Makrélarajnak vélte a sötét tömeget, aztán jött a döbbenet – videó

nagy fehér cápa
Ahogy egyre közelebb úszott, nyilvánvaló lett, hogy egy megtermett nagy fehér közelít Deron Verbeck felé
Vágólapra másolva!
A csendes-óceáni Hawaii-szigetek vizein nem ritkák a méretesebb tengeri állatok, de a hűvös vizeket kedvelő félelmetes tengeri ragadozó, a nagy fehér cápa ritka vendégnek számít a híres trópusi szigetparadicsomban.
Vágólapra másolva!

Makrélarajból tigriscápa, abból pedig nagy fehér lett

November 26-án, pénteken, a hawaii illetőségű búvárfotós, Deron Verbeck, kihasználva a szép időt, merülni indult. Verbeck a szigetcsoport legnagyobb tagja, a Big Islandhez tartozó Keahole Pointnál ereszkedett a vízbe, a reggeli órákban.

A hawaii a Big Islandhez tartozó Keahole Point vidékének partszakasza Forrás: Wkimedia Commons / Alaska Dave

A látótávolság jó volt, és a tenger is nyugodtnak számított. Deron Verbeck lemerülve a távolban egy sötét tömeget vett észre, amelyről először úgy gondolta, hogy sűrű rajba összeverődött uluák lehetnek. Az ulua a tüskésmakrélák családjába (Carangidae) tartozó ragadozó rajhal. Amikor közelebb úszott, rájött, hogy nem halrajjal, hanem egyetlen nagyobb tengeri állattal,

méghozzá egy cápával találkozott.

Az ulua Hawaii környékén is gyakori tüskésmakréla-féle Forrás: Maui Magazine/Cesere Brothers

A ragadozó sziluettje először a Hawaii vizein viszonylag gyakran előforduló nagy testű és veszélyesnek tartott ragadozóra, a tigriscápára (Galeocerdo cuvier) emlékeztette a búvárt. „Folyton a fejét néztem, mintha nem is tigriscápa lenne, és ahogy közelebb jött, egyre nagyobb és nagyobb lett, végül már száz százalékban bizonyossá vált, hogy ez egy nagy fehér"- számolt be döbbenetes felfedezéséről Deron Verbeck a Khon2 helyi tévécsatornának.

Verbeck úgy vélte először, hogy tigriscápát lát. A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) viszonylag gyakori ragadozó Hawaii vizein Forrás: Albert Kok

Verbeck becslése szerint a nagy fehér meghaladta a 15 láb hosszúságot (15 láb kerekítve 4,7 méter, a szerk.), és a búvár nagy szerencséjére, nem viselkedett fenyegetően. „A pillanat hatása alatt annyi képet lőttem, amennyit csak tudtam ahogy elúszott előttem, majd nem sokkal később eltűnt. Én csak remegtem, és arra gondoltam, micsoda őrültség volt ez az egész" – emlékezett vissza Deron Verbeck.

Meleg pillanatként élte meg a közeli randevút a nagy fehérrel Forrás: Deron Verbeck

A rendkívüli találkozóról készített felvétel a lentebb beágyazott videón tekinthető meg.

Dr. Carl Meyer, a Hawaii-i Tengerbiológiai Intézet szaktudósa szerint a nagy fehér cápák a hosszúszárnyú bálnák miatt lehetnek a környéken, amelyek novembertől áprilisig szaporodnak Hawaii vizein. De az a viselkedés, amit Verbeck látott, meglehetősen normális a nagy fehéreknél, mert ezek a ragadozók roppant kíváncsiak.

Ahogy egyre közelebb úszott, nyilvánvaló lett, hogy egy megtermett nagy fehér közelít Deron Verbeck felé Forrás: Deron Verbeck/YouTube

„A kíváncsiságuk ellenére a tipikus viselkedés ezeknél a nagyragadozóknál az emberek körüli óvatosság, így agresszív viselkedés általában csak akkor tapasztalható részükről, amikor aktívan táplálékot keresnek" - mondja Dr. Carl Meyer. Verbeck elmondta, hogy ugyan nyugtalanította a nagy fehér közelsége,

de le volt nyűgözve az élménytől, és nem érezte magát közvetlen veszélyben.

„Ha el akart volna ragadni, akkor elvisz. A viselkedése azonban csak a kíváncsiság volt, odajött megnézni, hogy mit csinálok" – kommentálta a különleges kalandot Deron Verbeck.

Csak nagyon ritkán éri támadás a légzőkészülékes búvárokat

Noha a nagy fehér cápa (Carchardon carcharias) elsősorban a mérsékelt-övi tengerekben honos, ritkábban ugyan, de a trópusi vizekben is előfordul. A megfigyelések szerint elsősorban a méretes és idősebb példányok keresik fel alkalmanként a trópusi-szubtrópusi tengereket. Mivel a nagy fehér cápa kozmopolita faj, mindhárom nagy óceáni medencében, az Atlanti-, az Indiai-, és a Csendes-óceán víztömegében is előfordul.

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) kozmopolita cápafaj Forrás: Elter Tamás

A kifejezetten trópusi-szubtrópusi területekről

ismertek például nagy fehér cápa észlelések Kubából, Mozambikból, a Maldív-szigetekről, Tajvanról,

a Fülöp-szigetekről és Ausztrália északkeleti partvidékéről is. A Hawaii szigetek térségéből már régebb óta ismertek a nagy fehér cápák, még ha más, itt honos fajokhoz képest extrém ritkának is számítanak. A jeladóval megjelölt egyedek nyomkövetéséből ismert, hogy a Hawaii térségében felbukkanó nagy fehér cápák a kaliforniai partvidékről származnak, és néhány hónapos tartózkodás után visszatérnek az Egyesült Államok nyugati partvidékére.

A híres cápakutató, Mike Rutzen szabadmerülésben egy nagy fehér cápával a Gansbaai közeli Dyer-sziget vizein. André Hartman és Rutzen tanulmányozták elsőként a nagy fehérrel való szabadmerülés etológiáját Forrás: Mike Rutzen/Facebook

Az is bizonyított, hogy a nagy fehér cápák Dél-Afrika partvidékéről az Indiai-óceánt átúszva rendszeresen felbukkannak Ausztrália nyugati partvidékén, főleg a Ningaloo-zátony környékén. Egyelőre még nem pontosan ismertek ezeknek az elképesztően hosszú vándorutaknak az okai. A tengerbiológusok részben zsákmányszerzési, részben pedig szaporodásbiológiai okokkal magyarázzák a nagy fehér cápák vándorlását. A szakirodalom a nagy fehért tartja az emberre potenciálisan legveszedelmesebb cápafajnak, amit a cápatámadási statisztikák is megerősítenek.

A nagy fehér potenciálisan a legveszélyesebb cápafaj az emberre nézve Forrás: Elter Tamás

Az évente bekövetkezett nem provokált támadások csaknem háromnegyede ehhez a fajhoz köthető.

A légzőkészülékes búvárok elleni agressziók azonban extrém ritkák,

a nagy fehér cápa szörfösök és a fürdőzők közüli szedi a legtöbb áldozatát. Nem mindenki olyan szerencsés azonban, mint Deron Verbeck, mert ismertek légzőkészülékes búvárok elleni halálos kimenetelű nagy fehér támadások is.

Nagy fehér cápa a felszínen (illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/© Sylvain Cordier

Így például a Földközi-tengeren történt eddigi legutolsó halálos kimenetelű nagy fehér cápa támadás áldozata is egy légzőkészülékes búvár volt. Az incidens 1989. február 2-án, az olaszországi Baratti öbölben történt, ahol egy légzőkészülékkel magányosan merülő helyi illetőségű férfi esett áldozatául egy 4,5 méter hosszúra becsült nagy fehér támadásának.