Mutatunk egy koppintós trükköt, ha feszültnek érzi magát - videó

stressz, stresszoldás, koppintás
A stresszoldó technikát sokan csak koppintásnak nevezik
Vágólapra másolva!
Létezik egy technika, amely segíthet csökkenteni a stresszt. Tudományos körökben azonban „egy kicsit furcsaként" emlegetik. Az érzelmi szabadság technikái (EFT) néven ismert megközelítést általában csak „koppintásnak" nevezik, mivel a módszer az arcon és a testen található akupresszúrás pontokat egy gyengéd kétujjas koppintással stimulálja. De mit is jelent ez?
Vágólapra másolva!

A stresszcsökkentés ezen egyszerű megközelítésére vonatkozó bizonyítékok exponenciálisan nőnek. A kutatások azt mutatják, hogy a „koppintás" jótékony hatású az étkezési sóvárgás, a depresszió, a szorongás, a fóbiák és a poszttraumás stressz-zavar esetén is.

– mondta Peta Stapleton, a Bond Egyetem pszichológiai docense a ZME Science online tudományos portálnak. – Már egy óra „koppintás" 43 százalékkal csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét.

Hozzátette: az utóvizsgálatok azt is mutatják, hogy a „koppintás" jótékony hatásai idővel, akár két évvel később is fennmaradnak.

A stresszoldó technikát sokan csak koppintásnak nevezik Forrás: Pixabay

A szakemberek szerint a „koppintás" hatással van az agy stresszközpontjára (amygdala) és a memóriaközpontra (hippocampus).

Mindkettő szerepet játszik a döntéshozatali folyamatban, amikor valaki eldönti, hogy valami fenyegetést jelent-e vagy sem.

Az egyik kapcsolódó kutatás olyan általános iskolás gyerekeket vizsgált, akiknél már alkalmazták ezt a technikát az iskolákban, és a tudósok azt találták, hogy segített a fókuszálásban és a koncentrációban.

A „koppintást" a kutatók szerint akkor érdemes használni, ha csökkenteni szeretnénk a stresszt.
Nézzük az öt lépését:

  1. lépés: Értékeljük a stressz szintjét egy tízes skálán, ahol a tíz a legmagasabb szint, a nulla pedig a teljes nyugalmat jelentené.
  2. lépés: Mondjuk ki hangosan az érzéseinket és figyeljünk arra, hogyan érezzük magunkat.
  3. lépés: Érintsük meg két ujjal a nyolc akupunktúrás pontot, és csak mondjuk ki az érzést, például, hogy „feszültnek érezzük magunkat", miközben gondolkodjunk azon, mi okozza abban a pillanatban a stresszt.
  4. lépés: Amikor befejeztük az utolsó akupunktúrás pont (a fej tetejének) megérintését, álljunk meg, és vegyünk egy nagy levegőt. Értékeljük újra a stressz szintjét.
  5. lépés: Ha a tízes skálán még mindig magas a kapott érték, folytassuk addig a koppintgatást, amíg úgy érezzük, hogy elmozdulást észlelünk.

Peta Stapleton szerint a technika mögött rejlő mechanizmus az, hogy az ezeken az akupunktúrás pontokon végzett koppintás aktiváló vagy deaktiváló jeleket küld azokra az agyterületekre, amelyeket a kifejezések felkeltettek. A „koppintás" ezeket az elektromos jeleket a „mechanoszenzoros transzdukció" elvén keresztül generálja.