Genomszekvenálással azonosítottak egy évtizedekkel ezelőtt eltűnt férfit

DNS, dezoxiribonukleinsav
Dezoxiribonukleinsav.
Vágólapra másolva!
DNS-kinyeréssel és genomszekvenálással azonosítottak egy évtizedekkel ezelőtt Alaszkában eltűnt férfit.
Vágólapra másolva!

A 35-50 évesre becsült fehér férfi maradványait 1989 júliusában találták meg a fővárostól, Anchorage-től nyugatra fekvő Fire-szigeten. Évtizedeken át csak azt sikerült megállapítani róla, hogy bűncselekmény áldozata lett, és legalább egy éve feküdt a tengerparton amikor megtalálták. A 2003-as DNS-vizsgálat nem talált egyezést senkivel az eltűntek országos adatbázisában.

Az Alaszkai Nyomozóiroda döglött ügyekkel foglalkozó osztálya idén újranyitotta a vizsgálatot. Egy magánlaboratóriumban a megőrzött csontokból DNS-t vontak ki, és genomszekvenálással komplett DNS-profilt alkottak. Az így nyert adatokat betáplálták egy családfa-adatbázisba, amelyben sikerült megtalálni egy közeli rokonát.

Kiderült, hogy egy Michael Allison Beavers nevű 40 éves férfiról van szó, akinek földmunkákat végző vállalkozása volt az alaszkai Chugiakban. Eltűnését felesége jelentette két hónappal azután, hogy 1979 novemberében utoljára látták élve. Akkor Seattle-be indult üzleti ügyben, de soha nem érkezett meg.

Az eltűnési ügyet 1982-ben lezárták, a férfit 10 évvel később holtnak nyilvánították. Azonosítása után a hatóságok most újra várják mindazok jelentkezését, akik bármit tudnak a Beaversszel történtekről.
Az alaszkai hatóságok októberben ugyanezzel a módszerrel azonosították Robin Pelekyt, Robert Hansen alaszkai sorozatgyilkos egyik ismeretlen áldozatát.

Hansen az 1980-as években Anchorage utcáiról rabolt el nőket, köztük szexmunkásokat, akiket aztán kivitt a vadonba, hogy megerőszakolja, majd vadként üldözve lelője vagy leszúrja. Tizenhét feltételezett áldozata közül 12-nek a holttestét találták meg, közülük 11-et azonosítottak eddig.

Az öröklésbiológiai szempontokat a középpontba állító genetikai genealógia módszerével a hatóságok most megkezdték az utolsó azonosítatlan áldozat személyazonosságának kiderítését. Az Eklutna-tó partján megtalált és ezért Eklutna Annie néven ismert nő lehetett a sorozatgyilkos első áldozata.

(MTI/AP)