
Vágólapra másolva!

A Clinical Nutrition tudományos folyóiratban most publikált tanulmány az Egyesült Királyságból származó hatalmas adathalmazra épül, és azt sugallja, hogy az alkoholfogyasztás úgynevezett J- vagy U-alakú görbéje rossz tudományon alapul: ez azt jelenti, hogy még a jelenleg ajánlottnál kevesebb ital heti fogyasztása is az a szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatával jár.

– mondta Rudolph Schutte, az Anglia Ruskin Egyetem szív- és érrendszeri fiziológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Az alkoholfogyasztás összefüggésben van a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatával Forrás: pexels.com

Az ARU és a University College London kutatóinak csoportja szerint az a probléma, hogy sokan a jelenlegi rossz egészségi állapotuk miatt nem fogyasztanak alkoholt, így ha szívrohamuk lesz vagy más koszorúér-betegségük alakul ki, az még nem utal arra, hogy az alacsony vagy mérsékelt mennyiségű alkohol védelmet jelentett volna.

A szakemberek a brit Biobank adatait vizsgálták, amelyek 333 259 alkoholfogyasztót és 21 710 olyan embert jelent, akik soha nem ittak alkoholt.

Majdnem hét év adatait elemezték, és feljegyezték, ha valamelyik résztvevőnek szív- és érrendszeri problémája, szívbetegsége vagy agyi érbetegsége volt.

A lehetséges, zavaró tényezőknek a kiküszöbölése érdekében a csapat összehasonlította a legenyhébb alkoholfogyasztókat azokkal, akik a legtöbbet ittak; megállapították, hogy a borfogyasztás minimális védelmet nyújthat az ischaemiás szívbetegséggel szemben, de még nem okoz más szív- és érrendszeri problémákat.

– magyarázta Schutte. – Bár sokat hallunk arról, hogy a bort fogyasztóknál alacsonyabb a koszorúér-betegség kockázata, az adataink mégis azt mutatják, hogy más szív- és érrendszeri események kockázata nem csökken.

Más tanulmányok szerint az alkohol a halálozás és a betegségek egyik vezető okozója világszerte, ezért a tudósok szerint ez a pillanat most jó alkalom lehet az újévi fogadalmak megújítására és az alkoholfogyasztás visszaszorítására.