Einstein igaza újra bebizonyosodott

pulzár, általános relativitáselmélet, Einstein
A dupla rendszer művészi benyomása, ahol két aktív pulzár kering egymás körül mindössze 147 perc alatt.
Vágólapra másolva!
Miután 16 éven át egy egymás körül szoros pályán lévő pulzár párt figyeltek meg, a csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a viselkedés konzisztens Einstein előrejelzésivel.
Vágólapra másolva!

Einstein általános relativitáselméletet kiállta az eddigi legszigorúbb tesztet. Egy pulzár pár - nagyon sűrű neutroncsillagok, amik rádió hullámokat bocsátanak ki a pólusaikból - 16 évi megfigyelése után a kutatók relativisztikus hatásokat láttak, amiket korábban csak az elmélet jelzett előre.

Az általános relativitáselmélet a gravitáció téridőre gyakorolt hatását írja le „ Ha van valami igazán masszív dolog, nagyobb mértékben fogja meggörbíteni a téridőt maga körül, mint valami kevésbé masszív dolog."– mondja Robert Ferdman a Kelet-angliai Egyetem fizikusa.

Albert Einstein alkotta meg az általános relativitáselméletet, illetve a téridő fogalmát Forrás:Popper Foto/Getty Images

Ez azt jelenti a különösen masszív testeket illetően, mint például a neutron csillagok, hogy az általános relativitás előrejelzi azt, hogy a fény markánsan meg fog görbülni körülöttük, mivel a fotonok követik a téridő meggyűrődött útját. Sőt mi több, amikor a neutroncsillagok gyorsulnak, ami megtörténik, ha egymás körül spirálosan mozognak, gravitációs hullámokat - fodrozódások a téridőben - fognak kibocsátani, ami a pályájukat zsugorítja, ahogy energiát vesztenek.

A gravitációs hullámok léte - amit Eistein általános relativitáselmélete jósolt meg - tudományos bizonyossággá vált Forrás: NASA

Ez az úgynevezett orbitális hanyatlás.

Most, Friedman és kollégái megfigyeltek ezekből a teoretikus előre jelzésekből kettőt két pulzáron, ezek a: PSR J0737−3039A/B. Ezek mindössze 147 perc alatt keringenek egymás körül, akár 1 millió kilométer per órás sebességgel.

neutroncsillag, pulzár Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

Ahogy keringenek, az egyik pulzár szimultán forog saját tengely körül körülbelül 44-szer másodpercenként, míg társa egyszer forog 2.8 másodpercenként. Mindig, amikor valamelyik pulzár forog, mi a Földön kapunk egy rádiósugárnyaláb lökést.

„Ezek a lüktetések rendkívül rendszeresen fognak érkezni kivéve, hogy van valami az útban, vagy van valami asztrofizikai jelenség, ami hanyatlást okoz ezekben az érkezésekben." – mondja Fredman.

A dupla rendszer művészi benyomása, ahol két aktív pulzár kering egymás körül mindössze 147 perc alatt. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2301473-a-pair-of-pulsars-in-a-tight-embrace-have-proved-einstein-right-again/

Hét rádiótelszkóppal Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Európában a kutatók monitorozták a dupla pulzár rendszert felfedezésüktől kezdve 2003-tól 2019-ig.

Azt találták, hogy a rádió impulzusok egyenletesen a vártnál később érkeztek, és kiszámolták, hogy ez azért történt, mert egy a két csillag körüli erős téridő görbület eltérítette őket 0.04 fokos szögben. Ez az első kísérleti bizonyíték ilyen nagy görbületre, Fredman csapata szerint.

A kutatók azt is találták, hogy a pulzárok orbitális hanyatláson mentek keresztül a gravitációs hullámok kibocsátása miatt. Érzékelni tudták a hullámok által hordozott energiát 1.000-szer precízebben, mint a Földön lévő közvetlen gravitációs hullám detektorokkal, mint például a LIGO detektorok az Egyesült Államokban.

A LIGO kutatója az egyik mikrohullámfrekvencia-mérő tükrét vizsgálja Forrás: MATT HEINTZE/CALTECH/MIT/LIGO LAB

„Ez a mai napig Einstein elméletének legszigorúbb tesztje, és ez felállítja a precizitás mércéjét ahogyan a jövőbeli kísérleteket végezni kell, hogy az általános relativitást teszteljük. Az általános relativitás a legjobb elméletünk a gravitációról, de tudjuk, hogy mivel inkompatibilis a kvantummechanikával s a standard modellel, ez nem a végső szó." – mondja Fredman.

(Forrás: New Scientist)