Elszabadult tigris szökött be a nagyvárosba, tevék lepték el az utcákat

tigris
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Miközben mi, emberek bezárjuk az állatokat, az ez ellen tiltakozó „foglyok" ügyesen megtalálják a módját annak, hogy kiszabaduljanak. Ezek a szökések néha ártalmatlanul végződtek és az állatok gyorsan visszakerültek a helyükre, de volt, amikor komoly pusztítást okoztak. A kínai leopárdok „kitörési" kísérletétől a marylandi „szavannában" szabadon kóborló zebrákig összeszedtük az elmúlt esztendő legvadabb "állati" szökési kísérleteit.
Vágólapra másolva!

Leopárdok rejtélyes szökése a kínai állatkertből

Áprilisban három leopárd (Panthera pardus) rejtélyes módon megszökött a kelet-kínai Hangzhou Safari Parkból, miközben az állatkert gondozói éppen a tartási területüket takarították. Az első állatot két nappal később egy nyugtatólövedékkel semlegesítették, de a második egyed több mint egy hónapig volt szökésben, amelynek menekülés közben megsérült a hátsó lába, és feltehetően csak emiatt került kézre.

A harmadik leopárd azonban „nem szándékozott visszatérni".

Amurileopárd-kölykök (Panthera pardus orientalis) egy francia állatkertben Forrás: AFP/Catherine Gugelmann

A kínai tisztviselők ezerhétszáz embert és csaknem ezer drónt küldtek ki a felkutatására, és száz csirkét engedtek szabadon élő csaliként, de hiába. A ragadozónak nyoma veszett.
A park közelében élő lakosok figyelmeztető üzenetet kaptak, a következő szöveggel: „Leopárdnyomokat fedeztek fel a hegyi falvak közelében. A rendőrség keresi az állatot. Kérjük, a saját biztonsága érdekében mindenki zárja be az ajtókat és az ablakokat, és ne lépjen ki a házából".

Arról azonban egyetlen híradás sem számolt , hogy sikerült-e elfogni a szökevény leopárdot, vagy sem. A szakemberek szerint valószínűleg elpusztult, hiszen fogságban tartott állatként soha nem tanult meg vadászni.

Elvadult zebraménes garázdálkodott Marylandben

Augusztusban három zebra tört ki egy marylandi (Amerikai Egyesült Államok) egzotikus állatfarmról, és az állatok hónapokat töltöttek a vadonban. A helyiek csak időnként látták felbukkanni őket.

A zebrák hónapokat töltöttek meneküléssel Forrás: Elter Tamás

– jelentette az NPR hatóság, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – A másik két zebra még sokáig szabadon kószált Prince George megyében, míg végül decemberben elfogták őket.

Bár a megyei tisztviselők nem árultak el arról részleteket , hogyan sikerült befogni a kóborló csíkos állatokat, de annyit tudni lehet, hogy elfogásukban nem volt érintett sem az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, sem pedig a Megyei Állatszolgálat. A zebrák tulajdonosa ellen három rendbeli állatkínzás miatt emeltek vádat, még múlt év októberében.

Ez elől menekültek el a floridai cápák

Szintén augusztusban a floridai cápák egyszerűen eltűntek az élőhelyükről. Mint később kiderült, a tengeri ragadozóknak azért menekültek el a part menti vizekből, hogy elkerüljék a mérgező algavirágzást. A cápák, közöttük kerekfejű pörölycápák (Sphyrna tiburo), feketevégű cápák (Carcharhinus limbatus), dajkacápák (Ginglymostoma cirratum) és citromcápák (Negaprion brevirostris)

csatornákba költöztek, ahol a helyi lakosok lefilmezték őket, majd ezeket a videókat megosztották a világhálón.

A floridai vizek legnagyobb testű honos tengeri ragadozója a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Origo

A szakértők úgy vélik, hogy a cápák azért „vonultak vissza" a csatornákba, hogy elkerüljék az úgynevezett "vörös árapályt", amely a floridai partok mentén szaporodó egyik algafaj elburjánzását jelenti, és amelyek olyan idegmérgeket bocsátanak ki, amelyek veszélyesek a környezetükre.

Tigris tűnt fel Houston környékén

Májusban egy fiatal tigris (Panthera tigris) tűnt fel a texasi Houston egyik negyedében, nagy riadalmat váltva ki a helyi lakosságból. A városban kóborló nagymacskát több fotón és videón is megörökítették, ami futótűzként terjedt a közösségi médiában.

Előkerült, majd eltűnt, majd ismét előkerült az Indra névre hallgató tigris Forrás/Illusztráció: AFP/Ho

– írta az ABC News online portálja. – És bár Hugo Cuevast másnap őrizetbe vették, a tigrist nem találták meg.

A kilenc hónapos, Indra névre hallgató nagymacska közel egy hétre eltűnt, majd meglepetésre Hugo Cuevas felesége, Giorgiana átadta a rendőrségnek. Indra eltűnése idején a férfi óvadék ellenében volt szabadlábon, akit egyébként gyilkosság vádjával tartóztattak le.

– írta a BBC News online portál.

A tigris végül a Cleveland Amory Black Beauty Ranch-en, egy texasi állatmenhelyen talált új otthonra.

Tevék lepték el az utcákat

Decemberben szállítás közben egy teve szökött meg Kansas-ben, majd lemenekült az autópályáról. Az állatot a Bonner Springs-i rendőrség fogta el az állatvédelmi tisztekkel együttműködve. Még ezt megelőzően a teve azonban egy vicces jelenetet produkált.

A tevepúp nemcsak sajátos biológiai élelemraktár, hanem fontos hőszabályozó szerv is egyben Forrás: Bolubás Brigitta

– jelentette a tavalyi év végén az ABC7 Eyewitness News online portálja.

Nem ez volt az év egyetlen teveszökési kísérlete. Novemberben nyolc tevének és egy lámának sikerült kereket oldania az egyik olasz cirkuszból, amikor Spanyolországban léptek fel.

A patások egészen az elfogásukig, szabadon kóboroltak Madrid utcáin.

A cirkusz később a tevék és lámák madridi felvonulására azt a hajánál fogva előrángatott magyarázatot adta, hogy azért engedték szándékosan szabadon az állatokat, hogy így törjenek borsot a rájuk ujjal mutogató állatvédők orra alá.

A vágóhídról szökött meg egy tehén

Tavaly novemberben egy vágóhídra szánt tehén szökött meg az egyik brazil szarvasmarha-farmról.

Több tehén is kereste a szabadságot 2021-ben Forrás/Illusztráció: pexels.com

– írta az esettel kapcsolatban a New York Post online portálja.

A Diário da Região brazil újság YouTube-videójára hivatkozva többen is megjegyezték, hogy a vízi csúszda nem tűnt valami kényelmesnek vagy különösen stabilnak, miközben a menekülő tehén egyensúlyozott rajta. A szökési kísérlet azonban végül megmentette a haszonállat életét:

a tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy megmenekült a vágóhídtól, és a jövőben házi kedvencként fogja tartani.

A brazil tehén azonban nem egyedüliként kereste a szabadságot 2021-ben: júniusban egy marhacsorda szökött meg a kaliforniai Pico Rivera vágóhídjáról. Az esemény idején valaki véletlenül nyitva hagyta a vágóhíd kapuját, a szarvasmarhák pedig azonnal kaptak az alkalmon és kiszaladtak a Pico Rivera utcáira, majd behatoltak a lakónegyedbe. Később valamennyi állatot elfogták, kivéve egyetlen tehenet, amelyet a seriff helyettesének le kellett lőnie.