Nem csak az emberek, az állatok is lehetnek allergiásak a porra, poratkára

kutya
Vágólapra másolva!
Egy aktuális és fontos témáról, az állatok por, poratka allergiájáról tájékoztatja a gazdikat dr. Varga József a Család utcai állatorvosi rendelő vezető orvosa közösségi oldalán. Odafigyeléssel nagyon erősen tudjuk csökkenteni a pollenterhelést.
Vágólapra másolva!

Elindult a fűtési szezon. Olyan lakásokban, ahol szárazság van, a fűtés a port nagyon megmozgatja. Ez a megmozgatott por erősebb fűtésnél, ha még száraz is a levegő, nagyon erőteljesen szálldogál. Az asztmás, allergiás emberek tudják magukról, hogy ilyenkor jön az éjszakai torok kiszáradás, köhögés, és az asztmás időszak annak, aki érzékeny a lakásporra, poratkára. Semmiképp nem arról van szó, hogy tisztátalan, nem takarított lakásról beszélünk.

Ahol allergiás, asztmás ember, vagy állat lakik, ne használjunk szőnyeget, tiszta, sima járófelületünk legyen.

Az olyan kutyus, amelyik érzékeny a porra, poratkára és ilyenkor kezdődik a szezonális allergiája, sokat köhögcsél, annak is fontos, hogy ne legyen a lakásban szőnyeg, az nem jó neki. És ilyenkor párásítani kell.

Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Varga doktor a babáknál is bevált 40-60 %-os relatív páratartalmat javasolja, annyi elégséges. Nem elég feltenni a párologtatót a radiátorra. Kapható nem nagyon drágán jó minőségű párásító, ami kiírja mennyi a páratartalom és be lehet állítani.

Ezt a fűtésszezon kezdetétől használjuk. Egyébként ez nekünk is jó, és érdemes, mert reggel nem úgy ébredünk, hogy vatta van a torkunkon, és ez a típusú torok kiszáradás, légjárat kiszáradás hajlamosítja nem csak a kutyát, macskát, hanem az embereket is a légzőszervi betegségek elkapására.

Továbbá, az allergiás, pollen allergiás emberek nagyon jól tudják, hogy, ha leöblítik a hajukat, éjszaka a hajukból nem szabadul fel annyi pollen. A kutyáknál ugyanez a helyzet, a teljes bundázatuk pollengyűjtő. Le kell őket öblíteni hetente 3-4-szer, másnaponta, de a nagyon erőteljesen allergiás kutyusoknak akár naponta is javasolja Varga doktor. Nem az erős samponos fürdetést, hanem a sima, tiszta vizes öblítést. Ily módon nagyon erőteljesen tudjuk csökkenteni a pollenterhelést.

(Forrás: Család Utcai Kisállatrendelő: https://www.allatpatika.hu)